Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Νέας Αγχιάλου για τον αποκλεισμό από την συνδιοργάνωση της τοπικής Γιορτής του Κρασιού
Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Νέας Αγχιάλου για τον αποκλεισμό από την συνδιοργάνωση της τοπικής Γιορτής του Κρασιού

Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Νέας Αγχιάλου για τον αποκλεισμό από την συνδιοργάνωση της τοπικής Γιορτής του Κρασιού

 Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Νέας Αγχιάλου στις 19 Ιουλ. 2016 και με διαφαινόμενο τον αποκλεισμό και του συλλόγου, από την συνδιοργάνωση της τοπικής Γιορτής του Κρασιού της Νέας Αγχιάλου, απέστειλε την κάτωθι επιστολή διαμαρτυρίας προς την ΑΝΕΒΟ, με κοινοποίηση στον Δήμο Βόλου, τον Δήμαρχο Βόλου, το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Βόλου και το Τοπικό Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Νέας Αγχιάλου, με θέμα: Αποκλεισμός της Πλειοψηφίας των Συλλόγων από την Γιορτή Κρασιού.

Η επιστολή αναφέρει:

΄΄Κύριε Πρόεδρε

Εκπροσωπώ τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Νέας Αγχιάλου, από την θέση του Προέδρου, μετά τις αρχαιρεσίες της 22ας Μαίου 2016 και θα ήθελα αρχικά να σας αναφέρω λίγα στοιχεία για τον εν λόγω σύλλογο.

Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος ιδρύθηκε το Σεπτέμβρη του 1957, έχοντας όμως τις ρίζες του από αντίστοιχο Σύλλογο, που προϋπήρχε στην παλιά Αγχίαλο με το ίδιο όνομα «ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ», από τις τελευταίες δεκαετίες του 1800.

Σήμερα ο Σύλλογος αριθμεί επτακόσια δύο (702) δραστήρια μέλη κάθε ηλικίας, και δικαιολογημένα θεωρείται από τους μαζικότερους της περιοχής Θεσσαλίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις εκλογές του Μαίου 2014 και τις πρόσφατες του Μαίου 2016, ψήφισαν συνολικά 625 μέλη.

Οι σκοποί του συλλόγου μας είναι Πολιτιστικοί – Κοινωνικοί – Αθλητικοί – Οικολογικοί.

Για τον Πολιτισμό δραστηριοποιούνται διάφορες ερασιτεχνικές ομάδες θεάτρου, μουσικής, χορού (παραδοσιακού και μοντέρνου), κινηματογράφου, καλλιτεχνικών τμημάτων και εκθέσεων. Πραγματοποιούνται εκδρομές, εξορμήσεις στη φύση, επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, αναβίωση εθίμων και συμμετοχές σε εορτασμούς ιστορικών στιγμών και ημερών μνήμης.

Για τους Κοινωνικούς αγώνες γίνονται δράσεις για τη στήριξη της πόλης και την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων που διαθέτει ο τόπος και η ευρύτερη περιοχή, γίνεται εξόρμηση των μελών, για την αυτοδύναμη λύση τοπικών προβλημάτων, με την οργάνωση και στήριξη πρωτοβουλιών κοινωνικού χαρακτήρα και αλληλεγγύης, ιδιαίτερα σήμερα λόγω της έντονης ανθρωπιστικής κρίσης.

Για τον Αθλητισμό, λειτουργούμε τμήματα μαζικού αθλητισμού για παιδιά και μεγάλους, με την διοργάνωση αθλητικών συναντήσεων – αγώνων ελεύθερης και αποκλειστικά ερασιτεχνικής συμμετοχής.

Για την Οικολογία και το περιβάλλον πραγματοποιούμε ανάδειξη θεμάτων προστασίας της φύσης και του περιβάλλοντος, εξορμήσεις καθαριότητας, περιποίησης κοινόχρηστων χώρων, διαλέξεις για την ευαισθητοποίηση των κατοίκων και ανάπτυξη δράσεων για την ανακύκλωση κάθε είδους.

Ο χαρακτήρας του Συλλόγου είναι μη κερδοσκοπικός και βασίζεται στην εθελοντική προσφορά και δράση, τη συλλογικότητα των μελών του και τη συν με τους άλλους συλλόγους και της περιοχής καθώς επίσης και το Δήμο. Οι δράσεις είναι δωρεάν για τους συμμετέχοντες και στηρίζονται από τις συνδρομές και προσφορές των μελών και φίλων του Συλλόγου, καθώς και από την δωρεάν εθελοντική προσφορά ατόμων όπως χοροδιδασκάλων, μουσικών, γυμναστών κλπ.

Το χορευτικό τμήμα του συλλόγου συστήθηκε πριν τέσσερα (4) χρόνια, αποτελείται από διάφορα τμήματα (παιδικό – εφηβικό – αρχαρίων – προχωρημένων), τα μέλη του ανέρχονται σε εβδομήντα (70) υποστηριζόμενα και από την εθελοντική προσφορά τοπικής χοροδιδασκάλας. Με μεράκι και ζήλο οι χορευτές μας προσπαθούν να μάθουν, να διατηρήσουν και να διαδώσουν τους χορούς και τα έθιμα του τόπου μας, καθώς και του κοινού τόπου καταγωγής (Δυτικές ακτές Μαύρης Θάλασσας, μετέπειτα Ανατολική Ρωμυλία) των περισσοτέρων Αγχιαλιτών, έχουν δώσει δε πλήθος παραστάσεων, εντός και εκτός Νομού Μαγνησίας, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Για δε τα τμήματα παρουσιάσεων διαθέτουμε και ιδιόκτητες παραδοσιακές φορεσιές. Από το 2015 δραστηριοποιείται στον σύλλογό μας και παιδική χορωδία, με τη εθελοντική προσφορά τοπικής μουσικού.

Έχουμε επίσης σχεδιάσει, οργανώσει, συνδιοργανώσει, υποστηρίξει και πραγματοποιήσει πλήθος δράσεων και εκδηλώσεων όπως, ποιητικές – μουσικές βραδιές προς τιμήν σπουδαίων τοπικών και μη προσωπικοτήτων, στήριξη ενεργειών φορέων ανάδειξης θεμάτων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος (π.χ ΔΙΑΖΩΜΑ), αιμοδοσίες, προβολές αρχειακού υλικού πόλης, συνδιοργάνωση, κατά σειρά ετών, της τοπικής Γιορτής Κρασιού, εκδηλώσεων αλληλεγγύης κλπ, κατά γενική ομολογία με μεγάλη επιτυχία και εισπράττοντας πάντα τα εύσημα. Τέλος ο σύλλογός μας πραγματοποιεί συστηματική οικονομική στήριξη, απόρων συμπολιτών μας, υποστηρικτικών δράσεων των Εκκλησιών μας καθώς και τοπικών ή μη υπηρεσιών (Συλλόγων, Σχολείων, Χαμόγελο του Παιδιού, Γηροκομείου Βόλου κ.α).

Είναι δε κοινή άποψη συμπολιτών μας (ντόπιων και μη) ότι οι υποστηρικτικές δράσεις και οι πρωτοβουλίες του παλαιότατου και πολυπληθέστατου Συλλόγου μας, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των κοινωνικών, καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δρώμενων της πόλης μας, αποτελώντας παράδειγμα συλλογικότητας, πολιτισμού και κοινωνικής προσφοράς. Πρέπει δε να αναφερθεί ότι ο Σύλλογός μας είναι μέλος και της ΠΟΣΑΡ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας), με πανελλαδική, κυρίως πολιτιστική, δράση.

Μετά την σύντομη αναφορά των ανωτέρω και ενόψει της επικείμενης τοπικής Γιορτής του Κρασιού, σας ερωτάμε γιατί δεν συμπεριληφθήκαμε φέτος στην ομάδα συλλόγων συνδιοργάνωσης της Γιορτής Κρασιού, αλλά αγνοηθήκαμε και ούτε καν κληθήκαμε για να ερωτηθούμε ή για να μας δοθούν προσωπικά εξηγήσεις.

Αντί αυτού καλέσατε μέρος των τοπικών συλλόγων, δεν γνωρίζουμε με ποια κριτήρια επιλογής, απορρίπτοντας, άλλους συλλόγους (αθλητικούς) λόγω μη σχέσης με το αντικείμενο της γιορτής και εμάς, όπως ειπώθηκε στην σύσκεψη σας αλλά και τηλεφωνικά στον Πρόεδρο του Συλλόγου των Αγχιαλιτών της ς (υπάρχει σχετικό άρθρο στην εφημερίδα ΄΄ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟΣ΄΄), λόγω πολιτικής απόφασης του Δημάρχου!!!

Βεβαίως για εμάς απορίας άξιο επίσης είναι η σπουδή και η μυστικότητα της εν λόγω σύσκεψης, καθώς επίσης η επί τόπου συμφωνία των κληθέντων συλλόγων, χωρίς την των ΔΣ τους και χωρίς καν την φυσική παρουσία όλων των προέδρων. Κάτι που προδήλως καταδεικνύει ανεξήγητη βιασύνη, μη τήρηση των καταστατικών τους ή πιθανώς προσυμφωνία. Εδώ πρέπει να αναφέρω ότι πάγια τακτική των τελευταίων χρόνων ήταν η κλήση όλων των συλλόγων της Νέας Αγχιάλου και στην συνέχεια ο καθορισμός των αρχικών λεπτομερειών της γιορτής από τους συλλόγους που αποφάσιζαν να συμμετάσχουν.

Επειδή δεν έχει περιέλθει στα χέρια μας οποιοδήποτε σχετικό έγγραφο, επειδή δεν μπορούμε να βασιστούμε, μόνο, στις προσωπικές αφηγήσεις των συμμετεχόντων σε σχετική σύσκεψη και τηλεφωνική συνομιλία, επειδή αγνοούμε τους λόγους αποκλεισμού μας, επειδή δεν μας αρέσει η έρπουσα φημολογία και επειδή είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε σωστά και έγκυρα, πρωτίστως τα μέλη μας (μεγάλο τμήμα της πόλης) και δευτερευόντως την απορημένη, αναβράζουσα και διαρκώς ερωτούσα τοπική κοινωνία, παρακαλούμε για την όσο το δυνατόν συντομότερη ενημέρωσή μας, περί των πραγματικών λόγων εξαίρεσής μας από την συνδιοργάνωση της παλαιότατης, κατ΄ εξοχήν τοπικού χαρακτήρα, κουλτούρας και σκοπιμότητας, Γιορτής του Κρασιού.

Επειδή πιθανώς να λεχθεί ότι ο σύλλογός μας, όπως και η πλειονότητα των συλλόγων, δεν φρόντισε για την εκδήλωση ενδιαφέροντος συνδιοργάνωσης της τοπικής γιορτής του κρασιού και ότι αυτός είναι ο λόγος αποκλεισμού του, σας αναφέρουμε ότι πάγια αρχή του συλλόγου μας είναι η συμμετοχή όλων όσων συλλόγων δραστηριοποιούνται στην Νέα Αγχίαλο και φυσικά το επιθυμούν.

Τέλος επιτρέψτε μου να σας επισημάνω ότι η έννοια της Γιορτής Κρασιού στην Μαγνησία είναι συνυφασμένη με την Νέα Αγχίαλο, με τη δωρεάν προσφορά κρασιών από τα μέλη του συνεταιρισμού η ΄΄Δήμητρα΄΄, με τους καλλιεργητές αμπέλου και τους παραγωγούς κρασιού (πολλοί εκ των οποίων είναι μέλη του συλλόγου μας), τα καταστήματα της πόλης, τους εργαζόμενους σε αυτά και εν γένει με την τοπική κοινωνία. Ενέργειες διαχωρισμού ή αποκλεισμού μέρους των συλλόγων, μέρους των πολιτών , χωρίς προφανείς ή ειδικούς λόγους και μετά την προηγούμενη (Καλοκαίρι 2015), καθομολογουμένως χωρίς προτα μεταξύ μας συν, μόνο δυσοίωνες σκέψεις για το μέλλον της τοπικής αυτής γιορτής και της συνεργασίας Δήμου και τοπικών φορέων μπορούν να προκαλέσουν. Εμείς σαν Φιλοπρόοδος Σύλλογος θα συνεχίσουμε να πράττουμε το αυτονοήτως περιγραφόμενο από το όνομά μας. Να φιλοπροοδεύουμε μαζί με όλη την τοπική κοινωνία, με ήθος, σεμνότητα, ταπεινότητα, τιμιότητα και διαφάνεια.

Έχοντας λοιπόν μπροστά σας γραπτές τις ολοκάθαρες γραμμές και απόψεις μας, σας καλούμε, παραμερίζοντας ή ελέγχοντας σε βάθος τις όποιες παραφιλολογίες και φημολογίες, να μας απαντήσετε ειλικρινώς επί των ανωτέρω ερωτημάτων μας. Εμείς σαν σύλλογος έχουμε ως διαπιστευτήρια αθωότητας και διαφάνειας τους πρόσφατους δικαστικούς και οικονομικούς ελέγχους από όργανα της πολιτείας, κατόπιν συνεχών αλλά καθ΄ ολοκληρίαν ψευδών, ανυπόστατων και φυσικά ανωνύμων καταγγελιών. Πιστεύω δε ότι είναι απλό για εσάς, ευκόλως να διαπιστώσετε την κοινή προέλευση και την σκοπιμότητα των όποιων έωλων κατηγοριών που πιθανώς έχουν επηρεάσει την εικόνα μας αλλά και την κρίση σας.΄΄

Μετά Τιμής Ευστάθιος Γαραντζιώτης

 

Ανακεφαλαιώνοντας πρέπει να επαναλάβουμε ότι, ενώ πάγια και λογική τακτική των τελευταίων χρόνων ήταν η κλήση όλων των συλλόγων της Νέας Αγχιάλου από τον Δήμο Βόλου και στην συνέχεια ο καθορισμός των αρχικών λεπτομερειών της γιορτής από τους συλλόγους που αποφάσιζαν τελικά να συμμετάσχουν, φέτος ακολουθήθηκε η διαδικασία που προαναφέρθηκε.

Δηλαδή της μυστικής και επιλεκτικής κλήσης ορισμένων εξ΄ αυτών και με την εκ των υστέρων δικαιολογία – εφεύρημα της΄΄εκδήλωσης ενδιαφέροντος΄΄, κάτι όμως που στην ουσία παραπέμπει σε ΄΄απευθείας ανάθεση΄΄.

Απορίας άξιο είναι επίσης ότι στο , το οποίο συνεδρίασε στις 18 Ιουλ. 2016 και για την κύρωση ενοικίασης του χώρου πραγματοποίησης της γιορτής κρασιού σε δύο συγκεκριμένους συλλόγους, μετά από ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων, ο Δήμος αρνήθηκε τα πάντα (συσκέψεις, τηλέφωνο σε σύλλογο της ς, δημοσίευμα εφημερίδας) καθώς και την με οιονδήποτε τρόπο ανάμιξή του στην πραγματοποίηση της εν λόγω διοργάνωσης (πέραν της ενοικίασης του χώρου)!!!.

Τονίσθηκε δε ότι ο χώρος διοργάνωσης της γιορτής κρασιού δίνεται στους μοναδικούς δύο (2) συλλόγους που εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Καταφανώς όμως στην αφίσα, που εξέδωσε ο Δήμος Βόλου (προφανώς με έξοδά του) και αναρτήθηκε αρχικά στο facebook μόλις δύο ημέρες μετά την κύρωση ενοικίασης του χώρου, γίνεται λόγος για συνεργασία του Δήμου Βόλου με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό ΄΄Δήμητρα΄΄ Νέας Αγχιάλου και τοπικούς συλλόγους, αναφέρει δε ημερομηνίες διεξαγωγής και το καλλιτεχνικό της γιορτής!!!

Επειδή μία (1) εβδομάδα μετά την παραλαβή της επιστολής μας, δεν είχαμε καμία απάντηση, από καμία υπηρεσία του Δήμου, αποστέλλουμε το παρόν Δελτίο Τύπου για ενημέρωσή σας.

Τα συμπεράσματα και τα σχόλια δικά σας.

"Αλιεύοντας" την είδηση