Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Την απουσία του κράτους στο προσφυγικό καταγγέλλει το ΚΚΕ
Την απουσία του κράτους στο προσφυγικό καταγγέλλει το ΚΚΕ

Την απουσία του κράτους στο προσφυγικό καταγγέλλει το ΚΚΕ

Στις εξελίξεις στο προσφυγικό στην περιοχή και στον χώρο φιλοξενίας Αερινού αναφέρθηκαν σε σημερινή συνέντευξη τύπου ο Γιώργος Λούμας, μέλος της Ε.Π. ς του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος ς και ο Απόστολος Νάνος, δημοτικός σύμβουλος Βόλου.

Όπως τόνισαν τις τελευταίες μέρες και τα όσα διαδραματίζονται τόσο σε επίπεδο Ε.Ε. όσο και απ΄ άκρη σε άκρη σε ολόκληρη τη χώρα επιβεβαιώνουν και ενισχύουν τις αρχικές ανησυχίες μας για το προσφυγικό ζήτημα. Η χθεσινή επίσκεψή μας στο χώρο του Αερινού συμπληρώνει αυτή την εικόνα, πολύ περισσότερο μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό ζήτημα, που οδηγεί σε μαζικό εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας.

Αυτή η Σύνοδος, ουσιαστικά το άθλιο παζάρι ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία, που βέβαια δεν τέλειωσε με τη Σύνοδο και σίγουρα θα υπάρξει και συνέχεια , φανερώνει σοβαρές αντιθέσεις αλλά και προσωρινούς συμβιβασμούς, που δεν αφορούν βέβαια μόνο το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, αλλά συνολικά τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή.
Βρισκόμαστε σε πόλεμο και αυτό αποδεικνύεται με όλες τις κινήσεις που γίνονται στην περιοχή από τις εμπλεκόμενες δυνάμεις ΗΠΑ – ΕΕ – Τουρκία – ΝΑΤΟ – Ρωσία κ.λπ.

Φαίνεται καθαρά από την ενίσχυση του Νατοϊκού Στόλου στο Αιγαίο, από την επιθετικότητα της Τουρκίας, το γκριζάρισμα ζωνών στο Αιγαίο, τις καθημερινές παραβάσεις και παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας από τη μεριά της.

Φαίνεται από την αποδοχή της ΕΕ για προσάρτηση από την Τουρκία κουρδικών περιοχών της Συρίας.
Όλα αυτά δεν συμβαίνουν απλά.

Έχουν την υπογραφή και συμφωνία της ελληνικής ς ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η οποία μάλιστα έσπευσε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής να χαρακτηρίσει την απόφαση «επιτυχία» και «νίκη με αστερίσκους».

Αυτή η στάση της ελληνικής ς και οι προσπάθειες αποσιώπησης της πραγματικότητας, αποπροσανατολισμού και εξαπάτησης δεν είναι τυχαία. Μέσα σε όλο αυτό το αλισβερίσι που γίνεται με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στην περιοχή (και όχι μόνο) αγωνιά για τη συμμετοχή στα παζάρια που γίνονται για λογαριασμό των συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης.

Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, όλοι οι σχεδιασμοί που γίνονται
– Με κλειστά τα βόρεια σύνορα που είναι αποτέλεσμα συμφωνίας και αποτελεί κοινή απόφαση της κυβέρνησης και της Ε.Ε.
– Με τους χιλιάδες πρόσφυγες – μετανάστες που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, αλλά και όσοι θα εξακολουθήσουν να έρχονται, θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι για πολλά χρόνια.
– Με την αναλογία 1:1 για ενός Σύρου στην Τουρκία και αντίστοιχη επανεγκατάσταση σε χώρα της Ε.Ε. (έως το όριο των 72.000)
– Με όλα αυτά τα απαράδεκτα παιγνίδια που παίζουν στις πλάτες των προσφύγων που ανοίγει την «όρεξη» των δουλεμπορικών κυκλωμάτων και αντικειμενικά θα οδηγήσει στο θάνατο κι άλλους πρόσφυγες
Όλα αυτά, θα δημιουργήσουν πολύ δύσκολες συνθήκες και μεγάλα προβλήματα και στον ντόπιο πληθυσμό στα νησιά, σε ολόκληρη τη χώρα και φυσικά και την περιοχή μας.

Σε ό,τι αφορά τους ίδιους τους πρόσφυγες – μετανάστες, η συμπαράσταση και αλληλεγγύη του ελληνικού λαού και των φορέων του είναι μεγάλη, συγκινητική, άξια θαυμασμού και έτσι θα συνεχιστεί.

Η αλληλεγγύη για την τροφή, για να έχουν νερό, για να έχουν κάποιες στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης αυτές τις μέρες που περνάνε εδώ, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την τεράστια κρατική ευθύνη, την κατάσταση που βρίσκεται το κράτος και σε σχέση με το συντονισμό, και με τις δομές που διαθέτει, και με τις ελλείψεις σε ανθρώπινο προσωπικό, αλλά κυρίως με το πρόβλημα του απεγκλωβισμού αυτών των ανθρώπων.

Επίσης, η ανεπάρκεια της κυβέρνησης και του ελληνικού κράτους δεν μπορεί να στηρίζεται σε δομές έξω από τις κρατικές δομές που πρέπει και να αξιοποιηθούν και να ενισχυθούν άμεσα.

Είχαμε δηλώσει εξαρχής την αντίθεση μας στην εμπλοκή και μάλιστα «αγνώστου» προέλευσης και ταυτότητας που λειτουργούν υπεράνω οποιασδήποτε κρατικής υπηρεσίας, με τη βούλα της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΟΗΕ. Το περιστατικό της ς είναι χαρακτηριστικό.

Να τονίσουμε ότι εδώ και μερικούς μήνες, αρκετές τέτοιες έχουν εγκατασταθεί στα ελληνικά νησιά και στα σύνορα. Τις αμέσως επόμενες μέρες, αναμένεται να αναπτυχθούν σε κομβικά σημεία της χώρας, εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες «υπάλληλοι» υπηρεσιών από διάφορα κράτη – μέλη της ΕΕ, για να συνδράμουν στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, ενώ γι' αυτό το σκοπό στα ελληνικά νησιά έχουν ήδη αφιχθεί Τούρκοι αξιωματούχοι. Είναι φανερό ότι ο συνωστισμός στελεχών υπηρεσιών και μηχανισμών διάφορων καπιταλιστικών κρατών και ιμπεριαλιστικών οργανισμών με αντιτιθέμενα συμφέροντα και επιδιώξεις στην περιοχή, δεν μπορεί παρά να γεννά ανησυχία, όταν όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περιοχή με ανταγωνισμούς και τεράστια συμφέροντα.

Αυτή η Σύνοδος της περασμένης Παρασκευής ουσιαστικά επικύρωσε τον εγκλωβισμό για άγνωστο χρονικό διάστημα των προσφύγων και των μεταναστών που ήδη βρίσκονται στη χώρα μας και άλλων που θα έρθουν.

Κι αυτό φαίνεται ότι θα συμβεί και στην περιοχή μας, στο Αερινό.

Και με τη χτεσινή περιοδεία που κάναμε διαπιστώσαμε ότι ο χώρος στο Αερινό είναι τελείως ακατάλληλος για παραμονή και διαβίωση ανθρώπων και μικρών παιδιών.

Μεταφέραμε τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του Κόμματός μας, συζητήσαμε μαζί τους.

Από την πλευρά τους μας ευχαρίστησαν αλλά η πραγματική αγωνία τους είναι πως θα φύγουν για άλλες χώρες της Ευρώπης όπου έχουν τις οικογένειες τους, συγγενείς, φίλους.

Τόνισαν κι αυτοί ότι αυτός ο χώρος δεν μπορεί να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες παραμονής ανθρώπων πέρα από το γεγονός ότι δεν επιθυμούν να ζήσουν εγκλωβισμένοι και φυλακισμένοι σε τέτοιους χώρους.

Εμείς επιμένουμε ότι άμεσα θα πρέπει να εξασφαλιστεί η μεταφορά των προσφύγων, των συνανθρώπων μας, σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας αλλά με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, στέγασης, σίτισης, περίθαλψης, παράλληλα, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να οδηγηθούν στο δρόμο τελικού προορισμού τους.

Χρειάζεται να βρεθεί τέτοιος χώρος και στη Μαγνησία που απ΄ό,τι συζητιέται θα είναι μια περιοχή που θα φιλοξενήσει για άγνωστο αλλά μεγάλο χρονικό διάστημα πρόσφυγες – μετανάστες.

Η απουσία του κράτους είναι δεδομένη και απαιτείται πολύ μεγαλύτερη πίεση για να ξεπεραστεί αλλά ταυτόχρονα χρειάζεται να αναληφτούν και οι ευθύνες που αναλογούν στην τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση. Να πιέσει, να απαιτήσει, να σχεδιάσει καλύτερα. Δεν γίνεται να «κρύβεται» ο ένας πίσω από τον άλλο.

Αλλά έως ότου γίνει αυτό, έστω για τις επόμενες μέρες, χρειάζεται να καλυφτούν σοβαρότατες ελλείψεις και ανεπάρκειες αυτού του χώρου, στο Αερινό, κάτι που δεν μπορεί να αντισταθμιστεί από τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού της 111 Πτέρυγας Μάχης, άλλους εργαζόμενους και φορείς, δεν καλύπτεται από την αλληλεγγύη που έτσι κι αλλιώς δυναμώνει.
• Υπάρχει η δυνατότητα για καλύτερο εξοπλισμό (μεγαλύτερες σκηνές, ράντζα – κρεβάτια, σλίπινγκ μπάγκς κ.λ.π.).
• Να τοποθετηθούν κάποια μεγάλα αντίσκηνα (ως υπόστεγα) για την καθημερινή τους ενασχόληση, για να προφυλάσσονται από τον ήλιο και τη βροχή.
• Επίσης, για να λειτουργούν ως πρόχειρες τραπεζαρίες, με παράλληλη τοποθέτηση τραπεζιών, πάγκων, καρεκλών.
• Να δοθεί η δυνατότητα σε μητέρες να ζεσταίνουν λίγο γάλα για τα παιδιά τους. Αυτό σημαίνει υποδομή μιας πρόχειρης κουζίνας , κάποιες οικοσκευές, 1-2 ψυγεία.
• Να στηθεί ένα Ιατρείο και να παραμένει ολόκληρο τον 24ωρο μονάδα επειγόντων περιστατικών.

Κι όλα αυτά επαναλαμβάνουμε, ως μια προσωρινή λύση έως ότου βρεθεί κατάλληλος χώρος.
Καλούμε το λαό της περιοχής, εργατικά σωματεία και λαϊκούς φορείς να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους σε αυτούς που σήμερα ταλαιπωρούνται αφάνταστα εξαιτίας του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Να νιώσουν τη ζεστασιά της ελληνικής συμπαράστασης και φιλοξενίας.

Με τη δράση τους να δώσουν απάντηση και να απομονώσουν την εγκληματική ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.
Παράλληλα, καλούμε τον λαό να βρίσκεται σε ετοιμότητα και κινητοποίηση, να πιέσει και να παλέψει ώστε να εκφραστεί πραγματική ανυπακοή και αντίρρηση στις αποφάσεις της ΕΕ.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση