Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Παρέμβαση Καλτσογιάννη στην πανελλήνια διάσκεψη για την Προστασία του Πολίτη και την Μεταναστευτική πολιτική της ΝΔ
Παρέμβαση Καλτσογιάννη στην πανελλήνια διάσκεψη για την Προστασία του Πολίτη και την Μεταναστευτική πολιτική της ΝΔ

Παρέμβαση Καλτσογιάννη στην πανελλήνια διάσκεψη για την Προστασία του Πολίτη και την Μεταναστευτική πολιτική της ΝΔ

Τα φλέγοντα ζητήματα της Πολιτικής Προστασίας και του Μεταναστευτικού είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν οι και Ευρωβουλευτές με τους αρμόδιους υπουργούς, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και ότη Μηταράκη αντίστοιχα, κατόπιν πρόσκλησης του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της έας Δημοκρατίας ιώργου Στεργίου.

Ο ιώργος Καλτσογιάννης, σε παρέμβαση που έκανε εντύπωση, αναφέρθηκε με απολύτως θετικά σχόλια και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εν λόγω πρωτοβουλία, επισημαίνοντας ότι οι αποτέλεσαν «το πρόσωπο» του κόμματος , μετέφεραν τον πραγματικό λόγο του, τις θέσεις του κόμματος στο εκλογικό σώμα που χάρισε τις δύο μεγάλες εκλογικές νίκες του Μαΐου και του Ιουνίου 2019. Είναι βέβαιο ότι η προσφορά των υποψηφίων βουλευτών στην διάχυση των σπουδαίων αρχών και αξιών της μεγάλης κεντροδεξιάς φιλελεύθερης παράταξης συνεχίζεται και οι αντίστοιχες διασκέψεις στο κόμμα θα αυξηθούν.

Ο Γιώργος Καλτσογιάννης αναφέρθηκε στην αξία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών και επεσήμανε ότι είναι υπέρτατο καθήκον της πολιτείας η τους.

Σαφώς και είναι σημαντική η πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για το Σχέδιο Διαχείρισης Κρίσεων με τη θέσπιση Εθνικού Διοικητή και 13 Περιφερειακών Συντονιστών Πολιτικής Προστασίας.

Όμως μέχρι σήμερα η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων ειδικά στο ζήτημα της πολιτικής ς και η ασάφεια του νομικού πλαισίου, προκαλεί σύγχυση ως προς την ευθύνη λήψης αποφάσεων και δράσεων από τους συναρμόδιους φορείς τις κρίσιμες στιγμές και ουσιαστικά καθίστανται όλοι «ανευθυνοϋπεύθυνοι».

Αυτό σημαίνει ότι σε κάτι θετική πράξη, διεκδικούν όλοι οι συναρμόδιοι την επιβράβευση και προσπαθούν να κεφαλαιοποιήσουν πολιτικά τον θετικό κοινωνικό αντίκτυπο, σε κάθε όμως αρνητικό συμβάν ή ακόμη και και ειδικά όταν η Δικαιοσύνη καλείται ν' αναζητήσει τους υπαίτιους της καταστροφής ή και της τραγωδίας, καθ' ένας από τους συναρμόδιους δηλώνει ανεύθυνος και σηκώνοντας το χέρι του δείχνει πάντοτε κάποιον άλλον ως υπαίτιο του τραγικού συμβάντος.

Αφού εξέφρασε τις παραπάνω απόψεις, σειρά προβληματισμών και ερωτημάτων έθεσε ο Γιώργος Καλτσογιάννης στον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Συγκεκριμένα ρώτησε, σύμφωνα με το νέο νόμο ποιός θα είναι ο υπεύθυνος σύγκλισης και συντονισμού του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας ανά Περιφερειακή Ενότητα; Ο περιφερειακός συντονιστής Πολιτικής Προστασίας που πρόκειται να οριστεί; Ο περιφερειάρχης ή ο εκάστοτε χωρικός αντιπεριφερειάρχης ο οποίος μάλιστα είχε και την αρμοδιότητα μέχρι σήμερα βάσει του «Καλλικράτη» και του «Κλεισθένη»;

Σημειωτέον ότι στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας μετέχουν ο διοικητής Πυροσβεστικής του Νομού, ο διοικητής της Αστυνομικής Διεύθυνσης , ο διευθυντής Διεύθυνσης Δασών, ο διευθυντής του Δασαρχείου, ο λιμενάρχης, οι δήμαρχοι, οι εθελοντικές ομάδες διάσωσης και άλλοι φορείς.

Επίσης ποιός θα είναι ο αρμόδιος ς ή βελτίωσης των έργων οδοποιίας αφού μέχρι σήμερα η ευθύνη του Εθνικού και Επαρχιακού δικτύου ανήκει στις Περιφέρειες ενώ των δημοτικών και αγροτικών οδών στους Δήμους; Πώς είναι δυνατόν να είναι υπεύθυνος Συντονισμού Πολιτικής Προστασίας κάποιος που δεν διαθέτει προϋπολογισμό και αντίστοιχα κονδύλια για να συντηρήσει κυρίως τους αγροτικούς και δασικούς δρόμους που εξασφαλίζουν την προσβασιμότητα των πυροσβεστικών οχημάτων στις πυρκαγιές;

Προβληματισμό εξέφρασε ο Γιώργος Καλτσογιάννης μήπως και πάλι δημιουργούμε «ανευθυνοϋπεύθυνους» εάν δεν είναι απολύτως διακριτές οι αρμοδιότητες και ιδίως εάν ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας δεν διαθέτει κονδύλια άμεσης αντιμετώπισης επερχομένου ή επελθόντα κινδύνου.

Ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης διαβεβαίωσε τον Γιώργο Καλτσογιάννη ότι οι περιφερειακοί συντονιστές Πολιτικής Προστασίας θα έχουν τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων για υλοποίηση έργων που αφορούν άμεση αποκατάσταση έργων οδοποιίας και αντίστοιχα κονδύλια όταν κρίνεται ότι πρόκειται για κατεπείγουσα περίπτωση.

Υπάρχει λοιπόν ελπίδα ότι με το νέο νόμο θα μπει τάξη στην «αναρχία» των ευθυνών των συναρμόδιων φορέων για την Πολιτική Προστασία και για την διασφάλιση των υπέρτατων αγαθών της ζωής , της υγείας και της περιουσίας των πολιτών.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση