Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας & Περιφέρειας Θεσσαλίας
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας & Περιφέρειας Θεσσαλίας

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας & Περιφέρειας Θεσσαλίας

Η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας με την , που είναι επικεφαλής εταίρος του διακρατικού Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας MED 2014-2020 “BLUEMED” και που μάλιστα τιμήθηκε με το βραβείο για τη Βιώσιμη Ελλάδα του Αύριο «Bravo Sustainability Awards» για το έργο των Υποβρυχίων Μουσείων, πρόσφατα σε ειδική τελετή στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και η , σε συνεργασία με άλλους φορείς μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος BlueMed, μελετούν τρόπους για την απόδοση του ενάλιου πλούτου του Παγασητικού και των Βορείων Σποράδων στο κοινό, των αυτοδυτών αλλά και όσων δεν έχουν δυνατότητα ς.

Την Παρασκευή,20 Δεκεμβρίου στο Domotel Xenia Volos Hotel υπό την αιγίδα της πραγματοποιήθηκε για τα Υποβρύχια , τις καταδύσεις και τα ναυάγια της Μαγνησίας.

Tα πρώτα υποβρύχια μουσεία στην Ελλάδα, τέσσερα ναυάγια, από τους κλασσικούς χρόνους μέχρι τη Βυζαντινή περίοδο, βρίσκονται στις και τον Δυτικό
Παγασητικό και μετατρέπονται από το καλοκαίρι του 2020 σε επισκέψιμα μουσεία, συνδυάζοντας τις καταδύσεις με τις αρχαιότητες και προστατεύοντας την πολιτιστική κληρονομιά.

Ομιλητές στην ήταν οι: Κ. Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κ. Λούλης, γενικός γραμματέας Υπουργείου Τουρισμού, Ζ. Μαμούρης, πρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Π. Καλαμαρά, διευθύντρια Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων, Αγγ. Μαγκλής, Atlantis Συμβουλευτική,
Fabio Bruno, Πανεπιστήμιο Καλαβρίας Ιταλία , Ι. Λαλιώτου, αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Αθ. Εξαδάκτυλος, πρόεδρος Τμήματος Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στην εκδήλωση, ο Άγγελος Μαγκλής (Atlantis Συμβουλευτική), υπεύθυνος σε σημαντικά έργα που αφορούν στην αξιοποίηση της ευρωπαϊκής και της ελληνικής ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως είναι το BLUEMED (Interreg MED), εξήγησε πως το έργο αυτό επιδιώκει να μελετήσει για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο τις βέλτιστες πρακτικές για την και ανάδειξη της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς και ειδικότερα όσο αναφορά τη λειτουργία ενάλιων  επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων (υποβρυχίων μουσείων) σε αρχαία ναυάγια.

Στόχος του προγράμματος είναι η αξιοποίηση & της ενάλιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, η ευαισθητοποίηση του κοινού και η βιώσιμη και υπεύθυνη ανάπτυξη του τουρισμού στις παράκτιες περιοχές και τα νησιά της Μεσογείου.

Μέσα από το καινοτόμο έργο των Υποβρυχίων Μουσείων και των Κέντρων Ευαισθητοποίησηςκαι Ενημέρωσης Κοινού, που θα δημιουργηθούν, η Ένωση Ξενοδόχων πιστεύει πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα μπει δυναμικά στον παγκόσμιο χάρτη του τουρισμού με ιδιαίτερα μάλιστα ποιοτικά χαρακτηριστικά μετατρέποντας τις περιοχές της Μαγνησίας, του Δυτικού Παγασητικού και των Σποράδων σε κέντρο καταδυτικού τουρισμού.

"Αλιεύοντας" την είδηση