Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Oριοθέτηση υδατορεμάτων
Oριοθέτηση  υδατορεμάτων

Oριοθέτηση υδατορεμάτων

Tην παρέμβαση της υφυπουργού Μαρίνας και των βουλευτών της ς ζητά το ΤΕΕ για την διαδικασία της οριοθέτης των υδατορεμάτων, που σύμφωνα με το νόμο 4258/14 έχει αλλάξει η διαδικασία οριοθέτησής τους.

Αναφορικά με την περιοχή και ειδικότερα στους παραδοσιακούς οικισμούς, ο νόμος προβλέπει στο 3, παρ. 4 τα εξής:
«Κατ' εξαίρεση, όταν το προς οριοθέτηση τμήμα του υδατορέματος ευρίσκεται σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο ή σε παραδοσιακό οικισμό, η επικύρωση του καθορισμού των οριογραμμών του υδατορέματος γίνεται με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού.

Για την έκδοση απαιτείται η προηγούμενη εισήγηση της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, όταν ο Φάκελος Οριοθέτησης συντάσσεται με μέριμνα της Υπηρεσίας αυτής, ή της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της οικείας ς Διοίκησης, όταν ο Φάκελος Οριοθέτησης συντάσσεται με μέριμνα της Υπηρεσίας αυτής, καθώς και στις περιπτώσεις δ', ε' και στ' της παρ. 4 του άρθρου 2 του παρόντος. Στην περίπτωση 2.1α της παρ. 2 του παρόντος ο φάκελος με τη θεωρημένη μελέτη οριοθέτησης, καθώς και τις προβλεπόμενες κατά περίπτωση γνωμοδοτήσεις διαβιβάζονται από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της οικείας ς Διοίκησης προς τη Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προκειμένου η Υπηρεσία αυτή να μεριμνήσει για τη διαδικασία έκδοσης του οικείου προεδρικού διατάγματος.

Για τις περιοχές Natura και για τα δάση δεν ακολουθείται η ως άνω διαδικασία, διότι τα εντός των περιοχών αυτών υδατορέματα προστατεύονται από ειδικότερες και δεσμευτικές διατάξεις σχετικές και με τη διαχείριση των περιοχών αυτών».

Συνεπώς αποτελεί υποχρέωση του εκάστοτε ιδιοκτήτη να εκδώσει το απαιτούμενο Π.Δ. για το τμήμα που ευρίσκεται στην ιδιοκτησία του.

Ωστόσο η συγκεκριμένη τακτική είναι απίστευτα χρονοβόρα, όταν απαιτείται έκδοση Π.Δ., το οποίο υπόκειται και στην προηγούμενη επεξ του από το ΣτΕ.

Περαιτέρω είναι ανεδαφικό να εκδίδονται δύο Προεδρικά Διατάγματα, για δύο ιδιοκτησίες στην ίδια περιοχή. Επίσης, δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί το οικονομικό κόστος αντιμετώπισης της νέας αυτής διοικητικής πρακτικής.

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ ς, στην πρόσφατη συνεδρίασή της κατέγραψε το ως άνω πρόβλημα και προτείνει τα εξής:

  • Την εκκίνηση της διαδικασίας από πλευράς του ΥΠΕΚΑ και των συναρμοδίων για την έκδοση ενός Π.Δ. που θα αφορά ολόκληρη την περιοχή του Πηλίου και θα περιέχει κατηγοροποίηση και συγκεκριμένες κανονιστικές διατάξεις των υδατορεμάτων, σε εκτέλεση πάντα του . 4258/2014. Με αυτό τον τρόπο θα δύναται ο κάθε ιδιοκτήτης να ακολουθήσει κανονιστικούς όρους για τη οριοθέτηση του τμήματος υδατορέματος που διέρχεται από την ιδιοκτησία του χωρίς να επωμίζεται τη διαδικασία έκδοσης Π.Δ.

Με αντίστοιχο τρόπο έχει ρυθμιστεί η δόμηση στους παραδοσιακούς οικισμούς με το Π.Δ. Πηλίου, όπου επιβάλλονται κανονιστικοί όροι στους ιδιοκτήτες για την έκδοση των αδειών δόμησης.

  • Έως εκδοθεί το ως άνω Π.Δ., η προστασία των υδατορεμάτων μπορεί να γίνεται με την διαδικασία της προσωρινής οριοθέτησης, σύμφωνα με τις ειδικές διατάξεις του . 4258/2014.
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση