Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Κοινωνικό αγαθό το νερό σύμφωνα με το ΚΚΕ
Κοινωνικό αγαθό το νερό  σύμφωνα με το ΚΚΕ

Κοινωνικό αγαθό το νερό σύμφωνα με το ΚΚΕ

“Το νερό είνι κοινωνικό γαθό και δεν είναι κανενός ιδιοκτησία. Είναι δώρο της φύσης και η οποιαδήποτε συσχέτιση με κόστος είναι αντανάκλαση της λογικής της εμπορευματοποίησης. Μια πολιτική και μια που θέλει να ικανοποιήσει τις ανάγκες πρέπει να εξασφαλίζει νερό για όλους ή στην χειρότερη περίπτωση με ένα συμβολικό κόστος. Αλλά τέτοια μέτρα και πολιτικές στο επίπεδο του σημερινού συστήματος και του τρόπου οργάνωσης της οικονομίας δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί”.

Αυτό ανέφερε ο Αντ. Ραλλάτος, υπεύθυνος της Ομάδας Περιβάλλοντος του Τμήματος ς Επιτροπής και μέλος του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ, στο περιθώριο της εκδήλωσης της .Ε. Μαγνησίας για το νερό.

Επίσης ο κ. Ραλλάτος σημείωσε: “Το σύστημα της διαχείρισης του νερού ουσιαστικά επηρεάζεται από πάρα πολλούς παράγοντες. Κρισιμότεροι απ' όλους είναι η αντίληψη της ανταποδοτικότητας και της εμπορευματοποίησης του νερού, η οποία ουσιαστικά καθοδηγεί τις κυβερνητικές πολιτικές και επηρεάζει τη συνολική πολιτική για την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτων, η οποία δεν γίνεται με κριτήριο τις ανάγκες αλλά την εξασφάλιση κερδών είτε σε δημοτικό, περιφερειακό, είτε σε συνολικό επίπεδο χς”.

Τέλος ανέφερε: “Το πρόβλημα του νερού δεν μπορούμε τα το δούμε τοπικά από την άποψη ότι σε επίπεδο Ε.Ε. και διεθνώς υπάρχει μια στρατηγική εμπορευματοποίησης του νερού και τα αποτελέσματά της είναι η οδηγία 2000 της Ε.Ε. η οποία καθορίζει τις διαδικασίες, μορφές και προϋποθέσεις ανταποδοτικότητας, μέχρι του σημείου να κοστολογηθεί το νερό για τους αγρότες, με τα υδρόμετρα , να διευκολύνει τη διείσδυση επιχειρηματικών ομίλων που ενδιαφέρονται για την διαχείριση του νερού, με στόχο το κέρδος.

Σ' αυτό το πλαίσιο, μια τοπικού χαρακτήρα αντιμετώπιση του προτος δε μπορεί να δώσει ουσιαστική λύση σε τοπικό και σε συνολικό επίπεδο, αλλά πρέπει να διαμορφωθεί μια αλλά η πολιτική η οποία θα αντιμετωπίζει το νερό σαν κοινωνικό αγαθό και μια πολιτική που θα διαμορφώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για να καλύπτει η διαχείριση του νερού τις κοινωνικές ανάγκες”.

IMG_20150422_192219

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση