Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Όλες οι απαιτούμενες ενέργειες από την ΠΕΜΣ για τη νόμιμη λειτουργία μεγάλων βιομηχανικών μονάδων
Όλες οι απαιτούμενες ενέργειες από την ΠΕΜΣ για τη νόμιμη λειτουργία μεγάλων βιομηχανικών μονάδων

Όλες οι απαιτούμενες ενέργειες από την ΠΕΜΣ για τη νόμιμη λειτουργία μεγάλων βιομηχανικών μονάδων

Αναφορικά με τα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες και μετά το ξαφνικό ενδιαφέρον από τον πρώην αρμόδιο υπουργό  Σ. Φάμελλο για τη λειτουργία της Χαλυβουργίας και το περιβάλλον της περιοχής, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η υπάλληλοι έχουν στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου τα στοιχεία και τους ελέγχους ότι όλα αυτά τα χρόνια αποδεδειγμένα έχει προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, σε αριθμό μεγαλύτερο από τον προβλεπόμενο από το νόμο, για τη νόμιμη λειτουργία των μεγάλων βιομηχανικών μονάδων.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ήδη από τον Ιανουάριο του 2019 μετά από έλεγχο του ΚΕΠΠΕ στη Χαλυβουργία (ελεγκτικός μηχανισμός της Περιφέρειας) κοινοποιήθηκε έγγραφο προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επί υπουργίας Σ. Φάμελλου, για να λάβει γνώση των αποτελεσμάτων του ελέγχου και να θέσει τους όρους της περιβαλλοντικής λειτουργίας.

Στην απάντηση που λάβαμε από το Υπουργείο, που προΐστατο τότε ο κ. , παραδεχόταν ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) έχει εκδοθεί το έτος 1998 (!) και οι επικαιροποιήσεις των ΑΕΠΟ πραγματοποιούνταν όλα αυτά τα χρόνια χωρίς την εκπόνηση νέας μελέτης.

Τον Ιούνιο του ίδιου έτους μετά από νέο έλεγχο και πάλι γνωστοποιήθηκαν στο αρμόδιο Υπουργείο, και πάλι επί υπουργίας  Σ. Φάμελλου, τα αποτελέσματα του ελέγχου και οι υποδείξεις της Υπηρεσίας για το τι θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στις επικαιροποιημένες μελέτες για τη λειτουργία της Χαλυβουργίας και οι προτάσεις που έπρεπε να συμπεριληφθούν στην ΜΠΕ που έληγε.

Επ' αυτών των παρατηρήσεων δεν υπήρξε καμία ουσιαστική αντίδραση από τον κ. Φάμελλο και το Υπουργείο του και είναι απορίας άξιον η πρόθεσή του μετά από την σχεδόν τριετή θητεία του στο Υπουργείο να στοχοποιεί την Περιφέρεια και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Όλα τα ανωτέρω στοιχεία τα κατέθεσε μεταξύ άλλων τον Αύγουστο του έτους 2019 η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, στο πλαίσιο ς προς στην Εισαγγελία Βόλου για την διερεύνηση της υπόθεσης σχετικά με τη λειτουργία των δύο μεγάλων βιομηχανιών στην περιοχή μας.

Το αρμόδιο Υπουργείο, παρά τις επανειλημμένες παρατηρήσεις, οχλήσεις και τεκμηριωμένες υποδείξεις , το Σεπτέμβριο του 2019 έδωσε νέα διετή ισχύος της ΑΕΠΟ στην εταιρεία έως και τον Αύγουστο του 2021.

Παρά την η Υπηρεσία συνέχισε τους τακτικούς ελέγχους στην επιχείρηση με αυτοψίες και ελέγχους καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ενδεικτικά, μόνο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου του προηγούμενου έτους πραγματοποιήθηκαν στη Χαλυβουργία τρεις έλεγχοι από την υπηρεσία.

Ταυτόχρονα, εντός του 2020 ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας το Πρόγραμμα για τη Διερεύνηση της Χημικής Σύστασης και της Προέλευσης Δυσοσμίας στο Πολεοδομικό Συγκρότημα του Βόλου σε συν με το ς, με το οποίο πραγματοποιούνται δειγματοληψίες τόσο μέσα στο Πολεοδομικό Συγκρότημα όσο και σε βιομηχανικές δραστηριότητες της περιοχής και θα παρουσιαστούν συντόμως τα πρώτα αποτελέσματα.

Το δεύτερο πρόγραμμα αφορούσε στη διενέργεια δειγματοληψιών με τη μέθοδο της ολφακτομετρίας σε επτά μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις και σε καμινάδες, που ολοκληρώθηκε μόλις χθες ο πρώτος κύκλος δειγματοληψιών και ο φορέας επεξεργάζεται τα αποτελέσματα, ενώ πρόκειται να υλοποιηθεί και τρίτο παράλληλο πρόγραμμα σε συν με τον «Δημόκριτο» για τη λήψη δειγμάτων σε πραγματικό χρόνο σε δύο μεγάλες βιομηχανίες της περιοχής.

Παράλληλα καθ' όλο το διάστημα πραγματοποιούνται οι από τους σταθμούς της Περιφέρειας και του Υπουργείου.

Σημειωτέον, το Οκτώβριο του 2020 και ενώ οι παρατηρήσεις και προτάσεις της υπηρεσίας παρέμεναν σε ισχύ, χωρίς κάποια ουσιαστική ανταπόκριση, πραγματοποιήθηκε από το ΚΕΠΠΕ και νέα αυτοψία και έλεγχος στη Χαλυβουργία, η οποία κοινοποιήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς επίσης και στην Εισαγγελία του Βόλου.

Σύμφωνα με αυτή, δόθηκε η προθεσμία στην εταιρεία έως 31.01.2021 να καταθέσει μεταξύ άλλων νέες μελέτες που θα περιγράφουν την παραγωγική διαδικασία, τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των αποβλήτων και ειδικότερα των αέριων αποβλήτων και να αναδιατυπωθούν οι όροι της περιβαλλοντικής αδειοδότησης της μονάδας. Έως την τασσόμενη προθεσμία δεν υποβλήθηκαν τα ζητούμενα από το κλιμάκιο και ως εκ τούτου θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.

Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι ελεγκτικοί της μηχανισμοί ουδέποτε κρύφτηκαν από το μείζον ζήτημα που απασχολεί την περιοχή, αλλά αντίθετα υλοποίησε πολλά περισσότερα από τα προβλεπόμενα από το νόμο, χωρίς ωστόσο να έχει την απαραίτητη υποστήριξη από το αρμόδιο Υπουργείο, ακόμη και επί της θητείας του ξαφνικά καταγγέλλοντος Κ. Φάμελλου.

Επίσης, καθίσταται σαφές ότι, για εμάς τουλάχιστον προέχει η προστασία του περιβάλλοντος, της ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε εμείς και τα μας και η τήρηση των διατάξεων της νομοθεσίας, πάντοτε με συντεταγμένες, διάφανες και καθ' όλα νόμιμες ενέργειες…

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση