Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Νέα ένταξη έργων αποκατάστασης στη Μαγνησία μέσω της Περιφέρειας
Νέα ένταξη έργων αποκατάστασης στη Μαγνησία μέσω της Περιφέρειας

Νέα ένταξη έργων αποκατάστασης στη Μαγνησία μέσω της Περιφέρειας

Σχεδόν 29 εκατ. ευρώ για την περιοχή κατά την τελευταία τετραετία

 

Την ένταξη νέων έργων αποκατάστασης ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα στη Μαγνησία, μέσω της Περιφέρειας Θεσσαλίας, εισηγήθηκε η Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής.

Η εισήγηση αποτελεί προϊόν της συνς μεταξύ του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιου για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές,  Χρήστου Τριαντόπουλου, ο οποίος προεδρεύει της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ,  Δημήτρη Σκάλκο  και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας,   Κώστα Αγοραστό, ο οποίος έκανε και τη σχετική πρόταση.

Ειδικότερα, το σύνολο των έργων αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές και ακραία καιρικά για περιοχές της Θεσσαλίας έχει συνολικό προϋπολογισμό 24,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων την περιοχή της Μαγνησίας αφορούν έργα ύψους 8,8 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη Μαγνησία τα εν λόγω έργα περιλαμβάνουν αποκαταστάσεις ζημιών από στον ευρύτερο χώρο της  Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Πηλίου, διευθετήσεις ρεμάτων στη Σκιάθο, αποκατάσταση σοβαρών ζημιών στις υποδομές στη Μακρυρράχη, καθώς και παρεμβάσεις καθαρισμού και αποκατάστασης του συλλεκτήρα Σ3 για τη λίμνη Κάρλα για την των παρόχθιων εκτάσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. , σε συνέχεια και της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, σημείωσε : «σε στενή συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κώστα Αγοραστό, και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και δη τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρη Σκάλκο, προχωρά η νέα έκτακτη χρηματοδότηση μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων προς τη Θεσσαλία για την αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές και δίκτυα από φυσικές καταστροφές και ακραία καιρικά φαινόμενα της τελευταίας περιόδου. Το συνολικό κόστος την νέας έκτακτης χρηματοδότησης ανέρχεται στα 24,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8,8 εκατ. ευρώ αφορούν τη Μαγνησία, η οποία είναι και από τις περιοχές που τα τελευταία χρόνια πιέζονται ιδιαίτερα από τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής ς. Πρόκειται για από φυσικές καταστροφές -μέσω της Περιφέρειας Θεσσαλίας- στο ότιο Πήλιο, στη Μακρυρράχη, στη Σκιάθο, αλλά και στις υποδομές που τροφοδοτούν τη λίμνη Κάρλα και συνεισφέρουν σημαντικά στην άρδευση των καλλιεργειών της γύρω περιοχής.

Εάν στα νέα έργα που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και θα υλοποιηθούν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, προστεθούν και οι προηγούμενες αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις -χωρίς να συνυπολογίζονται οι πόροι προς τους δήμους της περιοχής- τότε η συνολική χρηματοδότηση προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας για αποκαταστάσεις ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές που σχετίζονται με τη Μαγνησία ανέρχεται σε περίπου 29 εκατ. ευρώ κατά την τελευταία τετραετία. Και αυτό διότι κατά τις προηγούμενες φάσεις χρηματοδότησης ο σχετικός είχε διαμορφωθεί στα 20 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσό, το οποίο αντανακλά τη νέα φιλοσοφία της Κυβέρνησης απέναντι στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής ς και στην αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούνται από ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές.

Πέρα, φυσικά, από την αποκατάσταση ζημιών, στόχος της Κυβέρνησης είναι να κατασκευαστούν υποδομές με υψηλό βαθμό ανθεκτικότητας απέναντι στις νέες προκλήσεις που έχει εγείρει η κλιματική κρίση. Η ανάγκη αυτή αναδεικνύεται ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπως αυτή της Μαγνησίας, η οποία έχει πληγεί από ακραία καιρικά φαινόμενα στο πρόσφατο παρελθόν. Ευχαριστίες στην ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την αγαστή συνεργασία, συνεχίζουμε την εντατική δουλειά για την αποκατάσταση και την αναβάθμιση των υποδομών της Μαγνησίας».

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη εγκριθεί χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για έργα και μελέτες από την Περιφέρεια Θεσσαλίας που αφορούν στην Μαγνησία, στα οποία συμπεριλαμβάνονται(1) η αποκατάσταση οδικού δικτύου:

α) στο τμήμα Αργιλοχώρι, Ανθότοπος,

β) στην ΠΕΟ Αϊδίνι-Κρόκιο και

γ) στο τμήμα Μαυρόλοφος-Φυλακή-Πέρδικα, (2) η αποκατάσταση και συντήρηση υδατορεμάτων του Δήμου Αλμυρού, (3)η κατεπείγουσα αποκατάσταση βατότητας επαρχιακού δικτύου στον ορεινό όγκο Όθρυος, (4) η κατεπείγουσα αποκατάσταση τεχνικού γεφύρωσης ρέματος Χολόρεμα, (5) η κατεπείγουσα αποκατάσταση βατότητας εθνικού και επαρχιακού δικτύου (111η ΠΜ, Μαυρόλοφος, Φυλάκη), (6) η αποκατάσταση τεχνικού γεφύρωσης ρέματος «Ιμπραήμ», (7) η κατεπείγουσα μελέτη αποκατάστασης υδρογραφικού δικτύου Δημοτικής Κοινότητας Μακρυρράχης, (8) η κατεπείγουσα μελέτη οριοθέτησης ρεμάτων βορείου τμήματος Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου (Ζαγορά – Χορευτό – Πουρί), (9) η κατεπείγουσα μελέτη οριοθέτησης ρεμάτων νοτίου τμήματος Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου (Ξουρίχτι – Τσαγκαράδα – Μούρεσι – Αγ. Δημήτριος – Ανήλιο – Αγ. Ιωάννης), (10) η κατεπείγουσα μελέτη σταθεροποίησης και αποκατάστασης κατολισθητικών φαινομένων ιστορικών πλατειών Μουρεσίου και Κισσού Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, (11) τα βλαβών υδατορεμάτων Δήμου Ρήγα Φεραίου (περιοχές Αγ. Ιωάννη – Κεραμίδι – Καμάρι), (12) τα έργα αποκατάστασης οδικού δικτύου αρμοδιότητας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας στη Δυτική Μαγνησία και (13) η κατασκευή έργων αποκατάστασης ρέματος Ξηριά Αλμυρού.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση