Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Κώστας: Αγοραστός: «Δεν μπορεί κάποιοι να παίζουν με τη υγεία των πολιτών και να μένουν ατιμώρητοι»
Κώστας: Αγοραστός: «Δεν μπορεί κάποιοι να παίζουν με τη υγεία των πολιτών και να μένουν ατιμώρητοι»

Κώστας: Αγοραστός: «Δεν μπορεί κάποιοι να παίζουν με τη υγεία των πολιτών και να μένουν ατιμώρητοι»

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας ενημέρωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας για τις ενέργειες των υπηρεσιών για τον εντοπισμό της οσμής στο Βόλο και τις προτάσεις.

 

Αναλυτικότερα ο κ. Αγοραστός κατά την ενημέρωση τόνισε τα εξής: Η περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας έγινε αποδέκτης καταγγελιών πολιτών του Π.Σ. Βόλου για έντονη κατά καιρούς δυσοσμία και δυσκολία στην αναπνοή που παρατηρείται κυρίως κατά τις βραδυνές και πρώτες πρωϊνές ώρες, που εντάθηκαν τον Σεπτέμβριο  του 2016. Προτεραιότητά μας είναι η προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών.

Δεν αρκεστήκαμε στο Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος. Θέλαμε κάτι πιο ευέλικτο που να μπορεί να παρέμβει αργίες βραδυνές ώρες κ.λπ. και που να συνεργάζεται με το ΚΕΠΠΕ.

Άμεσα με Εμπιστευτικό Πρωτόκολλο (21-10-2016), συγκροτήθηκε ειδικό κλιμάκιο από υπαλλήλους των αρμοδίων υπηρεσιών των Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων (Τμήμα Περιβάλλοντος, Δ/νση Ανάπτυξης και Δ/νση Υγείας) έργο του οποίου είναι η διενέργεια ελέγχων τις πρώτες πρωινές ώρες, ιδίως Σαββατοκύριακα, για τον εντοπισμό ανεξέλεγκτων καύσεων πλαστικών ή ελαστικών υλικών, λειτουργία μεταποιητικών δραστηριοτήτων χωρίς τη λειτουργία συστημάτων απορρύπανσης, από τις οποίες προκύπτει κίνδυνος για την υγεία των πολιτών  και ρύπανση του περιβάλλοντος.

Καταγγελίες

Οι καταγγελίες πολιτών υποβάλλονται τηλεφωνικά είτε με ταυτοπρόσωπη εμφάνιση τους στις υπηρεσίες της Δ/νσης Ανάπτυξης (5 και 2 αντίστοιχα) και στο Τμήμα Περιβάλλοντος,. Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, σε πολίτες έχουν δοθεί και τα κινητά τηλέφωνα των υπαλλήλων, που μπορούν να επικοινωνούν οποιαδήποτε ημέρα και ώρα.

Ενέργειες

Το έτος 2016 διενεργήθηκαν 14 έλεγχοι από το Κλιμάκιο

Το 2017, οι έλεγχοι του κλιμακίου συνεχίστηκαν παρότι τα περιστατικά δυσοσμίας και οι καταγγελίες πολιτών είχαν περιοριστεί. Συνολικά διενεργήθηκαν 10 έλεγχοι οι οποίοι κατέδειξαν τη συνέχιση των καύσεων στο κτίριο ΙΑΣΩΝ στο Πεδίο Άρεως, καθώς και στην περιοχή του χειμάρρου ΞΗΡΙΑ.

Έλεγχοι του κλιμακίου για τον εντοπισμό των ανεξέλεγκτων καύσεων το 2018 : 7 έλεγχοι (11/1, 18/3, 12/5, 20/5, 07/8, 24/8, 26/9)

Αποτελέσματα των ελέγχων ήταν:

 • Συντάχθηκε σχετική αναφορά προς τον Εισαγγελέα και βάσει των πορισμάτων της αναφοράς αυτής, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις από τον Εισαγγελέα και επιβλήθηκαν πρόστιμα με απόφαση του Περιφερειάρχη. Στα εγκαταλειμμένα κτίρια (Βαμβακουργία, Ιάσων) που διαπιστώθηκαν ανεξέλεγκτες καύσεις, με σχετικά έγγραφα της Αντιπεριφερειάρχη ζητήθηκε από τους ιδιοκτήτες των κτιρίων η περίφραξη, ο καθαρισμός και η φύλαξη των χώρων αυτών για την αποφυγή εισόδου αναρμοδίων προσώπων. Η μη μέχρι τώρα συμμόρφωσή τους είχε ως αποτέλεσμα την άσκηση ποινικής δίωξης από τον Εισαγγελέα Βόλου κατά των ιδιοκτητών των χώρων αυτών.
 • ο καθαρισμός από τις υπηρεσίες του Δήμου Βόλου μέρους του χειμάρρου ΞΗΡΙΑ από απορρίμματα, κατόπιν σχετικής πρότασής του,
 • η έγκαιρη κατάσβεση πυρκαγιάς σε χώρους ανεξέλεγκτης απόθεσης απορριμμάτων
 • Η διακοπή λειτουργίας δραστηριότητας. Αναλυτικότερα:Λύθηκαν προβλήματα που αφορούσαν ύπαρξη χαρακτηριστικής οσμής προερχόμενη από επεξεργασία ελαιολάδου. Συγκεκριμένα τέλη Απριλίου αρχές Μαϊου του 2018 υπήρξαν τηλεφωνικές καταγγελίες στις υπηρεσίες των Π.Ε. Μετά από επανειλημμένες αυτοψίες υπαλλήλων διαπιστώθηκε η πηγή προέλευση της και με απόφαση Περιφερειάρχη που εκδόθηκε στο τέλος του ίδιου μήνα διακόπηκε η λειτουργία της μονάδας.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με την αρ. 48/ 04-04-2018 Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης για το έργο «Πρωτόκολλο περιγραφικής μελέτης θνησιμότητας και νοσηρότητας νεοπλασματικών καρδιαγγειακών και αναπνευστικών νόσων στην Περιφέρειας Θεσσαλίας», μελέτη η οποία ήδη εκπονείται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

 

Έλεγχοι

Έλεγχοι στην ΑΓΕΤ το 2017 – 2018 : 16

 1. 21-03-2017 Αυτοψία υπαλλήλων της Δ/νσης Ανάπτυξης
 2. 29-03-2017 Αυτοψία ΚΕΠΠΕ (με τη συμμετοχή υπαλλήλων της Δ/νσης Ανάπτυξης, Τμήματος Περιβάλλοντος, Δ/νσης Υγείας, εκπροσώπου του Δήμου Βόλου και επιθεωρητή Περιβάλλοντος)
 • 25-04-2017 Διενέργεια περιβαλλοντικών μετρήσεων διαπιστευμένου εργαστηρίου παρουσία μελών του ΚΕΠΠΕ, με συνθήκες συναποστέφρωσης. Αποτελέσματα εντός των ορίων
 1. 04-07-2017 Αυτοψία υπαλλήλου της Δ/νσης Ανάπτυξης για χορήγηση άδειας λειτουργίας δεξαμενής υγρής αμμωνίας
 2. 18-08-2017 Αυτοψία ΚΕΠΠΕ δειγματοληψία εναλλακτικών καυσίμων RDF από πλοίο και φορτηγά.
 3. 25-10-2017 Νέα αυτοψία ΚΕΠΠΕ για τη σύνταξη της τελικής έκθεσης αυτοψίας
 • 30-10-2017 Δειγματοληψία RDF από υπαλλήλους της Δ/νσης Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος των Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων)
 • 02-11-2017 Διενέργεια από διαπιστευμένο εργαστήριο, περιβαλλοντικών μετρήσεων παρουσία μελών του ΚΕΠΠΕ
 1. 8-11-2017 Σύνταξη τελικής έκθεσης αυτοψίας του ΚΕΠΠΕ και αποστολή στην ΑΓΕΤ για υποβολή απόψεων εντός 10 ημερών.
 2. 21-12-2017 Δειγματοληψία RDF από υπαλλήλους της Δ/νσης Ανάπτυξης & Τμήματος Περιβάλλοντος
 3. 26-02-2018 Δειγματοληψία RDF από υπαλλήλους της Δ/νσης Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος των Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων)
 • 01-04-2018 Αυτοψία υπαλλήλου της Δ/νσης Ανάπτυξης σε φορτηγό που μετέφερε RDF
 • 03-04-2018 Δειγματοληψία RDF από υπαλλήλους της Δ/νσης Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος των Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων)
 • 23-05-2018 Διενέργεια περιβαλλοντικών μετρήσεων από το ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ παρουσία υπαλλήλων της Δ/νσης Ανάπτυξης
 1. 24-05-2018 Διενέργεια περιβαλλοντικών μετρήσεων παρουσία μελών του ΚΕΠΠΕ και επιθεωρητών περιβάλλοντος
 • 25-05-2018 Διενέργεια περιβαλλοντικών μετρήσεων παρουσία μελών του ΚΕΠΠΕ και επιθεωρητών περιβάλλοντος

Έλεγχοι στη χαλυβουργία το 2017- 2018: 5 έλεγχοι (06/04/17, 23/11/17, 01/12/17, 14/12/17, 03/07/2018 και 27-09-2018). Αναμένεται το τελικό πόρισμα.

Επιβληθέντα πρόστιμα από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Π.Ε. για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας για τα έτη 2017 και 2018: 162.430€

ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ ΚΑΥΣΕΙΣ

Οι ανεξέλεγκτες καύσεις πλαστικών υλικών, σίγουρα επιβαρύνουν την ποιότητα της ατμόσφαιρας και γιαυτό η νομοθεσία το απαγορεύει. Είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν οι υπαίτιοι, γιατί βάζουν φωτιά και εξαφανίζονται.

Από το βιβλίο συμβάντων της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Βόλου, προκύπτει επέμβασή της σε 40 περιπτώσεις ανεξέλεγκτων καύσεων από την αρχή του έτους και αυτές να εντοπίζονται σε συγκεκριμένες περιοχές (Ξηριάς Αλιβέρι και Λ. Καζανάκι-Ν.Ιωνία). Αυτό που συμβαίνει δεν έχει προηγούμενο. Ανάβουν φωτιές σε σκουπίδια η ξερά χόρτα, ρίχνουν τα καλώδια πάνω και εξαφανίζονται. Μετά την επέμβαση της Πυροσβεστικής και την κατάσβεση της εστίας, αρχίζει η συλλογή εκ του ασφαλούς των μεταλλικών υπολειμμάτων.

Οι περιοχές εντοπίστηκαν, καταγράφηκαν από τους υπαλλήλους και σε συνεργασία με Αστυνομικούς πλέον οι έλεγχοι θα γίνονται στοχευμένα. Δεν μπορεί ενέργειες που απαγορεύονται από τη νομοθεσία να μένουν ατιμώρητες. Υπάρχουν και ποινικές κυρώσεις και διοικητικές κυρώσεις. Έχουμε αρμοδιότητα επιβολής προστίμων και θα το εξαντλήσουμε. Κάποιοι να είναι σίγουροι γι αυτό. Δεν μπορεί κάποιοι να παίζουν με τη υγεία των πολιτών και να μένουν ατιμώρητοι. Για τον περιορισμό του φαινομένου αυτού θα πρέπει να βρεθεί και ο νομικός τρόπος δέσμευσης- κατάσχεσης των μεταλλικών υπολειμμάτων που προέρχονται από ανεξέλεγκτες καύσεις από υπηρεσία ισως του Δήμου, που μετά την ολοκλήρωση της κατάσβεσης θα συλλέγει τα μεταλλικά υπολείμματα για εκποίηση καταστροφή.

Προτάσεις:

 1. Αναβάθμιση συνολικά της εγκατάστασης και της τεχνικής υποδομής του σταθμού μέτρησης αιωρούμενων σωματιδίων με την τοποθέτηση αναλυτών για την καταγραφή των αέριων ρύπων:
 • μονοξείδιο του άνθρακα (CO),
 • διοξείδιο του αζώτου (NO2),
 • διοξείδιο του θείου (SO2),
 • όζον (O3),
 • πτητικές οργανικές ενώσεις
 • ολικών υδρογονανθράκων (μεθάνιο και μη-μεθανιούχοι), καθώς και
 • των ενώσεων του θείου
 1. Επειδή μία από τις αναγκαίες προϋποθέσεις για τη σωστή αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων είναι η γνώση του είδους και της ποσότητας των ανεπιθύμητων ενώσεων που εκπέμπονται στο ατμοσφαιρικό περιβάλλον και η ταυτοποίηση και η ποσοτικοποίηση των πηγών εκπομπής διαφόρων ρύπων στο περιβάλλον, που αποτελεί μία βασική παράμετρο για την λήψη μέτρων προστασίας του, Θα υπάρξει άμεση συνεργασία με το πανεπιστήμιο για τη διενέργεια μετρήσεων ειδικών ατμοσφαιρικών ρύπων, διασφαλίζοντας κατάλληλη περιοδικότητα και χωρική κατανομή, και δίνοντας έμφαση στις περιοχές όπου υπάρχουν επαναλαμβανόμενα περιστατικά δυσοσμίας και όχλησης πολιτών, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκτίμηση της επιβάρυνσης της ποιότητας του αέρα στο Πολεοδομικό συγκρότημα το Δήμου Βόλου.
 2. Αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και εξέταση της πιθανότητας προσθήκης αναλυτών ειδικών ρύπων και χωροθέτησή τους κοντά στις δύο ΒΙ.ΠΕ, σε συνεργασία με τους φορείς διαχείρισης των ΒΙ.ΠΕ.
 3. Εντατικοποίηση των περιβαλλοντικών ελέγχων σε όλη την περιοχή από την Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσω του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος, με τη συμμετοχή του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και τη διεξαγωγή περιοδικών ελέγχων σε όλες τις δραστηριότητες.
 4. Όλα τα παραπάνω μπορούν να πραγματοποιηθούν με τη μορφή στρατηγικού σχεδίου (στην οποία θα συμμετέχουν, η ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα, αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ οι δύο βαθμοί αυτοδιοίκησης) η χρηματοδότηση του οποίου μπορεί να γίνει μέσω προγραμματικής σύμβασης, η οποία θα συγχρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Πράσινο Ταμείο
 5. Θα πρέπει άμεσα να υλοποιηθεί η σχετική δέσμευση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, για εκπόνηση μελέτης για την ποιότητα της ατμόσφαιρας της ευρύτερης περιοχής του Βόλου με δειγματοληψίες και αναλύσεις, χρηματοδοτούμενη από το πράσινο ταμείο.
 6. Συνέχιση των ελέγχων από Κλιμάκιο με την άμεση συνεργασία και συνδρομή αστυνομικών οργάνων στους ελέγχους.

Να επισημανουμε τέλος  και το γεγονός της υποστελέχωσης των υπηρεσιών που δημιουργεί προβλήματα και ως προς το χρόνο διενέργειας της αυτοψίας καθώς και της ολοκλήρωσης των τελικών πορισμάτων, γιατί οι υπάλληλοι που συμμετέχουν στα κλιμάκια είναι οι ίδιοι που θα πρέπει  εκτός από τα θέματα των υπηρεσιών τους για τη διεκπεραίωση των οποίων υπάρχουν προθεσμίες και  να μελετούν και να αφομοιώνουν το περίπλοκο, πολύπλοκο και ασαφές νομοθετικο πλαίσιο, να  εξετάσουν καταγγελίες για ρευματοκλοπές, να ασχοληθούν με θέματα γεωτρήσεων, να συμμετέχουν σε εξεταστικές επιτροπές  για χορήγηση αδειών σε τεχνικά επαγγέλματα, και θα πρέπει να συντάσσουν εισηγήσεις στις οικονομικές επιτροπές και να δίνουν καταθέσεις σε προκαταρκτικές παραγγελίες του Εισαγγελέα και να παρίστανται περισσότερες από δύο φορές σε κάθε δίκη ως μάρτυρες.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

 • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

 • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

 • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση