Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » KKE:«ΔΕΥΑΜΒ – Οι εργαζόμενοι του Βόλου ‘πληρώνουν’ την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών»
KKE:«ΔΕΥΑΜΒ – Οι εργαζόμενοι του Βόλου ‘πληρώνουν’ την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών»

KKE:«ΔΕΥΑΜΒ – Οι εργαζόμενοι του Βόλου ‘πληρώνουν’ την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών»

Οι έργων αμέτρητων εκατομμυρίων ευρώ με εργολαβικές εταιρείες και το υπάρχον νομικό πλαίσιο, που είναι κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντά τους, με την στήριξη των αστικών κυβερνήσεων σήμερα αυτής των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και χτες των αστικών κομμάτων, που προωθούν την ιδιωτικοποίηση, την στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας για τη διασφάλιση των κερδών σε επιχειρηματικούς ομίλους, οδηγούν στην επιβάρυνση των λαϊκών οικογενειών με υπέρογκα δημοτικά τέλη και φορολογία για υπηρεσίες που θα έπρεπε να απολαμβάνουν δωρεάν ή έστω με φθηνό τιμολόγιο.

Αυτή η πολιτική δεν είναι μια «κακή» ή λανθασμένη διαχείριση. Αποτελεί συνειδητή επιλογή, και σχεδιασμένη στρατηγική που οδηγεί στην εκχώρηση δημόσιας περιουσίας και υπηρεσιών του δημοσίου σε ιδιώτες. Αυτό αποδεικνύεται και στην περίπτωση της ΔΕΥΑΜΒ στο Βόλο. Από τη μια οι εργολαβικές εταιρείες δδικούν δεκάδες εκατομμύρια για αποζημίωση βλάβης όπως λένε και από την άλλη οι εργατικές – λαϊκές οικογένειες στο Βόλο πληρώνουν με υπέρογκα τιμολόγια την ύδρευση, την αποχέτευση και την άρδευση.

Οι θρασύτατες οικονομικές απαιτήσεις των εργολάβων βάζουν σε άμεσο κίνδυνο ακόμη και την λειτουργία της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και σπρώχνουν μεθοδικά το δρόμο για την πλήρη ιδιωτικοποίησή της.

Οι αποκαλύψεις που έρχονται στην επιβεβαιώνουν τη ληστρική πολιτική των εργολάβων σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων με τις ευλογίες του αστικού κράτους ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΤΟΥ.

• ΕΡΓΗΛ εργολαβική εταιρεία δδικεί υπερσυμβατικές υποχρεώσεις 6 εκατομμυρίων, αφού ήδη εισέπραξε 9,98 εκ. ευρώ για το «Ύδρευση Βόλου – Επέκταση και Βελτίωση Δικτύου Ύδρευσης», που ολοκληρώθηκε το 2008. Σε έρευνα που έγινε και στην εκ των υστέρων επιμέτρηση των έργων με καθυστέρηση πέντε ετών (ποιος ξέρει γιατί;), σε μια προσπάθεια της διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ και της προηγούμενης δημοτικής αρχής να μη πληρωθούν οι επιπλέον απαιτήσεις της ΕΡΓΗΛ, διαπιστώθηκε ότι η εν λόγω εταιρεία δεν είχε πραγματοποιήσει εργασίες 10 εκ. €, αλλά, σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής παραλαβής της ΔΕΥΑΜΒ, το πραγματικό ήταν περίπου στα 4,2 εκ.€,! Δηλαδή πληρώθηκε ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα» το ποσό των 5,7 εκατ.

• Τελικά, η ΕΝ ΛΟΓΩ εταιρεία, αν δεν είχε προβεί σε οικονομικές διεκδικήσεις ΑΠΑΙΤΩΝΤΑΣ υπερσυμβατικές εργασίες, δε θα είχε αποκαλυφθεί ΟΥΤΕ ΘΑ ΜΑΘΑΙΝΑΜΕ ότι η ΔΕΥΑΜΒ είχε ήδη πληρώσει τα διπλάσια χρήματα για το έργο. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΥΤΟΥ ΜΕΣΩ αμετάκλητης απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Λάρισας του η ΔΕΥΑΜΒ της κατέβαλε το 2012 ΣΥΝ ΕΝΑ ακόμη 1 εκατ. ευρώ, σε μερική εκτέλεση της απόφασης. Μέσα από ΤΗΝ ΑΚΟΡΕΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ της ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΝΑ ΑΡΜΕΞΕΙ ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ μας ΑΠΟΚΑΛΥΦΤΗΚΕ ΟΤΙ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ εταιρεία εκμεταλλευόμενη καθυστερήσεις – παραλείψεις της διοίκησηςτης ΔΕΥΑΜΒ και των δημοτικών αρχών, που είχαν την ευθύνη επίβλεψης των έργων, ΚΑΙ έχοντας στο πλευρό της έμπειρους νομικούς συμβούλους και το αστικό νομικό πλαίσιο διεκδικεί σήμερα ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΧΕΙ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ !

• «ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ», Υποέργο «Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάριστων Ιωλκού Δ. Βόλου». Η ανάδοχος εταιρεία «ΔΙΑΤΟΝΟΣ Α.Τ.Ε.», η οποία, ανέλαβε ην εκτέλεση του υποέργου αντί του ποσού των 2,5 εκ. €, απαιτεί από τη ΔΕΥΑΜΒ, για καθυστέρηση αποπληρωμής λογαριασμών αξίας περίπου 860.000 €,μέσα στο 2015, χωρίς να έχει ευθύνη για την καθυστέρηση πληρωμής (έλλειψη ρευστότητας – απόφαση Eurogroup για μη επέκταση της δανειακής σύμβασης 27/6/2015 – capitalcontrols), αποζημίωση 2,052 εκ. € δηλαδή διπλάσια περίπου χρήματα από την αρχική σύμβαση!. Η ΔΙΑΤΟΝΟΣ Α.Τ.Ε., ΜΕ αίτηση «θεραπείας» που υπέβαλε, δικαιώθηκε από το της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας (ΑΔΑ: 7ΜΗΜΟΡ10-ΒΟΦ),ύστερα από γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δημοσίων Έργων Περιφέρειας Θεσσαλίας (Τ.Σ.Δ.Ε.Π.Θ., 13η Συνεδρίαση – 1ο θέμα/ 21-12-2015)! Απόφαση πρόκληση ενός κρατικού οργάνου που έρχεται αρωγός στις απαιτήσεις των εργολαβικής εταιρείας!

• Στην πραγματικότητα η απόφαση της ΓΓ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΑΚΟΜΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ πρόβλημα!, Η προσφυγή της παραπάνω εταιρείας ΚΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ του «ανοίγει τον ασκό του Αιόλου».!

• Η ΔΕΥΑΜΒ, ως Δικαιούχος χρηματοδοτούμενων Πράξεων, είχε σε εξέλιξη το 2015, συμβασιοποιημένα υποέργα άνω των 13,5 εκ. €. Η διεκδίκηση της ΔΙΑΤΟΝΟΣ Α.Τ.Ε. μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές διεκδικήσεις από αναδόχους των άλλων 3 υποέργων, που ήταν σε διακοπή εργασιών το 2015! Οι οικονομικές συνέπειες για τη ΔΕΥΑΜΒ ακόμη πιο φανερές! Η ΔΕΥΑΜΒ ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΟΥ ΓΡΕΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΑΛΕΙΦΕΤΑΙ το έδαφος για σημαντικές αυξήσεις στα τιμολόγια ύδρευσης – αποχέτευσης – άρδευσης, δηλαδή τα λαϊκά ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ να πληρώσουν ΤΟ ΠΑΡΤΙ των εταιρειών.

Τα παραπάνω αποτελούν ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΟΙΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΛΥΜΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΣΠΑ. Αποτελούν συνέχεια των αναθέσεων προμηθειών και έργων σε ιδιώτες, που δεκαετίες τώρα απασχολούν σκανδαλωδώς και προκαλούν την αγανάκτησητων εργαζομένων στη πόλη του Βόλου, με τις διαρκείς αναβολές και χρόνιες καθυστερήσεις ολοκλήρωσης έργων, που αποτελούν ΚΑΙ τρύπα διοχέτευσης εκατομμυρίων €, μέσα από εργολαβικές , σε διάφορες εταιρείες, όχι μόνο στη ΔΕΥΑΜΒ, αλλά σε όλο το δημόσιο.

Τα απαλλακτικά βουλεύματα των δικαστικών αρχών ΓΙΑ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥΣ και υπηρεσιακούς παράγοντες, επειδή δε «στοιχειοθετήθηκε δόλος και μάλιστα υπερχειλής» όπως ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ δεν τους απαλλάσσουν από τις πολιτικές ευθύνες τους.. Αυτές στοιχειοθετούνται ΠΡΩΤΑ ΑΠ' ΟΛΑ από την ΣΤΗΡΙΞΗ τους Στην πολιτική ΤΩΝ ιδιωτικοποιήσων ΚΑΙ την αποθέωση της επιχειρηματικότητας – ανταγωνιστικότητάς. Τα σκάνδαλα διαχείρισης είναι η συνέχεια αυτής της πολιτικής.

Η επιχείρηση νομικής αντιμετώπισης των οικονομικών απαιτήσεων των εταιρειών (χωρίς να υποστηρίζουμε ότι δεν πρέπει να γίνεται χρήση των όποιων ενδεχομένως διατάξεων μπορούν να αξιοποιηθούν για την υπεράσπιση του λαϊκού συμφέροντος), τακτική που χρησιμοποιεί και η σημερινή δημοτική αρχή Μπέου – Θεοδώρου, δε λύνουν το πρόβλημα.

Οι εταιρείες έχουν στη διάθεσή τους ένα ισχυρό νομικό οπλοστάσιο, που έχει ψηφιστεί από τις αστικές κυβερνήσεις, στο πλαίσιο της πολιτικής της Ε.Ε., το οποίο και θωρακίζει και αποθρασύνει τους επιχειρηματικούς ομίλους. Το ζήτημα δεν χωρά ούτε νομικά τερτίπια ούτε πολύ περισσότερο αναζήτηση συμβιβασμού πίσω από τις πλάτες των δημοτών, ώστε να γίνουν τα λαϊκά νοικοκυριά τα θύματα των ληστρικών διαθέσεων και των συγκεκριμένων εργολαβικών εταιρειών! Απαιτείται καθαρή πολιτική στάση και καθολική εναντίωση στις αισχρές απαιτήσεις τους από την κυβέρνηση και το δημοτικό συμβούλιο. Ο καθένας να πάρει τις ευθύνες του . Τελεία και παύλα.

Το ΚΚΕ με αφορμή αυτά τα γεγονότα επαναφέρει το ζητήματα της επάρκειας, της ποιότητας και της ς του τιμολογίου του νερού.

Το νερό και η διαχείριση του ως εμπόρευμα θα μεγεθύνει και το πλιάτσικο των εργολάβων, θα επιβαρύνει τα ζήτημα της επάρκειας και την ποιότητά του, θα πιέζει για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του. Το νερό ως κοινωνικό αγαθό μπορεί να το προασπίσει μόνο η πάλη του εργατικού λαϊκού κινήματος, των σωματείων και η ώθηση της συμμαχίας τους ώστε να ανοίγει στέρεος δρόμος για την λαϊκή εξουσία και οικονομία. Πλαίσιο αναγκαίο ώστε το νερό να είναι δημόσιο, δωρεάν, υψηλής ποιότητας και σε επάρκεια αγαθό για τον λαό μας: Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε το εργατικό λαϊκό κίνημα της περιοχής να εντείνει την πάλη του για :

• Ολοκληρωμένη, αποκλειστικά κρατική υδατική πολιτική, που θα αφορά στην έρευνα, τον εμπλουτισμό, την προστασία, τις χρήσεις και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων στο σύνολο της χώρας, στον αντίποδα των κατευθύνσεων της ΕΕ.

• Πρόσληψη του απαραίτητου επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά ώστε να διασφαλιστεί με ποιότητα και πληρότητα οι ανάγκες των λαϊκών οικογενειών σε νερό με την κατασκευή, επέκταση, συντήρηση και λειτουργία των υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης, χωρίς την εμπλοκή ιδιωτικών – εργολαβικών εταιρειών.

• Ενιαίος κρατικός φορέας κατασκευών που θα κατασκευάζει και θα υλοποιεί έργα υποδομής προς όφελος των εργαζομένων και της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών

• Όχι στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΜΒ ή τομέων – υπηρεσιών της δημοτικής επιχείρησης. Άμεση χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

• Μείωση τουλάχιστον στο 50% του τιμολογίου ύδρευσης με προοπτική την ελαχιστοποίησή του για τις οικιακές καταναλώσεις και αύξηση για τις επιχειρηματικές καταναλώσεις.

• Καμιά διακοπή νερού σε λαϊκές οικογένειες και σε ανέργους για ανεξόφλητους λογαριασμούς.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση