Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Λιγότερα από τα μισά παιδιά στους Παιδικούς Σταθμούς
Λιγότερα από τα μισά παιδιά στους Παιδικούς Σταθμούς

Λιγότερα από τα μισά παιδιά στους Παιδικούς Σταθμούς

Λιγότερ πό τα μισά παιδιά θα φιλοξενηθούν τη νέα χρονιά στους Παιδικούς Σταθμούς και εκατοντάδες παιδιά θα στερηθούν την προσχολική αγωγή και τη δημιουργική απασχόληση, σύμφωνα με όσα ανάφεραν σε συνέντευξη Τύπου σήμερα τα μέλη του Δημοκρατικού Συλλόγου υναικών.

ια τη νέα σχολική χρονιά 2016 – 2017, περίπου 650 είναι τα παιδιά που θα φιλοξενηθούν στους 12 παιδικούς – βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ (εκ των οποίων μολις 40 βρέφη ), ενώ στους 4 παιδικούς σταθμούς του ΚΕΠΚΑ – 167 παιδιά (εκ των οποίων 10 Αμέα και μόνο 10 βρέφη).

Τα μέλη του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών κάλεσαν τους εργαζόμενους και τους γονείς να παλέψουν μέσα από τα σωματεία τους, τις επιτροπές αγώνα, τους , τις λαϊκές επιτροπές και να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση και τη δημοτική αρχή Βόλου να αναπτυχθεί πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων για την κατασκευή νέων, σύγχρονων δημόσιων παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.

Η πρόεδρος του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Ρίτσα Κωτή, τόνισε ότι οι ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών μας δεν μπορεί να αποτελούν εμπόρευμα. Όπως ανέφερε, μακριά από τις πραγματικές ανάγκες είναι ο αριθμός των παιδιών που θα φιλοξενηθούν και εφέτος στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Βόλου.

«Από τα στοιχεία των εγγραφών στο Ληξιαρχείο Βόλου φαίνεται ότι τα παιδιά που έχουν γεννηθεί τα προηγούμενα χρόνια και που τ βρίσκονται σε βρεφική ηλικία ή ηλικία προσχολικής αγωγής είναι 2785 (2012: 1150 γεννήσεις, 2013: 721 γεννήσεις, 2014: 914 γεννήσεις) , που σημαίνει ότι πολύ λιγότερα από τα μισά παιδιά θα γίνουν δεκτά στους παιδικούς σταθμούς», τόνισε η κα Κωτή, που προέβλεψε ότι εκατοντάδες παιδιά, για ακόμη μια φορά θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών, θα στερηθούν την προσχολική αγωγή και τη δημιουργική απασχόληση.

Σύμφωνα με τις γυναίκες, η προσχολική αγωγή δεν είναι πολυτέλεια. Είναι βασική ανάγκη για τη λαϊκή οικογένεια και ταυτόχρονα απαραίτητη για τη σωστή ψυχοσωματική ανάπτυξη και την ομαλή κοινωνικοποίηση του παιδιού. Και ως τέτοια πρέπει ν' αντιμετωπίζεται.

Απαιτεί σύγχρονη οργάνωση, ένα ασφαλές και υγιεινό περιβάλλον, πλήρως εξοπλισμένο σε υλικοτεχνική υποδομή, πλήρως στελεχωμένο με προσωπικό, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα σύγχρονο, σύμφωνα με την ηλικία των παιδιών, έτσι ώστε να βοηθηθεί το κάθε παιδί να αναπτυχθεί σωματικά, πνευματικά, κοινωνικά.

Εξάλλου υπάρχουν οικογένειες που δεν θα κάνουν καθόλου αίτηση είτε γιατί δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στις επιδοτήσεις του ΕΕΤΑΑ είτε γιατί δε μπορούν να ανταπεξέλθουν στα υπέρογκα τροφεία, που φτάνουν έως και τα 160 € ή στο κόστος της μετακίνησης που χρεώνεται 70 € για δύο μετακινήσεις ή 45 € για μία μετακίνηση τη μέρα, βάση του τιμολογίου του Δήμου Βόλου, που διατηρεί τις ίδιες επιβρύνσεις και εφέτος, παρά τη δραματική μείωση του εισοδήματος και την ανεργία που πλήττει τη λαϊκή οικογένεια.

Ταυτόχρονα πολλές οικογένειες θα βρεθούν σε αξεπέραστο αδιέξοδο γιατί δεν θα έχουν που να απασχολήσουν τα παιδιά τους ψάχνοντας κάποιον να τους τα κρατήσει ή θα αναγκαστούν να στραφούν προς τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εισόδημά τους, αντιμέτωποι και με την καθημερινή ζούγκλα της εργασιακής περιπλάνησης προκειμένου να «βγάλουν το ψωμί τους».

Άλλοι αποκλείονται από τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για να κάνουν αίτηση εγγραφής των παιδιών τους για τους παιδικούς σταθμούς, όπως να εργάζονται και οι δυο γονείς, τη στιγμή που η επίσημη ανεργία είναι 30% ενώ η ανεπίσημη αγγίζει το 40 με 45 % καταλαβαίνουμε πόσα παιδιά αυτόματα αποκλείονται από το δικαίωμά τους στην προσχολική αγωγή.

Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών αναφέρει ότι η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής τόσο των προηγούμενων κυβερνήσεων, όσο και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που στα πλαίσια της στρατηγικής της Ε.Ε. και της εξασφάλισης των κερδών και της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων στερούν και από τα νήπια το δικαίωμα στην κοινωνικοποίηση και στη δημιουργική απασχόληση και φέρνουν σε αδιέξοδο και απόγνωση τις λαϊκές οικογένειες των νέων ζευγαριών.

Η γραμματέας του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Δέσποινα Ευαγγελινού, τόνισε ότι διεκδικούν αποκλειστικά Κρατικούς – Δημόσιους – Δωρεάν – Σύγχρονους και Ασφαλείς Παιδικούς Σταθμούς με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, ποιότητα του φαγητού για όλα τα παιδιά, να καλυφθεί το σύνολο των αιτήσεων και να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά που οι γονείς τους θα κάνουν αίτηση χωρίς όρους, διακρίσεις και προϋποθέσεις, μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό με τον ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής που να ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας, με ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα.

Επίσης, διεκδικούν να μη γίνει καμιά απόλυση, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να καταργηθούν τα τροφεία και άμεση κρατική επιχορήγηση στους δήμους, για ν' αντιμετωπιστεί η σημερινή εκρηκτική κατάσταση.

Το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Εύη Καρυδάκη, αναφέρθηκε στις ελλείψεις προσωπικού των παιδικών και βρεφικών σταθμών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ και της ΠΑ – .

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση