Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Μέσω τηλεδιάσκεψης το Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας της ΠΕΜΣ
Μέσω τηλεδιάσκεψης το Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας της ΠΕΜΣ

Μέσω τηλεδιάσκεψης το Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας της ΠΕΜΣ

Υπό την προεδρία της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέας Κολυνδρίνη, συνεδρίασε την Τετάρτη 29-9-2021 μέσω τηλεδιάσκεψης το Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων (ΠΕΜΣ).

 

Στη συμμετείχαν ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Α. Μόρρας, ο εντεταλμένος σύμβουλος B. Σποράδων Α. Ζλατούδης, ο συντονιστής Πολιτικής Προστασίας της ς Θεσσαλίας κ. Μιχαλάκης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Ζώγας και Τσαγανού, οι δήμαρχοι  Αλμυρού Ε. Χατζηκυριάκος, Σκοπέλου Στ. Περίσσης, Αλοννήσου Π. Βαφίνης, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Στρατού, της Αεροπορίας, του Λιμεναρχείου, των Δήμων Ζαγοράς-Μουρεσίου, Ρήγα Φεραίου, Νοτίου Πηλίου, του Δασαρχείου Αλμυρού, της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της ς Θεσσαλίας, της Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων, της ΔΕΔΔΗΕ, της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων, της Εθελοντικής Ομάδας Άμεσης Επέμβασης Πολιτικής Προστασίας, της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας.

Σκοπός της ς ήταν η διαπίστωση του βαθμού ετοιμότητας των φορέων σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων, και συγκεκριμένα η αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, και χιονοπτώσεις και παγετό, καθώς και ο συντονισμός, η καταγραφή προβλημάτων και η επισήμανση αρμοδιοτήτων του κάθε φορέα.

Αρχικά η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων τόνισε ότι υπάρχει μια κλιμάκωση στα καιρικά φαινόμενα τα οποία όσο περνά ο καιρός εντείνονται ακόμη περισσότερο και έφερε ως παράδειγμα τα έντονα φαινόμενα τον περασμένο χρόνο στον Αλμυρό.

Σε ό,τι αφορά την Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων έχουν πραγματοποιηθεί αντιπλημμυρικά έργα, οριοθέτηση, διευθέτηση χειμάρρων, όπως ενδεικτικά στον Δήμο Σκιάθου, Παιδόπολη, στον Δήμο Αλμυρού υπάρχει εργολαβία της τάξεως των 2 εκατομμυρίων ευρώ, ολοκληρώνεται η γέφυρα στο Χολόρεμα, και σε συνεργασία με τον Δήμο ολοκληρώνεται η διευθέτηση-οριοθέτηση του χειμμάρου Ξηριά Αλμυρού σε μήκος 2χιλ. Έχει ήδη δεσμευθεί το ποσό των 1,6 εκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη της γέφυρας στον Ξηριά και την στήριξη της γέφυρας πριν από το Χολόρεμα, έχουν καθαρισθεί τα για την διοχέτευση του νερού, και σε όλο τον Νομό έχουν γίνει αντίστοιχα έργα. Επεσήμανε ότι μέσα σε 2 έτη έχουν αξιοποιηθεί 10 εκατομμύρια ευρώ, για καθαρισμούς.

Επιπλέον βρίσκονται σε εξέλιξη αντίστοιχα έργα προϋπολογισμού 25 εκατομμύρια ευρώ στο Πήλιο, ενδεικτικά, νέα γέφυρα με αντιπλημμυρική θωράκιση στην είσοδο της Ζαγοράς,  στο βορειοανατολικό Πήλιο, καθαρισμοί στον Κραυσίδωνα, Φράγμα Μαυρο, Κάρλα, Λιμνοδεξαμενή Ξηριά και οριοθέτηση- διευθέτηση στον Ξηριά Βόλου.

Βασικό μας εργαλείο το Μηχανημάτων, και ανά πάσα στιγμή είναι διαθέσιμοι οι χειριστές μηχανημάτων και σε φάση επικινδυνότητας με ένα τηλέφωνο συνεργαζόμαστε με φορείς και επεμβαίνουμε άμεσα σε όλη την Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων.

Με δεδομένα τα έκτακτα δελτία της ΕΜΥ είμαστε όλοι σε ετοιμότητα και όπως έγινε και πέρυσι στον Αλμυρό όπου από το πρώτο 24ωρο προβήκαμε σε προσωρινές αποκαταστάσεις ζημιών και δεν υπήρξε κανένα αποκλεισμένο χωριό, και το κυριότερο βοήθησαν στην διάσωση τριών συνανθρώπων μας. Αντίστοιχα και οι Δήμοι είναι καλό να διαθέτουν μητρώο μηχανημάτων, προκειμένου να βοηθούν αθροιστικά στις αρμοδιότητες των οικισμών του Δήμου.

Επίσης σημαντικό είναι να μην υπάρχει αλληεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, γεγονός που δεν υφίσταται βέβαια μεταξύ μας και έχουμε άριστη συνεργασία και συντονισμό με τον κάθε φορέα και αυτό αποδεικνύεται από την αποτελεσματικότητα που επιδεικνύουμε.

Θα αποσταλεί στους Δήμους έγγραφο με το οποίο θα πρέπει να μας καταθέσουν τα σχέδια δράσης τους με την κωδική ονομασία «ΔΑΡΔΑΝΟΣ» και «ΒΟΡΕΑΣ», σύμφωνα με όσα ορίζουν οι εγκύκλιοι της Γ.Γ.Π.Π. Σε ότι αφορά στα χιόνια ενόψει χειμώνα, είμαστε έτοιμοι, έχουμε εργολαβία αποχιονισμού, προϋπολογισμού 1.8 εκ. ευρώ, προμήθεια άλατος, έχουν γίνει και γίνονται καθαρισμοί και του οδικού δικτύου, αρμοδιότητας Π.Ε.Μ.Σ.

Προσπαθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να αξιοποιήσουμε το μεγαλύτερο κομ του προϋπολογισμού προκειμένου να θωρακίσουμε το Νομό. Είναι σημαντική η προσφορά όλων των εμπλεκόμενων φορέων, και ευχαρίστησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την άμεση ενημέρωση, τον συντονισμό  και την επέμβασή της στην κατάσβεση των φωτιών που είχαμε το καλοκαίρι με αποτέλεσμα να μην επεκταθούν και γίνουν ανεξέλεγκτες.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ενημέρωσαν για το βαθμό ετοιμότητας, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση