Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » Οδηγίες για εγγραφή ατομικών επιχειρήσεων στο ΓΕΜΗ
Οδηγίες για εγγραφή ατομικών  επιχειρήσεων στο ΓΕΜΗ

Οδηγίες για εγγραφή ατομικών επιχειρήσεων στο ΓΕΜΗ

Οδηγίες για την εγγραφή των ατομικών επιχειρήσεων στο και την καταχώρηση του αποδεικτικού υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματός τους, δίνει η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, με έγγραφό της προς όλα τα Επιμελητήρια της χώρας και τις υπηρεσίες ΓΕΜΗ.

Αποδέκτης αποριών των ατομικών επιχειρήσεων για τον τρόπο εγγραφής τους στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο και την καταχώρηση του αποδεικτικού υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, γίνεται καθημερινά η Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.

Για το λόγο αυτό, κοινοποίησε προς όλα τα Επιμελητήρια οδηγίες για την εφαρμογή της σχετικής ΚΥΑ (79752/2014) που αφορά στις ατομικές επιχειρήσεις.
Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, στο εγγράφονται φυσικά πρόσωπα που είναι έμποροι στην ημεδαπή και σύμφωνα με τον ορισμό του εμπόρου όπως έχει προκύψει από τη νομοθεσία, τη νομολογία και τις γνωμοδοτήσεις του ΝΣΚ.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε με την Υπουργική Απόφαση Κ1-941οικ/2012 (ΦΕΚ 1468 Β’) που ενώ ρύθμιζε την «απογραφή» στο των εμπορικών επιχειρήσεων (φυσικά και νομικά πρόσωπα) που είχαν ιδρυθεί πριν την έναρξη λειτουργίας του στις 4-4-2011, εν τούτοις η διάταξη για τις ατομικές επιχειρήσεις ήταν πιο γενική και δυνητική, με αποτέλεσμα να μην είναι σήμερα εγγεγραμμένες στο ΓΕΜΗ όλες οι ατομικές επιχειρήσεις.

Για το λόγο αυτό, διακρίνονται τρεις περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων: Η πρώτη αφορά στις ατομικές επιχειρήσεις οι οποίες μετέπεσαν στο ΓΕΜΗ από τα Μητρώα των Επιμελητηρίων και έκτοτε έχει γίνει κάποια επικαιροποίηση ή τροποποίηση των καταχωρισθέντων στοιχείων στη μερίδα τους.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά στις ατομικές επιχειρήσεις που μετέπεσαν στο ΓΕΜΗ από τα Μητρώα των Επιμελητηρίων, χωρίς με οποιονδήποτε τρόπο να γίνει από τότε κάποια επικαιροποίηση ή τροποποίηση των καταχωρισθέντων στοιχείων της μερίδας τους.

Τέλος, υπάρχουν και οι ατομικές επιχειρήσεις οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνονταν στα Μητρώα των Επιμελητηρίων κατά την χρονική περίοδο της απογραφής και ως εκ τούτου δεν μετέπεσαν στο ΓΕΜΗ και συνεπώς δε διαθέτουν μερίδα.

Η ΚΥΑ 79752/2014 (ΦΕΚ 3623 Β’) εισήγαγε την υποχρέωση των ατομικών επιχειρήσεων να καταχωρίζουν στο ΓΕΜΗ ηλεκτρονικά το αποδεικτικό υποβολής δήλωσης φορολογίας του εισοδήματός τους, εντός δύο μηνών από την υποβολή της εν λόγω δήλωσης.

Η υποχρέωση αυτή αφορά τους υπόχρεους εγγραφής στο ΓΕΜΗ και μόνο.

Κατά συνέπεια, για τις προαναφερθείσες τρεις περιπτώσεις ισχύουν πλέον τα παρακάτω σύμφωνα με το έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή: Για την πρώτη και τη δεύτερη περίπτωση, δεν υπάρχει πρόβλημα για την καταχώρηση, δεδομένου ότι υπάρχει ήδη μερίδα στο ΓΕΜΗ.

Ο υπόχρεος εγγράφεται στο σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής στο www.businessportal.gr και στην συνέχεια προχωρά στην ηλεκτρονική καταχώρηση. Η απαίτηση της παραπάνω ΚΥΑ υλοποιήθηκε στο πληροφοριακό σύστημα του ΓΕΜΗ με την καταχώριση του αριθμού του αποδεικτικού φορολογικής δήλωσης και μόνο, ενώ προαιρετικά μπορεί να συνυποβληθεί εκτύπωση του ίδιου του αποδεικτικού.

Σημειωτέον ότι όπως προβλέπεται στο τελευταίο εδάφιο του άρθρου 3 της ΚΥΑ, σε περίπτωση που κάποιος υπόχρεος δεν καταβάλλει τα τέλη, αυτά αποστέλλονται στη Φορολογική Διοίκηση για βεβαίωση και είσπραξη, βάσει του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Όσον αφορά την τρίτη περίπτωση, δηλαδή τις ατομικές επιχειρήσεις οι οποίες δε διαθέτουν μερίδα στο ΓΕΜΗ, η εγγραφή στο ΓΕΜΗ πρέπει να προηγηθεί της καταχώρησης του αποδεικτικού υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Ο υπόχρεος πρέπει να προσέλθει στην Υπηρεσία ΓΕΜΗ, να εγγραφεί στο ΓΕΜΗ και στην συνέχεια να εγγραφεί στο σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής στο www.businessportal.gr και να κάνει την καταχώρηση του αποδεικτικού υποβολής φορολογικής δήλωσης.

Εξυπακούεται ότι οι υπόχρεοι θα πρέπει να ελέγχουν πρώτα μέσω της ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ του ΓΕΜΗ (https://www.businessregistry.gr/Publicity.aspx) κατά πόσον είναι ήδη εγγεγραμμένοι στο ΓΕΜΗ και στην συνέχεια να ακολουθεί η κατά περίπτωση κατάλληλη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι η εγγραφή των υπόχρεων ατομικών επιχειρήσεων στο ΓΕΜΗ επιφέρει και την εγγραφή τους στα Μητρώα των Επιμελητηρίων, εκτός αν ειδική διάταξη νόμου τους εξαιρεί από την εγγραφή στα εμποροβιομηχανικά επιμελητήρια.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση