Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Οι Δασικοί Χάρτες στο επίκεντρο της συνάντησης Λιούπη – Αμυρά
Οι Δασικοί Χάρτες στο επίκεντρο της συνάντησης Λιούπη – Αμυρά

Οι Δασικοί Χάρτες στο επίκεντρο της συνάντησης Λιούπη – Αμυρά

Συνάντηση του βουλευτή Ν. ς με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος

Με επίκεντρο το θέμα των δασικών χαρτών συναντήθηκε ο βουλευτής Ν. ς της Νέας ς κ. Αθανάσιος πης με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ιώργο Αμυρά.

Ο κ. πης μετέφερε αρχικά το αίτημα της Διεύθυνσης Δασών Μαγνησίας για 20ημερη , πέραν της 25ης Φεβρουαρίου, για την ολοκλήρωση της διόρθωσης των αναμορφωμένων δασικών χαρτών στη Μαγνησία, με τον υφυπουργό να σημειώνει ότι το ζήτημα εξετάζεται κεντρικά για όλη τη χώρα.

Επίσης, ο κ. Λιούπης έθεσε την ανάγκη ενίσχυσης με εξειδικευμένο προσωπικό της Διεύθυνσης Δασών Μαγνησίας και ενημερώθηκε ότι το Υπουργείο προχωρά σε πρόσληψης 300 μονίμων δασολόγων μέσω ΑΣΕΠ μέσα στο 2022, καθώς και 700 ατόμων με 8μηνη σύμβαση εργασίας (300 δασολόγοι, 150 δασονόμοι και 250 διοικητικοί).

Στη συνέχεια, ο βουλευτής αναφέρθηκε στο ζήτημα του χαρακτηρισμού ως ΔΑ στο δασικό χάρτη μεγάλου μέρους της περιοχής της τέως Κοινότητας Παλιουρίου και στα αιτήματα των ενδιαφερομένων, ώστε να αναγνωριστεί ο αγροτικός χαρακτήρας της περιοχής και η εξαίρεσή της από τον οικείο κυρωμένο δασικό χάρτη.

Η τοπική Διεύθυνση Δασών μάλιστα έχει διορθώσει μερικώς κάποια από τα ζητήματα στην συγκεκριμένη αγροτική περιοχή και τα έχει συμπεριλάβει στον αναθεωρημένο δασικό χάρτη που θα αναρτηθεί στις αρχές Μαρτίου.

Ο κ. Λιούπης ενημέρωσε επίσης τον κ. Αμυρά και για τα προβλήματα στο Πουρί, όπου η συντριπτική πλειοψηφία αφορά σε εκτάσεις που καλλιεργούνται με ΠΟΠ χαρακτηρισμένες ως ΔΑ, τονίζοντας ότι οι ζητούν βάση νόμου να ληφθεί υπόψη στην αναμόρφωση των δασικών χαρτών το αρχείο του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως συνοδεύεται από τους τίτλους ιδιοκτησίας, προκειμένου να χαρακτηριστούν οι εν λόγω εκτάσεις ως αγροτικές. Σχετικό αίτημα απηύθυνε προς το Υπουργείο και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου καταγράφοντας αναλυτικά τα προβλήματα στην περιοχή του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου αναφέροντας εκτός των άλλων ότι στο Πουρί, σύμφωνα με τον ΟΣΔΕ 2019, 574,6 στρέμματα που αφορούν κυρίως μηλιές και ελιές (περίπου 31% των εκτάσεων μηλιάς και ελιάς) δεν πληρώθηκαν και χαρακτηρίστηκαν ως μη επιλέξιμες εκτάσεις από κυρωμένους δασικούς χάρτες.

Ο υφυπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει τα θέματα που του τέθηκαν και να ενημερώσει σχετικά τον κ. Λιούπη.

Δεκτή η μελέτη του Δήμου Σκοπέλου για ένταξη στο Εθνικό Δίκτυο Μονοπατιών

Ο κ. Λιούπης έθεσε στον υφυπουργό το αίτημα του Δήμου Σκοπέλου για ένταξη του δικτύου μονοπατιών και ποδηλατοδρόμων της Σκοπέλου στο Εθνικό Δίκτυο Μονοπατιών που εξήγγειλε το ΥΠΕΝ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, με τον Δήμο να έχει ήδη καταρτίσει σχετική μελέτη, την οποία έχει ήδη υποβάλει στο ΥΠΕΝ.

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι το εν λόγω έργο είναι σε εξέλιξη και ήδη ομάδα εμπειρογνωμόνων καταρτίζει κατ με τα κριτήρια που πρέπει να τηρούνται, προκειμένου να εξεταστούν οι μελέτες που θα υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους Δήμους και δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν δεκτές οι μελέτες που έχουν ήδη υποβληθεί, όπως του Δήμου Σκοπέλου ενώ συμπλήρωσε ότι αναμένεται η σχετική χρηματοδότηση να ξεκινήσει εντός του έτους.

Τέλος, ο κ. Λιούπης ζήτησε από τον κ. Αμυρά να γίνει δεκτό το αίτημα των δασολόγων (Π.Ε.Δ.Δ.Υ) για διατήρηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και ο κ. Αμυράς ενημέρωσε ότι γίνονται προσπάθειες μέσω του αρμόδιου Υπουργείου για την ικανοποίηση του σχετικού αιτήματος.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση