Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Μικρή παράταση από την Περιφέρεια για τεκμηριωμένες προτάσεις Σ.Μ.Π.Ε.
Μικρή παράταση από την Περιφέρεια για  τεκμηριωμένες προτάσεις Σ.Μ.Π.Ε.

Μικρή παράταση από την Περιφέρεια για τεκμηριωμένες προτάσεις Σ.Μ.Π.Ε.

“Oι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Περιφέρειας ς στην στις 27-6-2016 γνωμοδότησαν για τις στρατηγικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) για την Αναθεώρηση και Επέκταση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) του Πολεοδομικού Συγκροτήματος (Π.Σ.) και Αγχιάλου, δίχως όμως να έχει προηγηθεί καμμία διαβούλευση ώστε να γνωρίζουν τα αντίστοιχα Γ.Π.Σ, για τα οποία έχουν συνταχθεί οι συγκεκριμμένες περιβαλλοντικές μελέτες” τονίζει ο .

Ο ίδιος αναφέρει: “Είναι αυτονόητο ότι η θετική γνωμοδότηση επί των συγκεκριμμένων μελετών έχουν ως αποτέλεσμα εμμέσως και την αποδοχή των προτάσεων των Γ.Π.Σ., ενώ διαφορετικά μετά την καθηστέρηση τριών μηνών υπάρχει πρόβλημα απένταξης των χρημάτων από το Ε.Σ.Π.Α με αποτέλεσμα και την επιστροφή των 690,000€ του κόστους των μελετών.

Μεγάλο το δίλημμα γνωμοδότησης σε ελλειπείς Σ.Μ.Π.Ε. για την εξασφάλιση των χρημάτων διότι η αρνητική γνωμοδότηση θα είχε ως συνέπεια την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της διαδικασίας και συνεπώς να αποδωθούν ευθύνες στην Περιφέρεια για την απένταξη του έργου από το Ε.Σ.Π.Α.

Την λύση έδωσε ο περιφερειάρχης, ο οποίος δίνοντας παράταση ολίγων ημερών έδωσε την ευκαιρία να κατατεθούν συγκεκριμμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις προκειμένου να συμπεριληφθούν στις Σ.Μ.Π.Ε.

Εδώ όμως πρέπει να επισημάνουμε ότι καμμία ευθύνη δεν φέρει η Περιφέρεια διότι η διαδικασία αναθεώρησης του Γ.Π.Σ. ανατέθηκε από το 2006 και η αρμόδια Αποκεντρωμένη διοίκηση δεν φρόντισε εγκαίρως να τηρηθούν σωστά οι διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα.

Θέλω να καταγγείλω το γεγονός ότι ενώ οι αρμόδιοι γνώριζαν πολύ καλά ότι μετά την εκπόνηση του Β1 Σταδίου της πρότασης προβλέπεται η διαδικασία διαβούλευσης των Γ.Π.Σ.-Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π σε όλα τα επίπεδα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων προκειμένου να γνωμοδοτήσουν και να εγκρίνουν τις Σ.Μ.Π.Ε., παράτυπα προέβησαν στην έγκριση Β1 σταδίου και την εκπόνηση και εγκριση Β2 σταδίου και εκ των υστέρων δίχως να έχει κανένα νόημα ουσιαστικό, για ένα ολοκληρομένο Γ.Π.Σ., γνωμοδοτήσαμε για τις Σ.Μ.Π.Ε.
Βέβαια ο αρμόδιος φορέας που είναι το Τεχνικό Επιμηλητήριο Ελλάδος έκανε αισθητή την απουσία του ενώ γνώριζε εδώ και δύο μήνες που είχαν αναρτηθεί στην διαύγεια για διαβούλευση οι Σ.Μ.Π.Ε. και καμία εισήγηση δεν παρουσίασε για τις συγκεκριμμένες μελέτες.

Επί της ουσίας των μελετών θέλω να επισημάνω ότι:

1ον βασικά δεν τηρήθηκε η νόμιμη πολεοδομική διαδικασία σχεδιασμού ώστε να προηγηθεί η οριοθέτηση των περιοχών γης υψηλής παραγωγικότητας.

2ον δεν ελήφθησαν υπ' όψιν τα πρακτικά εισηγήσεων 06/2015 και 02/2016 της αρμόδιας Περιφερειακής Χωροταξίας και Περιβάλλοντος των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων που δηλώνουν ότι οι παρατηρήσεις της επιτροπής δεν περιλαμβάνονται στην μελέτη.

3ον στο κεντρικό στόχο αναφέρεται η βέλτιστη δυνατή οργάνωση των χρήσεων γης της περιοχής μελέτης όταν στην αναθεώρηση του συγκεκριμμένου Γ.Π.Σ. ελάχιστες τροποποιήσεις Ζ.Ο.Ε. με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν συμπεριληφθεί.

4ον επί της αρχής υοθέτησης της συμπαγούς πόλης με έμφαση στην ποιότητα του οικιστικού περιβάλλοντος στο Γ.Π.Σ. δεν έγιναν οι απαιτούμενες επεκτάσεις πάνω από τον περειφερειακό.

5ον δεν μπορούμε να κάνουμε αναφορά στη μελέτη για περιορισμό αντικατάστασης γεωργικής γης όταν ακόμη στη Μαγνησία δεν έγινε η οριοθέτηση γης υψηλής παραγωγικότητας που είναι και ο υπερκείμενος σχεδιασμός προκειμένου να δώσει την δυνατότητα επιχειρηματικών επενδύσεων.

6ον στο σημείο 7 της μελέτης γίνεται αναφορά άμβλησης των συγκρούσεων χρησεων γης ενώ οι αποφάσεις οι προτεινόμενες από το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχουν συμπεριληφθεί όπως και οι τροποποιησεις των Ζ.Ο.Ε. που βρισκονται σε αναμονή εδώ και .

Επίσης η στρατηγική των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν έχει συμπεριλάβει τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής γεωργικής γης που είναι το Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης τα εκθεσιακά κτίρια ένθεν και ένθεν του περιφερειακού που είναι χαρακτηρισμένα ως περιοχή γεωργικής γης όπως και την αποδέσμευση του στρατοπέδου από πανεπιστημιούπολη σε άλλες χρήσεις δίνοντας παράλληλα εμμέσως την δυνατότητα επαναλειτουργίας του παλιού νεκτροταφείου στη έα Ιωνία

Κλείνοντας θα πρέπει να γίνει αναφορά ότι για την ελάφρυνση του κυκλοφοριακού και της ρύπανσης πρέπει να γίνει πρόβλεψη αποκέντρωσης κρατικών υπηρεσιών όπως του δικαστικού μεγάρου και της πυροσβεστικής.

Επίσης είναι απαραίτητη η πρόβλεψη ειδικών περιοχών υποδοχής τουριστικών εγκαταστάσεων τόσο στην περιοχή του Πανθεσσαλικού όσο και στην περιοχή του Αγ. Στεφάνου και για όλα αυτά θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου η Αποκεντρωμένη διοίκηση να λάβει σοβαρά υπ' όψιν και να τα συμπεριλάβει.

H Δ.Α.

Αγνοώντας τον κίνδυνο να εμφανιστεί ως ιδιοτελής και παραβιάζοντας την δεοντολογία, ο σύμβουλος, , θεώρησε σωστό να ασκήσει κριτική κατά πάντων, παρουσιάζοντας τις απόψεις του για τις στρατηγικές μελέτες σχετικά με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Βόλο και Αγχιάλου.

Ξεπερνώντας το γεγονός ότι οι μελέτες αυτές, για ψηφοθηρικούς και άλλους ιδιοτελείς λόγους, είχαν βαλτώσει επί μια δωδεκαετία, περίπου, ενημερώνουμε τόσο τον κ. Χαλέβα όσο και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο ότι η Δημοτική Αρχή του Βόλου, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος και τα όποια άλλα συμφέροντα, προχωρεί στην υλοποίηση του έργου της, προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου και μόνο.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση