Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΟΕΒΕΜ: Άμεσα μέτρα για τις «ανοιχτές» επιχειρήσεις πρωτογενούς & δευτερογενούς τομέα
ΟΕΒΕΜ: Άμεσα μέτρα για τις «ανοιχτές» επιχειρήσεις πρωτογενούς & δευτερογενούς τομέα

ΟΕΒΕΜ: Άμεσα μέτρα για τις «ανοιχτές» επιχειρήσεις πρωτογενούς & δευτερογενούς τομέα

Ανοικτή επιστολή προς την κι προς  όλους τους ρμόδιους απέστειλε η ζητώντας άμεσα μέτρα για τις «ανοιχτές» επιχειρήσεις πρωτογενούς & δευτερογενούς τομέα.

Η αναφέρει: “Ένα μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, περίπου 30% αυτών, και αναφερόμαστε σε επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν προσωπικό και οι οποίες δεν προβαίνουν σε αναστολή, ούτε σε απόλυση, ούτε σε αναγκαστικές άδειες, ούτε σε καθεστώς παύσης λειτουργίας ή άλλες ενέργειες, καλούνται αυτή τη δύσκολη περίοδο να παράγουν ουσιαστικά προς όφελος της κοινωνίας και εις βάρος και των ιδίων, τόσο σε οικονομικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Και αναφερόμαστε σε επιχειρήσεις του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα.

Δυστυχώς μέχρι στιγμής γι' αυτές τις επιχειρήσεις που θα κληθούν να πληρώσουν φορολογικές, ασφαλιστικές, τραπεζικές και λοιπές άλλες υποχρεώσεις δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα, ούτε έχει ανοίξει καμία συζήτηση σαν να πρόκειται για επιχειρήσεις Β' Κατηγορίας. Προφανώς και η αγορά δεν βρίσκεται σε μία κανονικότητα. Προφανώς υπάρχει δυσκολία στο , δεδομένου και των κυκλοφοριακών περιορισμών που έχουν επιβληθεί. Καλούνται λοιπόν αυτές οι επιχειρήσεις του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, να βάλουν πλάτη, να παράγουν, να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας σε ένα «άρρωστο» οικονομικό πεδίο και να προτάξουν το εθνικό και κοινωνικό συμφέρον.

Για τους παραπάνω λόγους και δεδομένου ότι οι τζίροι των επιχειρήσεων, οι οποίες τυπικά είναι «ανοιχτές» έχουν μειωθεί από 50% κι άνω σύμφωνα και με πρόσφατα στοιχεία που έδωσε το Επιμελητήριο Μαγνησίας, ζητούμε για τις επιχειρήσεις του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα που είναι «ανοιχτές» :

  1. Τα ευεργετήματα του 25% έκπτωσης έναντι των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων, όταν αυτές αποπληρώνονται εγκαίρως.

  2. Μείωση του Φ.Π.Α. τουλάχιστον 2 μονάδες, όπως είχε εξαγγελθεί και προεκλογικά από την σημερινή Κυβέρνηση.

  3. Επιδότηση ενοικίων και υποχρεώσεων τραπεζικών όπως γίνεται και με τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές.

  4. Χορήγηση άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων.

Επιπρόσθετα θα πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει «άτυπη στάση πληρωμών» από ΝΠΔΔ. Με άλλα λόγια θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά και απρόσκοπτα η πληρωμή των υποχρεώσεων από , Δήμους και άλλα Νομικά πρόσωπα χωρίς τη παραμικρή δικαιολογία.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι υποχρεώσεις του Δημοσίου, σύμφωνα και με όσα η Ευρωπαϊκή νομοθεσία επιτάσσει, πρέπει να αποπληρώνονται μέσα σε τριάντα ημέρες (εντός 30 ημερών). Τη στιγμή που υπάρχει ένας μεγάλος «» θα πρέπει το Δημόσιο να είναι σε θέση και να έχει την απαιτούμενη οικονομική επάρκεια να τακτοποιεί τις υποχρεώσεις του σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νόρμα.

Τέλος καλούμε τις επιχειρήσεις του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, οι οποίες θα συμβάλλουν καθοριστικά προς την στήριξη του ΑΕΠ, να προβούν στην εγκαίρως όλων των υποχρεώσεων τους αφενός, και αφετέρου στην του Δώρου Πάσχα εγκαίρως προκειμένου να υποστηριχθεί και να στηριχθεί το όλο οικοδόμημα.

Είμαστε βέβαιοι ότι θα ληφθούν όλες οι λογικές και υποστηρικτικές ενέργειες προς τις προαναφερόμενες επιχειρήσεις. Προφανώς και ήδη έχει αργήσει να ανοίξει από όλους τους συναρμόδιους φορείς η συζήτηση για το δεδομένο θέμα και προκειμένου να μην εμφανιστούν τα φαινόμενα του Μνημονίου, τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζόμενους, και με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που απορρέει από τη θέση μας, κρούουμε έγκαιρα τον κώδωνα του κινδύνου. Γιατί το «γρανάζι» της οικονομίας πρέπει να λειτουργεί στην εντέλεια και οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να λαμβάνουν αποφάσεις προς πάσα κατεύθυνση προκειμένου να διατηρηθεί η όσο το δυνατόν πιο ομαλή λειτουργία του «γραναζιού» της οικονομίας. Αναμένουμε τις άμεσες πρωτοβουλίες σας και είμαστε στη διάθεση σας.”

 

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση