Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Μουσείο Φυσικής Ιστορίας δημιουργεί ο Δήμος Ρήγα Φεραίου
Μουσείο  Φυσικής Ιστορίας δημιουργεί ο Δήμος Ρήγα Φεραίου

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας δημιουργεί ο Δήμος Ρήγα Φεραίου

Το δρόμο για την ίδρυση και λειτουργία Μουσείου Φυσικής Ιστορίας «ανοίγει» η δημοτική αρχή Δήμου Ρήγα ου, με απώτερο στόχο, η περιοχή να αποτελέσει πόλο έλξης για τον ικό και περιηγητικό τουρισμό.

Αροσωπεία του Δήμου με επικεφαλής το δήμαρχο Δημ. Νασίκα, τον αντιδήμαρχο Τριαντάφυλλο Γκογκινούδη και το δημοτικό σύμβουλο Σταύρο Χατζή, επισκέφτηκαν για το σκοπό αυτό, το Θεσσαλονίκης και είχαν συνάντηση με τον καθηγητή Παλαιοντολογίας Γεώργιο Κουφό.

Εκ μέρους της δημοτικής αρχής κατατέθηκε φάκελος και ηλεκτρονικό αρχείο με την κάτοψη του κτιρίου και τις προτάσεις για την ίδρυση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Μικρό Περιβολάκι ενώ επίσης αποφασίστηκε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και ο τρόπος έκθεσης των απολιθωμάτων που ανακαλύφθηκαν στο Μικρό Περιβολάκι ηλικίας επτά εκατομμυρίων ετών.

Ο κ. Κουφός με ευχαρίστηση δέχτηκε την αροσωπεία του Δήμου, τους ενημέρωσε για το όλο θέμα ενώ ακολούθησε ξενάγηση στο Μουσείο Παλαιοντολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος Δημ. Νασίκας στον καθηγητή, «η ίδρυση ενός Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Δήμο μας θα αποσκοπούσε να φέρει τον δημότη και τον επισκέπτη σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον του Δήμου Ρήγα ου και να αποτελέσει την πύλη εισόδου στο οικοσύστημα της περιοχής με τη μεγάλη βιολογική και γεωλογική ποικιλότητα.

«Η δημιουργία ενός τέτοιου μουσείου συνιστά υπεραξία για την περιοχή αυξάνοντας την επισκεψιμότητα ενώ θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη στην τοπική κοινωνία με την εναλλακτικού τουρισμού» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νασίκας.

Παράλληλα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας θα συμβάλλει ώστε να διαφυλαχτεί η πολύτιμη κληρονομιά του φυσικού πλούτου της περιοχής και των ευρημάτων, με εκθέματα με ενότητες για την παλαιοντολογία, την βοτανική, την πανίδα καθώς και για την γεωλογία της περιοχής.

Όπως είναι γνωστό πριν από περίπου 15 χρόνια στην Τοπική Κοινότητα Μικρού Περιβολακίου ανακαλύφθηκαν τα θηλαστικών από την προϊστορική περίοδο.

Η παρουσία τους κοντά στο χωριό Μικρό Περιβολάκι, αν και ήταν γνωστή στους κατοίκους, παρέμενε άγνωστη στους επιστήμονες μέχρι το 1996, όταν μια ομάδα γεωλόγων του Ι.Γ.Μ.Ε. που χαρτογραφούσε την περιοχή τα ανακάλυψε και ειδοποίησε τον καθηγητή Γ. Δ. Κουφό του Μετά τη διαπίστωση της παρουσίας τους άρχισε μια σειρά ανασκαφών μέχρι το 2004, που είχε ως αποτέλεσμα να συλλεχθεί ένας μεγάλος αριθμός απολιθωμάτων από την περιοχή. Τα αυτά μελετήθηκαν από μια ομάδα παλαιοντολόγων και τα αποτελέσματα της μελέτης, αποτελούμενα από 11 διαφορετικά άρθρα δημοσιεύτηκαν σε ένα ξεχωριστό τόμο του γερμανικού επιστημονικού περιοδικού Palaeontographica.

Η απολιθωμένη πανίδα που βρέθηκε περιλαμβάνει διάφορα είδη ζώων, όπως ύαινες, αρκούδες, καμηλοπαρδάλεις, ρινόκερους, προβοσκιδωτά, αντιλόπες, γαζέλες, ιππάρια, αγριόχοιρους. Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της πανίδας είναι ένας πίθηκος, που ζούσε στον ελλαδικό χώρο την εποχή εκείνη και μοιάζει με τις σημερινές μαϊμούδες. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης μια αντιλόπη, που αποτελεί νέο γένος και είδος για την επιστήμη και που ονομάστηκε Pheraios chryssomallos προς τιμή του Δήμου μας.

Με βάση την πανίδα των θηλαστικών που βρέθηκε, καθώς και τη μαγνητοστρωματογραφική μελέτη των πετρωμάτων της περιοχής η πανίδα χρονολογείται στα 7.1-7.3 εκατ. Χρόνια.

«Είμαστε σίγουροι ότι η δημιουργία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη σταθμό ώστε να αποκτήσει προστιθέμενη αξία η περιοχή μας να καταστεί τουριστικός πόλος» επισήμανε κλείνοντας ο δημαρχος Ρήγα Φεράιου.

"Αλιεύοντας" την είδηση