Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Ολοκληρώνεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας το φράγμα Μαυρομάτι στη Σούρπη με συμπληρωματικά έργα
Ολοκληρώνεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας το φράγμα Μαυρομάτι στη Σούρπη με συμπληρωματικά έργα

Ολοκληρώνεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας το φράγμα Μαυρομάτι στη Σούρπη με συμπληρωματικά έργα

Οι συμπληρωματικές εργασίες για την ολοκλήρωση ενός έργου πνοής για την περιοχή της Σούρπης στο δήμο Αλμυρού, του φράγματος στο Μαυρομάτι, θα υλοποιηθούν μετά από την υπογραφή από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό της προέγκρισης συμβασιοποίησης του υποέργου «ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΣΥΓΚΕΤΡΩΣΗΣ ΕΡΟΥ ΣΤΟ ΡΕΜΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙ ΔΗΜΟΥ ΣΟΥΡΠΗΣ» αρχικού προϋπολογισμού 4.100.000,00 ευρώ. Φορέας Υλοποίησης και Κύριος του έργου είναι Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.

Το φράγμα συγκέντρωσης νερού στο ρέμα Μαυρομάτι του Δήμου Αλμυρού πρόκειται να εκμεταλλευτεί την επιφανειακή απορροή της λεκάνης του ρέματος Μαυρομάτι, το οποίο εντοπίζεται στις Β/Α παρυφές του όρους Όθρυς και σε συνδυασμό με την εκμετάλλευση των πηγών Μαυρομάτι κατάντι του φράγματος θα καλύψει ριζικά τις ανάγκες ύδρευσης, με νερό αρίστης ποιότητας για τα επόμενα τουλάχιστον 40 χρόνια, των κατοίκων των οικισμών Σούρπης, Πτελεού, Αχιλλείου, Αμαλιάπολης κ.λπ. του νυν Δήμου Αλμυρού, που αντιμετωπίζουν ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες οξύτατο πρόβλημα.

Το νερό με το οποίο υδρεύονται σήμερα δεν επαρκεί για την κάλυψη των τωρινών αναγκών ιδίως κατά την διάρκεια του θέρους και σε ένα μεγάλο μέρος προέρχεται από . Με την ενίσχυση των υδραγωγείων με το νερό του ταμιευτήρα θα καταργηθεί η λειτουργία των γεωτρήσεων που χρησιμοποιούνται, με την αναβάθμιση της ποιότητας και τη βελτίωση της ελλειμματικότητας του υδάτινου ισοζυγίου της περιοχής.

Ωφελούμενοι από το έργο αυτό θα είναι 8.000 μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής καθώς και οι 10.000 περίπου παραθεριστές που κατακλύζουν τους θερινούς μήνες τους παραλιακούς οικισμούς του Δήμου Αλμυρού.

ΟΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Το υποέργο αφορά συμπληρωματικές εργασίες, για την ολοκλήρωση της κατασκευής του φράγματος, προς αντιμετώπιση των συνθηκών που διαπιστώθηκαν επί τόπου τόσο κατά την των εργασιών κατασκευής του έργου, όσο και από τα στοιχεία της συμπληρωματικής γεωτεχνικής έρευνας που διενεργήθηκε με δαπάνες της τότε Νομαρχίας Μαγνησίας και προσδιορίσθηκε ότι είναι αναγκαίο, προκειμένου να επιτευχθεί η ασφαλής ολοκλήρωση του έργου και να διασφαλίζεται η λειτουργικότητά του, να υλοποιηθεί το παραπάνω υποέργο.

Πρόκειται για εργασίες που έχουν σαν στόχο την διαμόρφωση του πρανούς άνωθεν της κεκλιμένης διώρυγας του υπερχειλιστή, την κατασκευή των υπολειπομένων τμημάτων του υπερχειλιστή, την διαμόρφωση χώρων απόθεσης ακατάλληλων υλικών εκσκαφών στην περιοχή του υ αδρανών υλικών και του δανειοθαλάμου αργίλου, την κατασκευή τοίχων αντιστήριξης και την ασφαλτόστρωση της προβλεπόμενης οδοποιίας.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας τόνισε τα εξής: «Με την προέγκριση ς που υπογράψαμε βάζουμε στην τελική ευθεία ένα σπουδαίο έργο για τη Μαγνησία και πιο συγκεκριμένα για την περιοχή της Σούρπης. Όπως έχω ξαναπεί, αποτελεί πεποίθησή μας ότι τα έργα ύδρευσης είναι έργα του μέλλοντος. Ως αιρετή Περιφέρεια δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην εξασφάλιση επαρκούς και κατάλληλης ποιότητας πόσιμου νερού στους κατοίκους της Θεσσαλίας.

Το φράγμα στο Μαυρομάτι είναι ένα ζωογόνο έργο για την περιοχή καθώς με την ολοκλήρωσή του πρόκειται να καλυφθούν οι ανάγκες υδροδότησης των κατοίκων της Σούρπης και του Πτελεού, καθώς και των παραθεριστών που διαμένουν κατά τους θερινούς μήνες στους παραλιακούς οικισμούς του Δήμου Αλμυρού.
Παράλληλα με τόσο μεγάλα έργα σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, ενισχύεται η ρευστότητα της τοπικής οικονομίας αλλά και δημιουργούνται θέσεις εργασίας για ανθρώπους που έχουν ανάγκη».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση