Βρίσκεστε εδώ:  / ΜΑΓΝΗΣΙΑ / Μείζον το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας
Μείζον  το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας

Μείζον το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας

Στο μείζον δημογραφικό πρόβλημα της χώρας αναφέρθηκε η πρόεδρος του Συλλόγου Τριτέκνων Μαγνησίας Σούλα Βακουφτσή στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε σήμερα στο , με αφορμή την ημερίδα με θέμα «Το Δημογραφικό Πρόβλημα στην και τρόποι επίλυσής του», που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Ιουνίου στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στις 9:30 το πρωί, με συνδιοργανωτές τον Σύλλογο Γονέων Τριών Τέκνων Μαγνησίας «Η Αργώ», την Ομοσπονδία Τριτέκνων Ελλάδας και την .

Όπως είπε η κα. Βακουφτσή, καταγράφεται μείωση των γεννήσεων στη χώρα και αύξηση των θανάτων που σε συνδυασμό με τη φυγή των νέων στο εξωτερικό δεν θα υπάρχει σε λίγα χρόνια ανθρώπινο δυναμικό για παραγωγή πλούτου. Επιπλέον άσκηση διαχρονικά στις κυβερνήσεις διότι δεν έχουν ασχοληθεί επισταμέναμε το πρόβλημα. «Είμαστε η δεύτερη χώρα σε αριθμό ηλικιωμένων παγκοσμίως μετά την Ιαπωνία σύμφωνα με στοιχεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας. Ο δείκτης γεννητικότητας στη χώρα μας είναι στο 1,2 όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 2,1 ανά οικογένεια», ανέφερε χαρακτηριστικά και σε λίγο οι παιδικές χαρές αντί να φιλοξενούν θα φιλοξενούν ηλικιωμένους. Το πρόβλημα στη χώρα μας απαντάται πιο έντονα στα χωριά, τα σχολεία ερημώνουν και οι γεννήσεις από 110.000 το χρόνο το 2007 πλέον έχουν μειωθεί στις 60.000-70.000 το 2016.

Επιπλέον η κα Βακουφτσή ανέφερε ότι ο σύλλογος αριθμεί 1.680 οικογένειες τριτέκνων αλλά υπάρχουν και οικογένειες τριτέκνων που δεν είναι εγγεγραμμένοι ενώ έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός που εγγράφεται σε σχέση με το παρελθόν. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το 2010 είχαν γραφεί 100 οικογένειες και το 2016 έξη οικογένειες.

Ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν η τοποθέτηση της κας Βακουφτσή για την αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, η οποία δεν δέχθηκε να συναντήσει τους τριτέκνους για να της θέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. «Το μόνο που ζητάμε είναι να συνεχίσουν να λαμβάνουν το επίδομα τα μας και μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους, έως ότου ολοκληρώσουν τις σπουδές τους». Η μόνη θετική εξέλιξη στα αιτήματά τους ήταν η ψήφιση στο παράλληλο πρόγραμμα του Φεβρουαρίου, της διάταξης για και αποχέτευσης για τους τριτέκνους, ρύθμιση που δεν έχουν υιοθετήσει όμως όλοι οι δήμοι της Μαγνησίας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της ημερίδας, χαιρετισμό θα απευθύνει ο Θεόδωρος Κοντός, αντιπρόεδρος ΟΠΟΤΤΕ με θέμα «Το δημογραφικό πρόβλημα με την ματιάς ενότ τρίτκνου, ενώ μία εισήγηση θα κάνει ο Κωνσταντίνος Βούλγαρης, προϊστάμενος του Τμήματος Φυσικής και Μετανστευτικής Κίνησης Πληθυσμού της ΕΛΣΤΑΤ με θέμα «, δημογραφικές εξελίξεις και προοπτικές».

Με θέμα «Η Ελλάδα χάνεται; Οι μεταπολεμικές δημογραφικές μας εξελίξεις, τάξεις και προοπτικές» θα μιλήσει ο Βύρων Κοτζαμάνης, δημογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Την τρίτη εισήγηση θα κάνει ο Διονύσης Μπαλούρδος, διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών με θέμα «Γονιμότητα και σε περιόδους κρίσης: Η περίπτωση της Ελλάδας». Τέλος ο Δημήτρης Ψαρράκης, οικονομολόγος, σύμβουλος στην Οικονομική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα μιλήσει με θέμα «Το Δημογραφικό ως οικονομικό πρόβλημα και τα εργαλεία επίλυσής του».

Επίσης, μεθαύριο Παρασκευή το πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, στο Τσαλαπάτα και το Μουσείο Πόλης Βόλου.

Την Κυριακή οι σύνεδροι και οι επισκέπτες θα «ταξιδέψουν» με το Μουτζούρη για τις Μηλιές, θα επισκεφθούν τον Ιερό Ναό Παμμεγγίστων Ταξιαρχών και τη Δημόσια Βιβλιοθήκη.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Στον Ολυμπιακό Βόλου ο Θεόδωρος Βερνάρδος #ΠΑΕΟλυμπιακόςΒόλου - https://t.co/lV4wpoM2MG -

  • Στον Όλυμπο, σε συνθήκες καύσωνα, έτρεξαν οι δρομείς του ΣΔΥ Βόλου #ΣΔΥΒόλου - https://t.co/4XL00xIQHc -

  • Τριάντα τα θετικά κρούσματα covid-19 στη  Θεσσαλία #θετικάκρούσματαCovid19 - https://t.co/3eYYgtmiXo -

"Αλιεύοντας" την είδηση