Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΚΚΕ Μαγνησίας: “Να παρθούν μέτρα για την δωρεάν μετακίνηση μαθητών και φοιτητών”
ΚΚΕ Μαγνησίας: “Να παρθούν μέτρα για την δωρεάν μετακίνηση μαθητών και φοιτητών”

ΚΚΕ Μαγνησίας: “Να παρθούν μέτρα για την δωρεάν μετακίνηση μαθητών και φοιτητών”

 Σύμφωνα με την ΥΑ 24001/14-06-2013, Άρθρο 1, οι μαθητές των Λυκείων, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ έχουν το δικαίωμα δωρεάν μεταφοράς με Ειδικό Μαθητικό Δελτίο εφόσον η κατοικία τους βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 4χμ από το σχολείο που φοιτούν. Αντίστοιχα για τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης η απόσταση ορίζεται πάνω από 1200 μ. και για τους μαθητές πάνω από 2.500 μ. Αντίστοιχα και ανά κατηγορία οι αποστάσεις που ορίζονται για δωρεάν μεταφορά των μαθητών αυξάνονται όταν η γίνεται με Δημόσια σύμβαση. (1.200 μέτρα για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, 3.000 μέτρα για μαθητές , 5.000 μέτρα για μαθητές Λυκείων, ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ).

Η παραπάνω δικαίως αντιμετωπίζει την αγανάκτηση γονιών και μαθητών και στη Μαγνησία, αφού οι οικογένειες που τα τους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις δωρεάν ς αναγκάζονται να πληρώνουν είτε το μισό είτε να μετακινούνται με ιδία μέσα των γονιών εκτινάσσοντας το κόστος μετακίνησης, αν χρησιμοποιούν μάλιστα δυο μέσα συγκοινωνίας, έως 50€ το μήνα. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο για τους μαθητές των ΕΠΑΛ, που συνήθως δεν επιλέγουν σχολείο με βάση τη γεωγραφικά – χωροταξικά , αλλά με βάση την ειδικότητα. Πολλοί μαθητές αναγκάζονται να μετακινούνται σε απόσταση 6-7 χμ με τα πόδια ή δεν πάνε σχολείο γιατί δεν μπορούν να μετακινηθούν σ' αυτό.

Το ίδιο φαινόμενο μεγάλης οικονομικής επιβάρυνσης παρατηρείται και με τους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο. Φοιτητές που μετακινούνται στη φοιτητική εστία που βρίσκεται εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος ή σε σχολές όπως τις Πολυτεχνικές ή τη εωπονική αναγκάζονται να πληρώνουν ένα σημαντικό ποσό για τη μετακίνησή τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει και ποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες θα αναπτύξει έτσι ώστε να διασφαλιστεί η δωρεάν μετακίνηση μαθητών και φοιτητών σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και για να καλυφθούν πλήρως όλες οι ανάγκες μετακίνησης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση