Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Μέσω τηλεδιάσκεψης η συνεδρίαση του ΣΟΠΠ
Μέσω τηλεδιάσκεψης η συνεδρίαση του  ΣΟΠΠ

Μέσω τηλεδιάσκεψης η συνεδρίαση του ΣΟΠΠ

Μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω των μέτρων προφύλξης γι τη διάδοση του κορονοϊού, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25-5-2021, η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, υπό την προεδρία του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας Πολιτικής Προστασίας, Μεταφορών και Επικοινωνιών ρηγορίου Ιγγλέση.

Σκοπός της συνεδρίασης ήταν η ενημέρωση και ο σχεδιασμός του επιχειρησιακού πλάνου ετοιμότητας των φορέων σε περίπτωση πυρκαγιών, ο συντονισμός, η καταγραφή προβλημάτων και η επισήμανση των αρμοδιοτήτων του κάθε φορέα. 

Την συνεδρίαση χαιρέτησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Αγοραστός Κων/νος, ο οποίος τόνισε ότι η σημερινή συνάντηση είναι κρίσιμη για την προστασία ανθρώπων, αγαθών, περιουσιών, για την προστασία της δημόσιας ς και σε αυτό πρέπει να συμβάλλουμε όλοι. Μέχρις στιγμής αντιμετωπίσαμε δύσκολες καταστάσεις και στην Μαγνησία, αυτό που χρειάζεται είναι η πρόληψη και οι Δήμοι και οι Δασικές Υπηρεσίες να φροντίσουν για τον καθαρισμό χόρτων, την αποψίλωση και απομάκρυνση ξηρής φυτικής βιομάζας σε νησίδες ή πλησίον δασικών εκτάσεων κλπ.. Τον πρωταρχικό ρόλο έχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία και εμείς ως Περιφέρεια συνδράμουμε στο έργο της και γενικά υπάρχει άψογη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Ελπίζουμε να έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι χωρίς προβλήματα, αλλά χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση, συνεργασία, ταχύτητα και άμεση επέμβαση για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κρίση. Ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης   Μόρας Αθανάσιος, ο εντεταλμένος σύμβουλος Σποράδων Αθ. Ζλατούδης, ο περιφερειακός συντονιστής Πολιτικής Προστασίας της κ. Μιχαλάκης, εκπρόσωποι των Δήμων της Π.Ε.Μ.Σ., εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας,, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Λιμεναρχείου, της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της , της Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων, εθελοντικές ομάδες και η ΔΕΔΔΗΕ.

Αρχικά ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Πολιτικής Προστασίας, Μεταφορών και Επικοινωνιών ευχαρίστησε όλους για την μέχρι τ συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τονίζοντας ότι απαραίτητη είναι η συνεργασία όλων των φορέων και γενικά να μην υπάρχει αλληλοκάλυψη των αρμοδιοτήτων τους.

Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα όποια θέματα, που ελπίζουμε να μην ανακύψουν, ενόψει της θερινής περιόδου, έχουμε ήδη ολοκληρώσει και βρίσκονται και σε εξέλιξη οι διαδικασίες που αφορούν στην Ηπειρωτική Μαγνησία και στα νησιά σε σχέση με αποψιλώσεις, καθαρισμό ρείθρων ,καθαρισμοί ρεμάτων κ.λπ. 

Ενεργοποιήσαμε τα Μητρώα Μηχανημάτων για καθαρισμό χόρτων ρείθρων και ήδη γίνονται αντίστοιχες εργασίες σε όλη την ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων. Πέρα όμως από όλα αυτά που κάνουμε και έχουμε ξεπεράσει τον εαυτό μας υπάρχουν προβλήματα τα οποία επισημαίνω συνεχώς, με πρώτο και καίριο αυτό της υποστελέχωσης του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας, αλλά και της υποχρηματοδότησης.

Τόνισε ότι η αντιπεριφερειάρχης Κολυνδρίνη Δωροθέα πολλές φορές ζήτησε τη διάθεση πλωτού μέσου στο λιμάνι του Βόλου από τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά η απάντηση ήταν αρνητική, προκειμένου να είναι άμεση η επέμβαση στα νησιά όταν η επικινδυνότητα για πυρκαγιά είναι πολύ υψηλή. ια το λόγο αυτό όταν υπήρξε πέρυσι υψηλός βαθμός επικινδυνότητας, ναυλώσαμε δρομολόγιο για την μεταφορά πυροσβεστικών δυνάμεων, κάτι που θα κάνουμε και φέτος οποιαδήποτε στιγμή αυτό κριθεί αναγκαίο.

Από την πλευρά της η Σ προβαίνει σε καθημερινή παρακολούθηση και ενημέρωση όλων των φορέων ανάλογα με το δελτίο πρόγνωσης της ΕΜΥ και την έκδοση του ημερήσιου χάρτη πρόβλεψης επικινδυνότητας πυρκαγιάς από 1-06-2021.

Οποιαδήποτε απαγόρευση θα συνοδεύεται και από χάρτη σε συνεργασία με την δασική υπηρεσία και θα αναρτάται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας και του Δήμου (βάση νέας εγκυκλίου της ΓΓΠΠ)

Η συνεργασία των εθελοντικών ομάδων είναι πάντα αναγκαία και χρήσιμη.

Οι Δήμοι να επικαιροποιήσουν τα μνημόνια ενεργειών τους και το Σχέδιο απομάκρυνσης πληθυσμού των Δήμων τα οποία και θα πρέπει να μας τα αποστείλουν.

Η Περιφέρεια έχει ήδη αναρτήσει και αποστείλει στους εμπλεκόμενους φορείς το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ».

Στη διάρκεια της συνεδρίασης όλοι οι φορείς κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τις δράσεις που πρέπει να γίνουν έγκαιρα, και παράλληλα ενημέρωσαν για το βαθμό ετοιμότητας, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση