Βρίσκεστε εδώ:  / ΜΑΓΝΗΣΙΑ / ΟΕΒΕΜ: Η Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα κινδυνεύει
ΟΕΒΕΜ: Η Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα κινδυνεύει

ΟΕΒΕΜ: Η Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα κινδυνεύει

Για μία ακόμα φορά οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να αφανιστούν λόγω  των νέων μέτρων που ανακοινώθηκαν για την αντιμετώπιση του νέου κύματος της πανδημίας Covid-19. Οι Μικρομεσαίοι βρίσκονται και πάλι σε θέση αστυνόμευσης, τη στιγμή που είναι αντιμέτωποι με ήδη υπάρχοντα χρέη, μειώσεις τζίρων, έλλειψη ρευστότητας, ανατιμήσεις και αυξήσεις ρεύματος, πρώτων υλών, μεταφορών, με μέτρα στήριξης που αποδεικνύονται ελλειπή λόγω των καθημερινών εξελίξεων .

Ο επιχειρηματικός κόσμος έχει τηρήσει μέχρι σήμερα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και έχει τονίσει την αναγκαιότητα των εμβολιασμών στο πλαίσιο προστασίας της δημόσιας υγείας. Όμως, με τα νέα μέτρα προκύπτουν και νέα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, κάτι που θα αποδειχθεί εν καιρώ στην πτώση των τζίρων. Το κόστος των test θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για τις καταναλωτικές επιλογές των πολιτών.

Ειδικά η εστίαση, το λιανεμπόριο και τα κομμωτήρια βιώνουν ήδη απώλειες. Οι κλειστοί χώροι της εστίασης δεν δέχονται ανεμβολίαστους, οι μεικτοί απαιτούν την επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος εργαστηριακού τεστ, κάτι που μειώνει ακόμα περισσότερο τον αριθμό των πελατών, όπως απαιτείται στο λιανεμπόριο και τα κομμωτήρια.

Ειδικά για τα τελευταία αποτέλεσμα θα είναι η αύξηση των κατ’ οίκον επισκέψεων. Κάτι το οποίο είναι απολύτως αντίθετο με την προστασία της δημόσιας υγείας και ταυτόχρονα ενισχύει τον αθέμιτο ανταγωνισμό και μειώνει τα έσοδα του κράτους. Επίσης, η εξαίρεση επιχειρήσεων από τα τελευταία μέτρα προκαλεί διχασμό και διαχωρισμό των μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, προς όφελος των μεγάλων, τη στιγμή που για παράδειγμα στα σούπερ μάρκετ δεν απαιτείται πιστοποιητικό σε αντίθεση με το μικρό λιανικό εμπόριο.

Η Πολιτεία από τη στιγμή που θέτει ως στόχο την αύξηση των εμβολιασμών, οφείλει να επικεντρωθεί στον τρόπο που θα καταφέρει να πείσει και όχι στο να εργαλειοποιεί τις επιχειρήσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου. Η επιχειρηματικότητα είναι μια αλυσίδα που δεν πρέπει να σπάσει και ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος προστασίας της δημόσιας υγείας και επιστροφής στην κανονικότητα.

Οι επιχειρήσεις χρειάζονται ουσιαστική στήριξη πριν καταστραφούν ολοσχερώς και μπουν λουκέτα, τα οποία θα φέρουν συνέπειες και στις θέσεις απασχόλησης. Ήδη βιώνουμε τα αποτελέσματα της αναστολής των επιταγών που έγινε, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να «κοκκινίσουν». Μόνο μέσα από ένα οργανωμένο πλαίσιο στήριξης θα καταφέρουν να επιβιώσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο αιτούμαστε τα εξής:

 • Μετάθεση των πληρωμών των προηγούμενων επιστρεπτέων προκαταβολών μετά την 1η Ιανουαρίου 2023

 • Νομοθετική παρέμβαση στο θέμα των ενοικίων των επιχειρήσεων

 • Δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργασίας

 • Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με νέα προγράμματα μη επιστρεπτέας προκαταβολής

 • Επιδότηση όλων των χρεών που έχουν δημιουργηθεί από 12/3 έως το τέλος του έτους

 • Μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση σε 6% για καφέ και φαγητό

 • Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης

 • Μείωση των φορολογικών συντελεστών

 • Μείωση του τέλους επιτηδεύματος

 • Μετάθεση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία στο τέλος του επαγγελματικού βίου

Από την πλευρά τους επαγγελματίες, έμποροι και βιοτέχνες έχουν αποδείξει έμπρακτα πως ακολουθούν πιστά τα εκάστοτε μέτρα, έχουν καταβάλει κάθε προσπάθεια να αντέξουν τα διαδοχικά lockdown και να επιβιώσουν. Καλούν την Πολιτεία να εξετάσει εκ νέου τις τελευταίες αποφάσεις της, να αφουγκραστεί τα αιτήματά τους, να συνομιλήσει με τα όργανα εκπροσώπησης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και να μας στηρίξει έως ότου χτιστεί το απαραίτητο τείχος ανοσίας.

Κ. Παπανάτσιου : Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης πλήττουν τη μικρομεσαία επιχείρηση

εστίασης και λιανεμπορίου. Απαραίτητη η προστασία τους

Ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων για την απουσία μέτρων στήριξης και προστασίας απέναντι σε φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εστίασης και λιανεμπορίου κατέθεσαν 65 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ανάμεσά τους και η βουλευτής Μαγνησίας Κ. Παπανάτσιου.

Στην ερώτησή που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του τομεάρχη Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ  Α. Χαρίτση οι βουλευτές αναφέρουν ότι εδώ και περισσότερο από ενάμισι χρόνο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε λιανεμπόριο και εστίαση πλήττονται από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Το παρατεταμένο lockdown – το μεγαλύτερο σε διάρκεια σε όλη την Ε.Ε.- που επιβλήθηκε την περίοδο Νοέμβριος 2020 – Μάιος 2021 οδήγησε τις επιχειρήσεις σε πρωτοφανή οικονομική δυσπραγία.

Επιπρόσθετα, οι πληθωριστικές τάσεις που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα με εκρηκτικές ανατιμήσεις στην ενέργεια, στις πρώτες ύλες και στις μεταφορές επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα ο αποκλεισμός τους από χρηματοδοτήσεις και κυρίως από τον τραπεζικό δανεισμό τις οδηγεί σε οικονομική ασφυξία.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επισημαίνουν ότι τα νέα περιοριστικά μέτρα, τα οποία ανακοινώθηκαν την Τρίτη 2/11 από τον Υπουργό Υγείας και αφορούν την εστίαση και το λιανεμπόριο, πρόκειται να προκαλέσουν εκ νέου μείωση στον τζίρο των ήδη επιβαρυμένων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Οι επιχειρηματίες επιβαρύνονται περαιτέρω, εφ’ όσον είναι υποχρεωμένοι να υποκαταστήσουν τους ελέγχους που οφείλει να πραγματοποιεί το κράτος, την στιγμή που κανένα αντίστοιχο μέτρο δεν προβλέπεται για την είσοδο σε εκκλησίες αλλά και για την αποφυγή του συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Επιπλέον, η εξαίρεση των σούπερ μάρκετ από την υποχρέωση επίδειξης rapid test για την είσοδο στα καταστήματά τους, οδηγεί σε αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις λιανεμπορίου που πωλούν πολλά κοινά προϊόντα με τα σούπερ μάρκετ.

Με βάση τα παραπάνω οι 65 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να στηριχθούν οι ήδη επιβαρυμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε εστίαση και λιανεμπόριο και ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει για την καταπολέμηση του αθέμιτου ανταγωνισμού που δημιουργείται από τη μη ενιαία εφαρμογή περιοριστικών μέτρων μεταξύ ανταγωνιστικών επιχειρήσεων;

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

 • Αποκαταστάθηκε στην Σκόπελο η βλάβη στο Skiathos Express #SkiathosExpress - https://t.co/lj6MNAN9Qj -

 • Ταξιδεύοντας στον κόσμο του Παπαδιαμάντη #ΕΚΠΑ #Παπαδιαμάντης - https://t.co/DcOdP3xmc4 -

 • Χωροταξική κατανομή του βοσκότοπων #βοσκότοποι - https://t.co/pfeyKBVxdV -

"Αλιεύοντας" την είδηση