Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Λαμπρός ο εορτασμός του Αγίου Νικολάου στο Βόλο
Λαμπρός ο εορτασμός του Αγίου Νικολάου στο Βόλο

Λαμπρός ο εορτασμός του Αγίου Νικολάου στο Βόλο

 

 

 

da37066d-008c-4512-967b-ae27c0c41657ee6f13b0-b1f3-4e0c-b7a6-65209f0d939a

 

Tη μνήμη του Πολιούχου τους , του Προστάτου των ναυτικών , του Αγίου των θαλασσών τίμησαν με την δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια η Τοπική Εκκλησία της Δημητριάδος και η πόλη του Βόλου . Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο περιώνυμος και μεγαλοπρεπής Μητροπολιτικός Ναός του Βόλου, όπου την παραμονή τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του  Μητροπολίτου Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος, ο οποίος κήρυξε τον Θείο Λόγο, συγχοροστατούντων των    Μητροπολιτών Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου και Δημητριάδος κ. Ιγνατίου.

Ο λαός του Βόλου, με χαρακτηριστική πληθωρικότητα και ευλάβεια, κατέκλυσε τον Ναό και το προαύλιό του, αποδεικνύοντας τα αισθήματα βαθιάς τιμής και ς προς τον Άγιο Νικόλαο, προς τον οποίο άπαντες προσβλέπουν με ελπίδα και προσδοκίες για την υπέρβαση των δυσκολιών και των προβλημάτων της εποχής.

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκταρίου, ο οποίος κήρυξε τον Θείο Λόγο, συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Βελεστίνου κ. Δαμασκηνού, Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος και Δημητριάδος κ. Ιγνατίου. Ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και του Ιερού Λειψάνου του στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με κατάληξη την , όπου, κάτω από τον κατανο Βολιώτικο ουρανό, τελέστηκε η Αρτοκλασία και ο  κ. Ιγνάτιος απηύθυνε τον καθιερωμένο εόρτιο χαιρετισμό, αναλύοντας την έννοια του ονόματος «Νικόλαος», που σημαίνει «νίκη του λαού».

0fc9347d-6266-43fc-883d-d5ab9645d4bd3f087e68-5055-4879-b277-5f03f71dcdf2

 

Στο ερώτημα «ποιος λαός είναι αυτός που νικά, που αξίζει τη νίκη», ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι «είναι ο λαός που έχει ακλόνητη πίστη, από την οποία μπορεί να αντλεί κουράγιο και δύναμη. Πίστη στην αλήθεια που είναι ο Χριστός. Ο λαός που έχει ενοποιό δύναμη την πίστη και την παράδοσή του μπορεί να είναι νικητής λαός και αυτό το αποδεικνύει περίτρανα η ιστορία… Νικηφόρος λαός είναι ο αλληλέγγυος λαός, που ξέρει να μοιράζεται, να είναι δίκαιος, να διεκδικεί το δίκαιο. Αυτός ο λαός δίδει, στις μέρες μας, την μάχη της αλληλεγγύης, της προσφοράς και της θυσίας, μια μάχη που έχει κερδίσει… Νικηφόρος λαός είναι αυτός που εμπιστεύεται έντιμους άρχοντες, που εμπιστεύεται την εξουσία σ' αυτούς που κάνουν τον καθήκον τους απέναντί του. Δυστυχώς, πολλές φορές ο λαός διαψεύδεται και απογοητεύεται, αλλά ξέρει τις κρίσιμες στιγμές πώς πρέπει να σταθεί και ν΄ αναδείξει ανθρώπους άξιους της αποστολής τους… Νικηφόρος λαός είναι αυτός που υπερασπίζεται την , που δεν έχει ξενοφοβικά σύνδρομα, που δεν ξεχωρίζει τους ανθρώπους, που σέβεται τον κάθε άνθρωπο, ως ζωντανή εικόνα του Θεού… Αυτές τις αλήθειες διδάσκει σώνες ο Άγιος Νικόλαος με το όνομα, αλλά και το έργο του και αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους μας…».

Τέλος, ο κ. Ιγνάτιος ευχήθηκε «να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων, λαός και άρχοντες, γιατί σφραγίζουμε την εποχή μας, με τον τρόπο της ζωής μας και με τις αποφάσεις μας».

Αξίζει να σημειωθεί η συμμετοχή πολλών κληρικών από τις ενορίες του Βόλου και της Νέας Ιωνίας στην πανήγυρη, την οποία κόσμησαν και χρωμάτισαν με την απόδοσή τους οι δύο πολυπληθείς ιεροψαλτικοί χοροί, υπό την διευθυνση του πρωτοψάλτη Μιχαήλ Μελέτη και του λαμπαδαρίου Ευσταθίου Γραμμένου.

Τέλος, στην Ιερά Πανήγυρη συμμετείχαν οι βουλευτίνες Μαγνησίας και Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο Θεσσαλίας , ο δήμαρχος Βόλου , εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Στρατιωτικών, Λιμενικών και Αστυνομικών Αρχών.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση