Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Λύση για τους δασικούς χάρτες σε τηλεδιάσκεψη του ΤΕΕ Μαγνησίας
Λύση για τους δασικούς χάρτες σε τηλεδιάσκεψη του ΤΕΕ Μαγνησίας

Λύση για τους δασικούς χάρτες σε τηλεδιάσκεψη του ΤΕΕ Μαγνησίας

Λύση στα σημαντικά προβλήματα που ανέδειξε το ΤΕΕ Μαγνησίας, σχετικά με την εφαρμογή των αποφάσεων των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.), κατά του Δασικού Χάρτη ενώπιον των διοικητικών αρχών έδωσε η τεχνική που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, σήμερα 9 Φεβρουαρίου .

Στη που συγκάλεσε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας  νσταντίνος Αραβώσης, συμμετείχαν η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Εφετείου Λάρισας Γιάννης Κόνσουλας, η πρόεδρος της 1ης Επιτροπής Εξέτασης Αντιρρήσεων Μαγνησίας, Μαρίνα Μωραΐτου, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δασών Πάντος Πινακάς, ο προϊστάμενος του Τμήματος Δασικών Χαρτογραφήσεων Στέργιος Γάκης, όπως και τα στελέχη του , Ευάγγελος Γκουντούφας, γενικός διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του , Σταύρος Τσιλικούνας, προϊστάμενος Διεύθυνσης Δασικών Έργων και Υποδομών και Ιωάννα Χατζοπούλου, δικηγόρος του ΥΠΕΝ.

Στην τηλεδιάσκεψη η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας , εξέθεσε αναλυτικά τα ζητήματα που έχουν ανακύψει σχετικά με την εφαρμογή των αποφάσεων των ΕΠ.Ε.Α. βάσει της εγκυκλίου, ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/56321/2354/09.06.2021 (ΑΔΑ: Ω25Υ4653Π8-27Α) οδηγία περί δήλωσης δασικού ή μη χαρακτήρα κατά την έκδοση οικοδομικών αδειών, μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Πιο συγκεκριμένα, εξήγησε ότι υφίσταται ασάφεια του Νόμου 3889/2010 σχετικά με το εάν οι αποφάσεις των ΕΠ.Ε.Α., είναι άμεσα εκτελεστές στον ευρύτερο τομέα, ως διοικητικές πράξεις.

Πιο απλά, εάν ο πολίτης ο οποίος δικαιώνεται με τις αποφάσεις των ΕΠ.Ε.Α, ως προς τον χαρακτήρα της έκτασής του, μπορεί να εκδώσει άδεια καθαρισμού, άδεια οικοδομής του ακινήτου, και λοιπές πράξεις που σχετίζονται με τα εμπράγματα δικαιώματα του, καθώς μέχρι σήμερα οι αρμόδιες υπηρεσίες, δεν εκδίδουν τις πράξεις αυτές.

Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δασών και ο προϊστάμενος του Τμήματος Δασικών Χαρτογραφήσεων  αναφέρθηκαν στην ασάφεια του νόμου και στα προβλήματα που δημιουργεί στις υπηρεσίες.

Αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Εφετείου Λάρισας Γιάννης Κόνσουλας, εξέθεσε τα προβλήματα που δημιουργούνται κατά τη και μεταγραφή συμβολαιογραφικών πράξεων.

Η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας  Νάνσυ Καπούλα και η πρόεδρος της 1ης Επιτροπής Εξέτασης Αντιρρήσεων Μαγνησίας, Μαρίνα Μωραΐτου τεκμηρίωσαν την άποψή τους, ότι οι αποφάσεις των ΕΠ.Ε.Α. είναι άμεσα εκτελεστές, ως διεπόμενες από τον κώδικα διοικητικής διαδικασίας.

Μετά το γόνιμο διάλογο με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας  νσταντίνο Αραβώση και τα στελέχη του ΥΠΕΝ, αποφασίστηκε η κατάθεση νομοθετικής ς εντός του τρέχοντος μήνα, με συγκεκριμένο περιεχόμενο, η οποία θα αντιμετωπίζει ολιστικά κάθε ζήτημα όπου έχει ανακύψει, απομπλέκοντας τις εκτάσεις χιλιάδων ιδιοκτητών, οι οποίοι έχουν δικαιωθεί ως προς τον χαρακτήρα τω εκτάσεων τους, έναντι του δασικού χάρτη σε όλη τη χώρα.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση