Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για το μέλλον της Ευρώπης και των λαών της
Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει  για το μέλλον της Ευρώπης και των λαών της

Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για το μέλλον της Ευρώπης και των λαών της

Τον βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλλή φιλοξενεί σήμερα στην «παρθενική» της λειτουργία η ηλεκτρονική ”.

Ο κ. Μπαλλής υπηρέτησε επί σειρά ετών τη δημοσιογραφία απ' όπου συνταξιοδοτήθηκε- τόσο επαγγελματικά όσο και – ενώ διετέλεσε και αντιδήμαρχος στον πρώην Δήμο Νέας Ιωνίας.
Γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία 1955 και σπούδασε Οικονομικά στην ΑΒΣΠ. Εργάσθηκε σε διάφορες εφημερίδες του , στο κρατικό ραδιόφωνο (ΕΡΑ), σε ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και την τηλε. Συνταξιοδοτήθηκε με την ιδιότητα του αρθρογράφου κα συντάκτη ύλης στον “Ταχυδρόμο”. Είχε ενεργή δράση στα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκηση ακολουθώντας την οικογένεια, διετέλεσε αντιδήμαρχος Νέας Ιωνίας το 2003-2006, ενώ ήταν επικεφαλής δημοτικής παράταξης και δημοτικός σύμβουλος Ν. Ιωνίας το 2006-2010.
Επίσης ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος το 2010 με τους “Δρόμους Συνεργασίας” και υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας το 2014 με τον “Δρόμο Ανατροπής”. Έχει θητεύσει για πολλά χρόνια στη θέση του Γενικού Γραμματέα και του μέλους του Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας και Εύβοιας. Μέχρι το 1989 ήταν μέλος του ενιαίου Συνασπισμού χωρίς από τότε να έχει συγκεκριμένη κομματική ένταξη.
Συνέντευξη στον Τριαντ. Γαβρινιώτη

Κύριε Μπαλλή, από τα δημοσιογραφικά γραφεία στα βουλευτικά έδρανα. Ποιές είναι οι πρώτες εντυπώσεις σας από τη νέα σας ιδιότητα;

Κατ´ αρχάς πρόκειται για μία πρωτόγνωρη εμπειρία. Είναι σημαντικό και αισθάνομαι τυχερός για τη δυνατότητα που έχω, να παρακολουθώ “από μέσα” μία σημαντική ιστορία να εξελίσσεται, να δημιουργείται και να διαμορφώνεται βήμα- βήμα. Σε μια πορεία δύσκολη, σίγουρα όχι ευθύγραμμη, αλλά σε κάθε περίπτωση ενδιαφέρουσα. Με την τωρινή μου ιδιότητα, του βουλευτή, αισθάνομαι σαν να είμαι από την άλλη πλευρά του “τραπεζιού”, από εκείνη στην οποία καθόμουν επί τρεις δεκαετίες ως δημοσιογράφος.
Αυτή είναι η διαφορά. Υπάρχει όμως και μία μεγάλη ομοιότητα. Ότι και με τις δύο ιδιότητες, για να είσαι σωστός, πρέπει να λειτουργείς με γνώμονα την υπεράσπιση του δίκαιου και του συμφέροντος του απλού πολίτη, με βάση τις αρχές ελευθερίας, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλήθειας και της αντικειμενικής θεώρησης των πραγμάτων. Ως δημοσιογράφος, θέλω να πιστεύω ότι πορεύτηκα με βάση αυτές τις αρχές. Το ίδιο φιλοδοξώ ότι θα κάνω και ως βουλευτής.

-Είστε παλαίμαχος δημοσιογράφος, έχετε θητεύσει σε διοικήσεις της Ένωσης Συντακτών και έχετε διατελέσει αντιδήμαρχος. Πλέον είστε βουλευτής Μαγνησίας. Ποιές διαφορές εντοπίζετε μεταξύ αυτών των ιδιοτήτων;
Σε όλα τα παραπάνω που σημείωσα ως απάντηση στην ερώτηση, να προσθέσω ότι και ως αντιδήμαρχος Ν. Ιωνίας προσπάθησα να εκτελέσω τα καθήκοντα που μου είχαν ανατεθεί βασιζόμενος στις ίδιες αρχές. Ίσως κάποιος να απαντούσε ότι η διαφορά μεταξύ των ιδιοτήτων που αναφέρατε, είναι ότι σε κάποιες, όπως εκείνη του δημοσιογράφου, είσαι “ελεγκτής” και σε άλλες “ελεγχόμενος”.

Η αλήθεια είναι ότι σε κάθε περίπτωση αισθάνομαι να ασκώ και τους δύο ρόλους.

Ελεγκτής, πριν από όλα, του εαυτού μου και της δουλειάς μου. Ελεγχόμενος, πάντα και σε κάθε περίπτωση, υπό διαρκή από την ίδια την κοινωνία. Μήπως ο δημοσιογράφος δεν καταθέτει καθημερινά τη δουλειά του στον έλεγχο και την του κόσμου;

-Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να έχει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας για το πώς θα διαχειριστεί την οικονομική κρίση. Ωστόσο οι ευρωπαίοι εταίροι και κυρίως οι γερμανοί δεν δείχνουν διατιθέμενοι να προχωρήσουν σε μέτρα ανακούφισης της ελληνικής κοινωνίας. Αισιοδοξείτε ότι τελικά θα ξεπεραστούν τα εμπόδια;

Είναι σημαντική πράγματι αυτή η στήριξη από την κοινωνία, από την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, ανεξάρτητα τι κόμμα ψήφισαν στις πρόσφατες εκλογές, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να υπάρξει μία δύσκολη μεν αλλά ειλικρινής διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας, δύσκολη αλλά πραγματική και όχι προσχηματική διαπραγμάτευση. Την πρόθεσή μας αυτή την κάναμε γνωστή από την πρώτη στιγμή. Εντός και εκτός Ελλάδας. Οι πρώτες λοιπόν αντιδράσεις ήταν για το νέο πλαίσιο που θέσαμε στο διάλογο με την άλλη πλευρά. Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα ήταν πλέον ο απλός αποδέκτης σημειωμάτων για τα σημεία της κυβερνητικής πολιτικής. Οι δε ελληνικές προτάσεις δεν θα ήταν απλή μετάφραση υποδείξεων από άλλους.
Στην καθεαυτή διαπραγμάτευση, τ, η Ελλάδα για πρώτη φορά επιδίωξε και πέτυχε να αλλάξει την ατζέντα της συζήτησης και το περιεχόμενου κάποιας συμφωνίας. Δεν είναι αμελητέο ότι στο τελευταίο Eurogroup αντί η συζήτηση να γίνει επί των δεσμεύσεων που απλόχερα είχε προσφέρει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας , όπως οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, η αύξηση του ΦΠΑΑ κ.ά., έγινε επί ενός πλαισίου μεταρρυθμίσεων που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας, τη σύλληψη της φοροδιαφυγής, την πάταξη του λαθρεμπορίου, τον εξορθολογισμό της δημόσιας διοίκησης, τη στήριξη της κοινωνίας, τη διευκόλυνση των πολιτών και μικροεπιχειρηματιών μικρών και μεσαίων να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις χωρίς να υποθηκεύουν το μέλλον τους. Δείτε, για παράδειγμα, τα πρώτα νομοσχέδια που έχει προωθήσει η κυβέρνηση στη Βουλή.

Αν, λοιπόν, οι ελληνικές απόψεις και πρωτοβουλίες γίνονταν ασμένως δεκτές από εκείνους που πιστεύουν ότι μόνος δρόμος επίλυσης των προβλημάτων είναι η δημοσιονομική πειθαρχία και η συνεχής λιτότητα, θα υπήρχε ο “κίνδυνος” – για αυτές τις καταστροφικές για την κοινωνία απόψεις- να διεκδικήσουν τα ίδια και άλλοι λαοί.

Ας μην γελιόμαστε, αντίπαλός τους δεν είναι η Ελλάδα αλλά η διαφορετική αντίληψη για την αντιμέτωπη της κρίσης, για την ανάπτυξη, για την εμπέδωση της Δημοκρατίας, για τη λειτουργία των θεσμών, για την κυριαρχία του λαού και της κοινωνίας. Αυτές τις ιδέες προσπαθούν να φρενάρουν, φοβίζοντας τους λαούς που διεκδικούν την απελευθέρωσή τους από τα δεσμά των διαφόρων Μνημονίων. Την ίδια στιγμή, όμως, με τη στάση τους αυτή στην ουσία ακυρώνουν όχι απλώς το νόημα και τις αρχές της ευρωπαϊκής ενότητας, αλλά το ίδιο το μέλλον της Ευρώπης και του κοινού νομίσματος. Εκείνοι μιλάνε για τη διατήρηση ενός αποτυχημένου μοντέλου, εμείς μιλάμε για το μέλλον της Ευρώπης και για την Ευρώπη του μέλλοντος των λαών της.
– Θα πρέπει κατά τη γνώμη σας η Γερμανική κυβέρνηση κυβέρνησης να προχωρήσει σε αποζημίωση των ελλήνων για την γερμανική Κατοχή;

Το θέμα από την πλευρά μας δεν μπαίνει ούτε αντιπαραθετικά, ούτε συμψηφιστικά, ούτε ως “ουρά” της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης. Όπως γνωρίζετε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναδείξει έγκαιρα αυτό το ζήτημα, πολύ πριν αναδειχθεί με την ψήφο των πολιτών σε κυβέρνηση, και το έχει υποστηρίξει με συνέπεια.

Είναι θέμα δικαιοσύνης και ηθικής στάσης απέναντι στον αγώνα του ελληνικού λαού κατά του ναζισμού, τις θυσίες που έκανε και τις καταστροφές που υπέστη από τα στρατεύματα κατοχής, από την πολεμική μηχανή του Γ´ Ράϊχ. Είναι ηθικό θέμα, ως τέτοιο το θέτουμε και ως τέτοιο θα το παλέψουμε μέχρι να δικαιωθεί η ελληνική θέση. Είναι σημαντικό ότι το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι, ακόμη και στο εσωτερικό της Γερμανίας, ενώνουν τη φωνή τους με τις ελληνικές διεκδικήσεις.

-Τέλος, σε ό,τι αφορά τη Μαγνησία ποιά είναι τα ζητήματα που θα προωθήσετε ως βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος;

Όλα εκείνα που για δεκαετίες έμειναν στο περιθώριο του κυβερνητικού ενδιαφέροντος. Όχι μόνο εκείνα που εντάσσονται στην κατηγορία των λεγόμενων μεγάλων έργων ή παρεμβάσεων, αλλά – θα έλεγα κυρίως- και εκείνα που έχουν να κάνουν με τη βελτίωση της καθημερινότητας στην περιοχή μας, με την ανάδειξη της ιδιαίτερης παραγωγικής και αναπτυξιακής μας φυσιογνωμίας με την αξιοποίηση κάθε δυνατότητας να διασφαλίσουμε την πορεία μας στο μέλλον.

Αξιοποίηση αναπτυξιακών πόρων, σχεδιασμός παρεμβάσεων, ενδυνάμωση της συνέργειας, έμφαση στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, σεβασμός στο φυσικό και οικιστικό περιβάλλον, είναι ένα μέρος μόνο του πλαισίου με το οποίο θα πρέπει να κινηθούμε.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση