Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Μεϊκόπουλος: “Η κοινωνία θα μας δικαιώσει εάν οι θυσίες της έχουν αντίκρισμα”
Μεϊκόπουλος: “Η κοινωνία θα μας δικαιώσει εάν οι θυσίες της έχουν αντίκρισμα”

Μεϊκόπουλος: “Η κοινωνία θα μας δικαιώσει εάν οι θυσίες της έχουν αντίκρισμα”

Επικαίρο άρθρο του βουλευτή , Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου δημοσιεύτηκε με θέμα την επίμαχη συμφωνία και την κυβερνητική πολιτική.

“Στη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής, στις 15 Ιουλίου πέρασαν τα προαπαιτούμενα για να προχωρήσει το κλείσιμο συμφωνίας για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας στη χώρα μας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης με δάνειο ύψους 82 έως 86 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μετά από 5 μήνες σκληρής προσπάθειας για να βρεθεί λύση στο χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας, με σκοπό να μπει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης και να ξεφύγει ο λαός από την που βίωσε για 5 χρόνια, έρχεται μια συμφωνία στην οποία υπάρχουν επαχθή μέτρα, και κατανοώ την απογοήτευση του κόσμου, όταν πριν λίγες ημέρες στις 5 Ιουλίου είχε απορρίψει αποφασιστικά την συνέχιση αυτής της ς μέσα στην Ευρωζώνη.

Το ηχηρό ΟΧΙ των Ελλήνων, δυστυχώς, δεν πέτυχε να μετακινήσει τους δανειστές από την σκληρή τους θέση. Αντίθετα, αναζωπύρωσε τις ρεβανσιστικές τους διαθέσεις, αφού αμέσως εγκατέλειψαν το πεδίο της πολιτικής και κατέφυγαν στον ωμό εκβιασμό «Συμφωνία ή GREXIT»… Οι όροι είχαν αλλάξει. Οι συνθήκες έγιναν εξαιρετικά δυσμενείς. Εκείνη τη νύχτα στις 12 Ιούλη στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ευρωζώνης, ο Πρωθυπουργός με «το στον κρόταφο» έπρεπε να αποφασίσει, ανάμεσα σε μια κακή συμφωνία και στην άτακτη χρεοκοπία.

Όλο αυτό το διάστημα η χρηματοπιστωτική ασφυξία που μας επέβαλαν οι δανειστές, το κλείσιμο των τραπεζών, η αδυναμία καταβολής δόσης στο ΔΝΤ, είχαν σκοπό να δημιουργήσουν τον πιστοληπτικό μας θάνατο, αναδεικνύοντας μια εικόνα ενός κράτους που αδυνατώντας να πληρώσει τις δανειακές του υποχρεώσεις, δεν είναι αξιόπιστο με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τι σημαίνει όμως άτακτη χρεοκοπία; Η άτακτη χρεοκοπία γίνεται βίαια και χωρίς να δοθεί χρόνος προετοιμασίας στους πολίτες ή στο τραπεζικό σύστημα προκειμένου να αντιδράσει. Σε περίπτωση που η χώρα εξωθείτο σε άτακτη χρεοκοπία, θα ήταν υπό εξέταση το κατά πόσο θα προστατεύονταν αποτελεσματικά οι έως 100.000 ευρώ, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Θα είχαμε κατάρρευση των οικονομικών συναλλαγών, πτώχευση τραπεζών, συρρίκνωση της παραγωγής, μαζική απόσυρση του συνόλου των χρημάτων των επενδυτών, καλπασμό του πληθωρισμού, απότομη αύξηση της ανεργίας. Η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα θα σήμαινε άμεσα υποτίμηση της όποιας αξίας, απώλεια καταθέσεων, έλλειψη προϊόντων, δελτία και κουπόνια, γιατί ένα εναλλακτικό στρατηγικό μετάβασης σε εθνικό νόμισμα προϋποθέτει σταθεροποίηση της οικονομίας, παραγωγική ανασυγκρότηση και προετοιμασία.

Θα μπορούσε κανείς να πάρει την ευθύνη να ρίξει μια κοινωνία στην απότομη κατάρρευση των συναλλαγών της;

Με την συμφωνία αυτή απεφεύχθη το που απεργάζονταν ήδη από τον Μάρτιο ο Σόιμπλε και άλλοι συντηρητικοί κύκλοι στην για την έξοδό μας από το ευρώ.

Διασφαλίσαμε τις μεσοπρόθεσμες δανειακές ανάγκες σε βάθος τριετίας, μία defacto έστω και μίνι αναδιάρθρωση του χρέους και 35 δις επενδύσεις.

Η νέα συμφωνία ήταν αναπόφευκτη για να μην έχουμε μια έξοδο από το ευρώ και μια άτακτη χρεοκοπία. Αδιαμφισβήτητα περιέχει δύσκολα μέτρα, που μας δίνουν όμως το περιθώριο να εργαστούμε ώστε να τα βελτιώσουμε. Μέσα στα τρία χρόνια, με την διαχείρισή μας, με εναλλακτικές πολιτικές, μπορούμε να την κάνουμε κοινωνικά πιο δίκαιη. Στόχος μας είναι να αναζητήσουμε τώρα εκείνα τα αντισταθμίσματα και παράλληλα μέτρα αναδιανεμητικού χαρακτήρα, που θα αμβλύνουν τις ακραίες συνέπειες και θα δώσουν το στίγμα της διακυβέρνησης της Αριστεράς.

Σήμερα, η πολιτική ηγεμονία χρησιμοποίησε τον εκβιασμό της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας και κέρδισε πρόσκαιρα.

Λάθη και αστοχίες φυσικά έγιναν. Υπερεκτιμήσαμε τα δημοκρατικά αντανακλαστικά μιας ς που κυριαρχείται από την συντήρηση.

Όμως ο σπόρος της δημοκρατίας που σπείραμε θα φυτρώσει αργά ή γρήγορα. Η ρωγμή που καταφέραμε στην Ευρώπη της λιτότητας θα μεγαλώνει. Ας περιμένουμε τις εκλογές στην Ισπανία, την Ιταλία, την Γαλλία…

Ήδη το κύμα συμπαράστασης προς τον ελληνικό λαό διογκώνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι χιλιάδες χρήστες αφήνουν μηνύματα με το hastag #thisisacoup (σ.σ. «αυτό είναι ένα πραξικόπημα») αντιδρώντας στις ασφυκτικές πιέσεις που δέχτηκε η κυβέρνηση από τους Ευρωπαίους και κυρίως από το .

Θα ήταν λάθος να ισχυριστεί κανείς ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος κατά της συμφωνίας δεν είχε καμία σημασία. Πέρα από την ενεργοποίηση της συμπαράστασης των ευρωπαϊκών λαών, δεν είναι τυχαίο ότι μετά το δημοψήφισμα άρχισε να αλλάζει το κλίμα για το ελληνικό χρέος. Τα εμπλεκόμενα μέρη φαίνεται πως αρχίζουν να συμφωνούν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, θέση που εξαρχής είχε διατυπώσει η ελληνική κυβέρνηση. Έτσι μετά την έκθεση του ΔΝΤ, που αποτελεί ομολογία αποτυχίας των μνημονίων προβλέποντας ότι το ελληνικό χρέος χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση, είδε το φως της δημοσιότητας ανάλυση της Κομισιόν για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης, και προτείνει αναδιαμόρφωση του χρέους. Ακόμη, ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μ. Ραχόι παραδέχτηκε ότι ίσως είναι αναγκαία κάποιου είδους «επέμβαση» σχετικά με το ελληνικό χρέος. Ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, συμφωνεί ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους από αυτήν που προσφέρουν μέχρι στιγμής οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Ο εκπρόσωπος του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, Μ. Γέγκερ, δήλωσε ότι «παίρνουν στα σοβαρά την ανάλυση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος». Ο Υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν, παραδέχτηκε ότι το επίπεδο του ελληνικού χρέους δεν είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα. Ο Πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Ντ. Κάμερον, συμφωνεί με το ΔΝΤ για ελάφρυνση του χρέους, ενώ από την άλλη πλευρά έντονη κριτική στην στάση της γερμανικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις ασκείται και στο εσωτερικό με κάποιους από τους πολιτικούς της αντιπολίτευσης να την κατηγορούν για εκβιασμό της Αθήνας.

Δεν υπάρχει δυσκολότερο πράγμα από έναν αριστερό που αναγκάζεται να υπερψηφίσει μέτρα που μια ζωή πολεμούσε, προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή της άτακτης χρεοκοπίας. Η Ελλάδα πράγματι ταπεινώθηκε. Συνέβαλε όμως στο να αποκαλυφθεί, ολοφάνερα πλέον, το έλλειμμα δημοκρατίας που κλονίζει την Ευρώπη.

Η δημοκρατία δεν μπορεί να επιζήσει σε μια Ευρώπη υπό γερμανική κυριαρχία.

Η Ελλάδα απέφυγε τα χειρότερα και κινητοποίησε υπέρ της την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Ας περιμένουμε τώρα να δούμε πώς η κυβέρνηση της Αριστεράς θα καταφέρει να διαχειριστεί αυτήν την κακή συμφωνία πάνω στην βάση της δίκαιης κατανομής των βαρών και με στόχο να χτυπήσει το παλιό πολιτικό σύστημα.

Ας περιμένουμε να δούμε πώς θα καταφέρει να δώσει ένα διαφορετικό παράδειγμα διακυβέρνησης ακόμα και σε αυτή την δύσκολη στιγμή της αποκορύφωσης της κρίσης.

Η κοινωνία θα μας δικαιώσει εάν δει ότι οι θυσίες της έχουν αντίκρισμα.”

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση