Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Διευκρινήσεις υπουργού για ενδεχόμενη μεταφορά προσφύγων στο λιμάνι του Βόλου
Διευκρινήσεις  υπουργού για  ενδεχόμενη μεταφορά προσφύγων στο λιμάνι του Βόλου

Διευκρινήσεις υπουργού για ενδεχόμενη μεταφορά προσφύγων στο λιμάνι του Βόλου

“Kαμία οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί και δε θα υπάρξει αιφνιδιασμός. Αντιθέτως, ότι γίνει, θα γίνει στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού σχεδιασμού”. Τα παραπάνω διευκρινίζει ο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, με αφορμή δημοσιεύματα, που καλλιεργούν ανησυχίες σχετικά με την ενδεχόμενη μεταφορά προσφύγων στο λιμάνι του Βόλου.

Επίσης ο τονίζει: «Στις 2 και στις 5 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία μου οργανώθηκαν στο Υπουργείο δύο ευρύτατες συσκέψεις, με συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης (Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Δήμαρχος Πειραιά, Δήμαρχος Δραπετσώνας – Κερατσινίου και Δήμαρχος Περάματος). Κεντρικό θέμα των συσκέψεων, ήταν ο σχεδιασμός της υποδοχής και της προσωρινής παραμονής στο λιμάνι του Πειραιά προσφύγων και μεταναστών, που αφικνούνται από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ενόψει του εξελισσόμενου τότε κλεισίματος των βορείων συνόρων.

Μετά το τέλος της 2ης σύσκεψης, σε δηλώσεις μου προς τους δημοσιογράφους και απαντώντας σε σχετική ερώτηση με αφορμή και ανάλογη πρόταση του Δημάρχου Πειραιά, είχα πει ότι, πράγματι η Κυβέρνηση -ανάλογα με τις εξελίξεις- εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν και άλλα λιμάνια της χώρας -εκτός από το λιμάνι του Πειραιά- για τη μεταφορά και διακίνηση προσφύγων και μεταναστών, εφόσον οι συνθήκες το απαιτήσουν. Είχα αναφέρει, μάλιστα, ως παραδείγματα τα λιμάνια του Λαυρίου, της Καβάλας, της Θεσσαλονίκης και του Βόλου.

Ήδη το λιμάνι της Καβάλας, έχει υποδεχθεί και συνεχίζει να υποδέχεται σημαντικό αριθμό ανθρώπων. Ενάμιση μήνα μετά, οι εξελίξεις με το οριστικό κλείσιμο των συνόρων, έχουν οδηγήσει στην υλοποίηση του γνωστού σχεδιασμού, για την ανάπτυξη κέντρων-χώρων προσωρινής διαμονής, σε όλο το μήκος του άξονα από τον Πειραιά προς τη Βόρεια Ελλάδα, με την ενεργό πλέον συμμετοχή και υπεύθυνη βοήθεια, Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών. Τέτοιοι χώροι, έχουν αναπτυχθεί και θα αναπτυχθούν στην περιοχή της Περιφέρειας της Θεσσαλίας, συμπεριλαμβανομένου και του Νομού Μαγνησίας.

Στο πλαίσιο αυτών των σχεδιασμών και σε και συνεννόηση με τον συναρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, κεντρικό Συντονιστή του Διυπουργικού Οργάνου, όντως προ δύο ημερών, απευθυνθήκαμε στον Πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένα Βόλου κ. Θρασύβουλο Σταυριδόπουλο και του ζητήσαμε να διερευνήσει τις υφιστάμενες δυνατότητες στις εγκαταστάσεις του λιμένα Βόλου και να μας ενημερώσει σχετικά.

Ταυτόχρονα, ο κ. Βίτσας, ανέλαβε επίσης, διερευνητική πρωτοβουλία προς τη Δημοτική Αρχή Βόλου και τις τοπικές Αρχές. Διευκρινίζω, λοιπόν, ότι καμία οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί και ότι δε θα υπάρξει αιφνιδιασμός. Αντιθέτως, ό,τι γίνει, θα γίνει στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού σχεδιασμού. Όλοι, όμως, οφείλουμε να κατανοούμε, ότι πρόκειται για εθνικό σχεδιασμό κρίσιμης σημασίας, στον οποίο όλοι καλούμαστε να συμβάλουμε θετικά και δημιουργικά. Γιατί αυτό απαιτεί ο στόχος της ψύχραιμης και ανθρώπινης διαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος, με ταυτόχρονη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και ομαλότητας. Προσδοκούμε στην εποικοδομητική με τις Αυτοδιοικητικές και τις τοπικές Αρχές του Βόλου και της Μαγνησίας, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Και είμαστε βέβαιοι, ότι έτσι θα πορευτούμε. Επιδιώκουμε λύσεις ανθρώπινες και λειτουργικές, χωρίς επιβάρυνση των τοπικών κοινωνιών”.

Αναφορικά, τέλος, με κακόβουλα σχόλια σε βάρος του Προέδρου του Οργανισμού Λιμένα Βόλου Θρασύβουλου Σταυριδόπουλου, ο διευκρίνισε, ότι ο κ. Σταυριδόπουλος, αποδέχτηκε την ανάληψη αυτής της ευθύνης και επελέγη από τη Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ μετά από δική μου πρόταση, με στόχο να αξιοποιήσει τις γνώσεις του και τις ικανότητές του, για να συμβάλει μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, σε μία νέα εποχή αναδιοργάνωσης και ανάπτυξης του λιμένα Βόλου και σε καμία περίπτωση, για να λειτουργήσει ως κομματικός εκπρόσωπος.
Κατά γενική αναγνώριση, η μέχρι τώρα ολιγόμηνη θητεία του, έχει δώσει δείγματα γραφής, προς αυτή την κατεύθυνση».

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ασφαλτόστρωση κεντρικής οδού και διαμόρφωσης Δημοτικού χώρου στάθμευσης στον Αμποβό Αφύσσου - https://t.co/dYMvJlviMj… -

  • Δήμος Νοτίου Πηλίου: Συνάντηση  εργασίας με μέλη της Γαστρονομικής Κοινότητας Πηλίου - https://t.co/5055NiRgov… -

  • Θερινά δρομολόγια από τις Αστικές Συγκοινωνίες Βόλου #ΑστικέςΣυγκοινωνίεςΒόλου - https://t.co/Fy9gG3cufN -

"Αλιεύοντας" την είδηση