Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Ο Χρήστος Μπουκώρος για τις συνθήκες διαβίωσης στο Ίδρυμα Ανηλίκων Βόλου
Ο Χρήστος Μπουκώρος για τις συνθήκες διαβίωσης στο Ίδρυμα Ανηλίκων Βόλου

Ο Χρήστος Μπουκώρος για τις συνθήκες διαβίωσης στο Ίδρυμα Ανηλίκων Βόλου

Τη ζοφερή κτάστση που βιώνουν οι τρόφιμοι του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων και την ανάγκη για άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος έθεσε με ερώτηση του, προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο βουλευτής Μαγνησίας Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Μπουκώρος.

Στην ερώτηση τονίζονται τα εξής: «Η κατάσταση που επικρατεί στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου είναι ιδιαιτέρως τραγική εξαιτίας του υπερπληθυσμού των τροφίμων και των ψεων σε στελεχιακό δυναμικό. Στην κατάστασή αυτή έχει αναφερθεί και ο τοπικός Τύπος, συγκεκριμένα η τοπική εφημερίδα του Βόλου «ΘΕΣΣΑΛΙΑ», την Τετάρτη 13 Μαΐου 2015. Το ίδρυμα προσφέρεται για τη διαβίωση 20 έως 25 ανηλίκων, ωστόσο αυτή τη στιγμή διαμένουν 60 τρόφιμοι. Ο δε πραγματικός  αριθμός τους ανέρχεται σε 80 εάν συμπεριληφθούν και όσοι διέφυγαν. Οι συνθήκες διαβίωσης χειροτέρεψαν από τότε που έκλεισε το Ίδρυμα του Κορυδαλλού με αποτέλεσμα να μεταφερθούν οι τρόφιμοι  στο κατάστημα του Βόλου. Είναι αντίθετο σε κάθε επιστημονική άποψη αλλά και με τις αρχές του Ανθρωπισμού το γεγονός ότι 14 ετών αναγκάζονται να συμβιώνουν με εικοσάχρο στους υπάρχοντες τρεις θαλάμους και να κοιμούνται ακόμη και σε στρώματα στο δάπεδο.

Η φύλαξη του συγκεκριμένου Ιδρύματος είναι ελλιπής, καθώς μόλις οι 8 από τους 20 φύλακες που προβλέπεται, ασχολούνται με την επίβλεψη των τροφίμων και την επιτήρηση του χώρου, ο οποίος είναι περίπου τέσσερα στρέμματα. Η κατάσταση προβλέπεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι φύλακες θα πρέπει να λείψουν με και ο αριθμός των επιβλεπόντων θα μειωθεί σημαντικά.

Το Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου αποτελεί μια ανοιχτή δομή που λειτουργεί ως αναμορφωτήριο και όχι ως σωφρονιστικό κατάστημα. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι τις περισσότερες φορές και η αιτία που οδηγεί στην απόδραση πολλούς από τους τροφίμους, καθώς υπάρχουν ακόμη και για βιασμούς. Πρέπει να σημειωθεί πως, ενώ το ίδρυμα αποτελεί το μοναδικό στο είδος του σε όλη την Ελλάδα, εντούτοις έχει μετατραπεί σε κολαστήριο για τα που αναγκάζονται να διαμένουν εκεί. Εξαιτίας δε των συνθηκών είναι αδύνατο να επιτελέσει τον σκοπό του και να δικαιολογήσει τον τίτλο του περί της «Αγωγής Ανηλίκων»,  αφού η μόνη «αγωγή» που προσφέρει είναι αυτή της «εξειδίκευσης στο έγκλημα»  των νεοτέρων από τους άλλους μεγαλύτερους και εμπειρότερους τροφίμους.

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε και με ποιο χρονοδιάγραμμα ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των τροφίμων στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου;
  2. Πώς θα αντιμετωπίσετε τις που υπάρχουν ήδη σε φύλακες;
  3. Θεωρείτε σκόπιμο να προβείτε στην ανέγερση ενός ακόμη ιδρύματος αγωγής για άρρενες ανήλικες, ώστε να αποσυμπιεσθεί η κατάσταση στο μοναδικό πανελλαδικά Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου;» καταλήγει η ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση