Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Παρέμβαση Αλ. Μεϊκόπουλου για παράνομες πρακτικές κατάσχεσης ακατάσχετων επιδομάτων
Παρέμβαση Αλ. Μεϊκόπουλου για παράνομες πρακτικές κατάσχεσης ακατάσχετων επιδομάτων

Παρέμβαση Αλ. Μεϊκόπουλου για παράνομες πρακτικές κατάσχεσης ακατάσχετων επιδομάτων

 

«Γνωρίζετε ότι υπάρχουν καταγγελίες πολιτών στη Μαγνησία αλλά και πανελλαδικά, με βάση της οποίες  οι τράπεζες προβαίνουν σε κατασχέσεις για οφειλές προς το Δημόσιο, δεσμεύοντας ποσά που υπερβαίνουν το ακατάσχετο όριο, δηλαδή, τα 1.250 ευρώ για ποσά τα οποία αφορούν ακατάσχετα εκ του νόμου βοηθήματα;», ανέφερε στην  ερώτηση του προς τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής Μαγνησίας το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, η νομοθεσία ρητά προβλέπει ότι από την κατάσχεση για οφειλές προς το Δημόσιο εξαιρούνται οι απαιτήσεις από μισθούς, συντάξεις και κάθε είδους ασφαλιστικά βοηθήματα που καταβάλλονται περιοδικά (με τους περιορισμούς που θέτει ο νόμος), αλλά και οι καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε ατομικό ή κοινό λογαριασμό μέχρι του ποσού των χιλίων διακοσίων πενήντα (1.250) ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα.

Επίσης, ακατάσχετη είναι η αποζημίωση ειδικού σκοπού που λαμβάνουν εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή με εντολή δημόσιας αρχής.

Όπως ανέφερε ο βουλευτής, το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουν γίνει καταγγελίες πολιτών της Μαγνησίας, αλλά και πανελλαδικά, με βάση τις οποίες τραπεζικά ιδρύματα προβαίνουν σε κατασχέσεις για οφειλές προς Δημόσιο, Ο.Τ.Α. και τα ασφαλιστικά ταμεία, δεσμεύοντας ποσά που υπερβαίνουν το ακατάσχετο όριο, δηλαδή, τα 1.250 ευρώ.

Οι εν λόγω καταγγελίες αφορούν  κυρίως δεσμεύσεις ποσών από δηλωμένους ως ακατάσχετους λογαριασμούς και μάλιστα ποσά από  συντάξεις, μισθούς, ασφαλιστικά βοηθήματα και έκτακτα βοηθήματα λόγω αναστολής εργασίας εξαιτίας των μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωναϊού.

«Εν μέσω της δύσκολης υγειονομικής συνθήκης που αντιμετωπίζει η χώρα και των εκτεταμένων επιπτώσεων στην ιδιωτική οικονομία και την αγορά εργασίας που οφείλονται σε σημαντικό βαθμό και στους λανθασμένους χειρισμούς της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, η αυστηροποίηση των κατασχέσεων για οφειλές δημοσίου και μάλιστα η επέκτασή τους σε ποσά και βοηθήματα εκ του νόμου ακατάσχετα, πλήττει δυσβάσταχτα τα ελληνικά νοικοκυριά», τόνισε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ζητώντας από τον αρμόδιο υπουργό να παρέμβει άμεσα, ώστε να σταματήσει άμεσα η εν λόγω πρακτική, που παραβιάζει κατάφωρα το νόμο και δυσχεραίνει δυσανάλογα οικονομικά τους πολίτες.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»: Επιπλέον 44.660 νοικοκυριά εντάσσονται στο πρόγραμμα - https://t.co/VThtEBZlRC… -

  • Συμφωνία για #μεταναστευτικό: Η «ευέλικτη αλληλεγγύη» και τα αγκάθια #μεταναστευτικό - https://t.co/4Daza2BQ9D -

  • Στον Βόλο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης #ΝίκοςΑνδρουλάκης - https://t.co/dUQQH2hocZ -

"Αλιεύοντας" την είδηση