Βρίσκεστε εδώ:  / ΜΑΓΝΗΣΙΑ / Κατερίνα Παπανάτσιου «Άμεση ανάγκη ενίσχυσης και αξιοποίησης των ΤΟΜΥ Μαγνησίας»
Κατερίνα Παπανάτσιου «Άμεση ανάγκη ενίσχυσης και αξιοποίησης των ΤΟΜΥ Μαγνησίας»

Κατερίνα Παπανάτσιου «Άμεση ανάγκη ενίσχυσης και αξιοποίησης των ΤΟΜΥ Μαγνησίας»

Ερώτηση κατέθεσε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αν. τομεάρχης Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου προς τον υπ. Υγείας για το θέμα της άμεσης ενίσχυσης και αξιοποίησης των Τοπικών Μονάδων Υγείας στην .

Βάσει του ν. 4486/2017 στον Δήμο δημιουργήθηκαν τέσσερεις μονάδες ΤΟΜΥ και ο στόχος που είχε τεθεί από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιτεύχθηκε στο ακέραιο.

Οι δομές στελεχώνονται από διεπιστημονική ομάδα υγείας, που περιλαμβάνει παθολόγο ή γενικό γιατρό και παιδιάτρους, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, κοινωνικό λειτουργό και διοικητικούς υπαλλήλους και στα δύο χρόνια λειτουργίας έχουν χτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης με την τοπική κοινωνία, λειτουργώντας όμως, μόνο στην πρωινή βάρδια, λόγω ελλείψεων στο ιατρικό προσωπικό.

Η βουλευτής επισημαίνει ότι στις δύο προκηρύξεις που δημοσιεύτηκαν τα προηγούμενα έτη, με στόχο την στελέχωση των ΤΟΜΥ από ιατρικό προσωπικό, δεν υπήρξε ανταπόκριση. Για το λόγο αυτό είχε ετοιμαστεί και τρίτη για την κάλυψη των κενών θέσεων, όμως η κυβέρνηση της ΝΔ δεν προχώρησε ποτέ στη δημοσίευση και υλοποίησή της.

Ακόμα, θέσεις κενές που προέκυψαν από προσωπικού λοιπόν ειδικοτήτων, που υποβλήθηκαν τον τελευταίο 1.5 χρόνο, δεν αναπληρώθηκαν από τις λίστες επιτυχόντων, κάτι που φανερώνει την πρόθεση της Κυβέρνησης, που δεν είναι άλλη από την υποβάθμιση των δομών αυτών, παρόλο που η του προγράμματος ήταν εξασφαλισμένη.

Η κα Παπανάτσιου τονίζει ότι παρά το γεγονός ότι διανύουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας COVID-19, οι ΤΟΜΥ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ανεπάρκειας υγειονομικού υλικού και υλικών καθαριότητας, ενώ η ΤΟΜΥ Νέας Αγχιάλου, ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020, λειτουργεί χωρίς υπηρεσίες καθαριότητας.

Με βάση τη του προγράμματος ποσό ίσο με το 15% των μισθών του προσωπικού δύναται να δαπανηθεί ως επιχορήγηση για λειτουργικά έξοδα των, με να γεννάται το εύλογο ερώτημα, γιατί τα χρήματα αυτά δεν αξιοποιούνται για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων.

Τέλος η κα Παπανάτσιου παρατηρώντας ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι ΤΟΜΥ και οι υπόλοιπες δομές πρωτοβάθμιας υγείας θα μπορούσαν να είχαν σημαντικότερο ρόλο και να αποσυμφoρήσουν το μας από ελαφριά περιστατικά, ασθενείς με χρόνια νοσήματα, καθώς και υπηρεσίες που άπτονται της δημόσιας υγείας, εμβολιασμούς και κατ’ οίκον φροντίδα, θέτει τα παρακάτω ερωτήματα προς τον κ. Υπουργό Υγείας:

  1. Θα προβεί το Υπουργείο στην άμεση των κενών θέσεων ιατρικού προσωπικού που υπάρχουν στις ΤΟΜΥ Μαγνησίας, ώστε να καλυφθούν τα κενά και να μπορέσουν να λειτουργήσουν όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί (πρωινή- απογευματινή βάρδια);

  2. Θα προβεί το Υπουργείο στην λοιπού προσωπικού σε αντικατάσταση των παραιτηθέντων υπαλλήλων για την κάλυψη των κενών;

  3. Θα προβεί στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων για την ενίσχυση των ΤΟΜΥ με υγειονομικό και λοιπό υλικό αλλά και απαραίτητων υπηρεσιών για την ορθή λειτουργία τους;

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Δωρεάν rapid test στην Αργαλαστή #RapidTests - https://t.co/cIEGmczsvi -

  • Με άρωμα Ολυμπιακών Αγώνων ο ΣΔΥ Βόλου στο Zagori Mountain Running #ΣΔΥΒόλου - https://t.co/OWjXY434LO -

  • Πανελλήνια Ομοσπονδία: “Εξοστρακισμός” και απομόνωση των λαϊκών αγορών βιομηχανικών ειδών στην πόλη του Βόλου… - https://t.co/BoyX9XY3Eo -

"Αλιεύοντας" την είδηση