Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Ο Ιστορικός Περίπατος στα χνάρια της απεργιακής μάχης της 2ας Ιουνίου 1936
Ο Ιστορικός Περίπατος στα χνάρια της απεργιακής μάχης της 2ας Ιουνίου 1936

Ο Ιστορικός Περίπατος στα χνάρια της απεργιακής μάχης της 2ας Ιουνίου 1936

Πργματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής ο ιστορικός περίπατος στα χνάρια της απεργιακής μάχης της 2ας Ιουνίου του 1936. Η δραστηριότητα αυτή εντάσσεται στη σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνει η Τ.Ε. Βόλου για τον εορτασμό των 80 χρόνων από τα γεγονότα του Μάη του 1936 στο Βόλο. Στους συμμετέχοντες δόθηκε υλικό με τη διαδρομή και σύντομη περιγραφή των γεγονότων.

Στον «περίπατο» την ξενάγηση έκανε ο Θανάσης Βογιατζής, στέλεχος του ΚΚΕ, δημοσιογράφος – ερευνητής.

Σημείο εκκίνησης ήταν η πλατεία . Είναι το σημείο όπου συνέκλιναν νωρίς το μεσημέρι της 2ας Ιουνίου του 1936, οi εργαζόμενοι από τους διάφορους εργασιακούς χώρους. Από τις Καπναποθήκες, τα Υφαντουργεία, τα εργοστάσια Μετάλλου, τα εμπορομάγαζα, τα γραφεία. Σκοπός της προσυγκέντρωσης σε εκείνο το σημείο ήταν να πιέσουν την εργοδοσία Ματσάγγου να ανοίξει το εργοστάσιο και να μπορέσουν να βγουν έξω από αυτό οι 500 τότε εργαζόμενοι του εργοστασίου, για να συμμετάσχουν και αυτοί στην κινητοποίηση.

Επόμενος σταθμός στην διασταύρωση των οδών με Σωκράτους, όπου είχαν παραταχθεί από νωρίς το πρωί, της μέρας εκείνης εκατοντάδες Χωροφύλακες, ύστερα από αίτημα της εργοδοσίας, για να εμποδίσουν τους απεργούς να έρθουν σε επαφή με τους συναδέλφους τους, της Καπνοβιομηχανίας. Εκεί θα γίνουν και τα πρώτα σοβαρά επεισόδια μετά την έφιππης Χωροφυλακής κατά των απεργών.

Στην συνέχεια ο «περίπατος» κατέβηκε την οδό , διαδρομή που ακολούθησαν και οι απεργοί και όπου οι Χωροφύλακες έριξαν τις πρώτες σφαίρες κατά των εργατών, τραυματίζοντας έναν από αυτούς.

Πορεία και στάση, στην διασταύρωση των οδών Δημητριάδος με Κ. Καρτάλη, όπου βρισκόταν το κτίριο Γκέσκου και είχε γραφεία το σωματείο των Καπνεργατών «Αναγέννηση». Εκεί τότε έγιναν οι ομιλίες και εγκρίθηκε το Ψήφισμα- προς την Κυβέρνηση Μεταξά.

Ακολούθως θα ακολουθήσουμε την πορεία των απεργών στην οδό Δημητριάδος όπου είχαν κατεύθυνση την οδό Μαυροκορδάτου για να καταλάβουν το Τηλεγραφείο και να στείλουν με τηλεγράφημα το ψήφισμα – που είχαν εγκρίνει προηγουμένως προς την Κυβέρνηση Μεταξά με επικεφαλής στην πορεία εργάτριες- καπνεργάτριες και υφαντουργίνες.

Στη συμβολή με την οδό Αγ. Νικολάου η Χωροφυλακή είχε στημένο το απ' όπου έφυγαν οι σφαίρες που σκότωσαν το Νίκο Μπουμπουγιατζή και τραυμάτισαν πολλούς άλλους εργαζόμενους.

Στο σημείο εκείνο κατατέθηκαν στεφάνια από την Τ.Ε. Βόλου του ΚΚΕ και τα Τ.Σ. ΑΕΙ και ς της ΚΝΕ και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων με τίτλο :

«80 χρόνια από τις ηρωικές απεργίες του Μάη και Ιούνη του 1936 στο Βόλο.
Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε από τους μεγάλους αγώνες του εργατικού κινήματος» συνεχίζεται με τις εξής εκδηλώσεις:

Από αύριο Δευτέρα 16 Μάη έως και την Πέμπτη 19 Μάη και ώρες 6:00 μ.μ. – 8:30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, θα λειτουργεί έκθεση ς και θα γίνεται αφήγηση του χρονικού των γεγονότων μέσω του ιστορικού υλικού που θα εκτίθεται.

Την Πέμπτη 19 Μάη, στις 7:30 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση – ομιλία με την προβολή βίντεο για τα γεγονότα του διμήνου στην πόλη.

Per_Matsaggou

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση