Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Καταπολέμηση της κάμπιας του πεύκου στο αστικό πράσινο του Βόλου
Καταπολέμηση της κάμπιας του πεύκου στο αστικό πράσινο του Βόλου

Καταπολέμηση της κάμπιας του πεύκου στο αστικό πράσινο του Βόλου

Οι βλαβερές συνέπειες της κάμπιας του πεύκου και οι φιλικοί προς το περιβάλλον τρόποι καταπολέμησής της παρουσιάστηκαν σήμερα σε ημερίδα στο Δημαρχείο Βόλου.

Η ημερίδα έγινε στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ της αντιδημάρχου Πρανίνου Μίνας Καλογήρου και του αναπληρωτή καθηγητή Χ. Αθανασίου του Εργαστηρίου Εντομολογίας του Τμήματος εωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου ς και είχε στόχο την ενημέρωση των πολιτών, για την επικίνδυνη για την υγεία μας κάμπια του πεύκου και για άλλους σημαντικούς εντομολογικούς εχθρούς του αστικού περιβάλλοντος, με έμφαση στο αστικό και περιαστικό πράσινο.

H Πρασίνου και Περιβάλλοντος Μίνα Καλογήρου τόνισε-μεταξύ άλλων- ότι η ημερίδα εντάσσεται σε ένα σύνολο καλοσχεδιασμένων δράσεων και πρωτοβουλιών που υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο ς και το στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE PISA. Είναι πραγματικά ενθαρρυντική η διαπίστωση ότι μπορεί με συστηματικό έλεγχο και διαχείριση να μειώσουμε το πρόβλημα της κάμπιας του πεύκου, που προκαλεί σημαντικά προβλήματα στην υγεία των δημοτών αλλά και στα πευκόδεντρα τόσο μέσα στην πόλη , όσο και στο λόφο της ς.

Η ίδια είπε ακόμη πως με καθοδήγηση, οι υπάλληλοι του Δήμου, με υπευθυνότητα, συνέπεια , επαγγελματισμό κι επιμονή, κατέγραψαν τις ανάγκες και τις απαιτήσεις ,μελέτησαν τις ιδιαιτερότητες των θεμάτων και την πολυπλοκότητα των περιπτώσεων, τα οποία το δημοτικό μας σύστημα καλείται καθημερινά να διαχειριστεί και με πολλή δουλειά , συστηματική και συνεχή παρακολούθηση έχουμε καταφέρει μαζί με το Π.Θ. να επιλύσουμε για τη χρονιά αυτή το πρόβλημα της κάμπιας του πεύκου.

Είμαστε ανοιχτοί σε και ιδέες που μπορούν να αποβούν πολύτιμες στην επίλυση του προβλήματος.

Στη συνέχεια, ο καθηγητής εντομολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ( τμήμα γεωπονίας φυτικής παραγωγής και αγροτικού περιβάλλοντος) Χρήστος Αθανασίου μίλησε για την κάμπια λέγοντας: «Ο κύριος στόχος είναι να ενημερώσουνε τους για το τι συμβαίνει με το αστικό πράσινο και τη δημόσια υγεία. ιατί εκεί που περπατάμε τα πράγματα δεν είναι απολύτως ασφαλή. Εκεί που περπατάμε υπάρχουν αλλεργιογόνα κάποιες ουσίες που προκαλούν δερματίτιδες, υπεφυκίτιδες , αναπνευστικά προβλήματα κ.λπ. Είδατε τι γίνεται το χειμώνα στα σχολεία που έχουν πεύκα κοντά, που βλέπουμε τα παιδιά με σπυράκια, δύσπνοιες κ.λπ. που προέρχονται κατά τεκμήριο από την κάμπια του πεύκου.

Επίσης, ξέρετε πολύ καλά τι συμβαίνει με τους φοίνικες τα τελευταία χρόνια , που αφανίζονται και πολύ φοβάμαι ότι χάνονται οι φοίνικες και από την παραλία του Βόλου από ένα έντομο που ονομάζεται το κόκκινο σκαθάρι και άλλα θέματα όπως τα ευρύτερα θέματα δημόσιας υγείας που έχουν να κάνουν με έντομα ή αρθρόποδα, όπως έντομα ή κουνούπια, μυίγες που προκαλούν προβλήματα στην υγεία όπως ελονοσία , δάγκειοι πυρετοί, ιός του δυτικού Νείλου κ.ά. Πολλά από αυτά είναι καταγεγραμμένα στην Ελλάδα και έχουμε και θανάτους στην Ελλάδα σχεδόν κάθε χρόνο.

Αναφερόμενος στους τρόπους καταπολέμησης της κάμπιας κ. Αθανασίου είπε: « Η όλη προσπάθεια σήμερα που επισφραγίζεται από αυτή την ημερίδα βασίζεται σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει το εργαστήριό μας σε συνεργασία με άλλες τέσσερις χώρες και επτά φορείς σε όλη την Ευρώπη με το ακρωνύμιο Life Pisa. Είναι δηλαδή στο πρόγραμμα Life και προσπαθούμε να εφαρμόσουμε φιλικές προς το περιβάλλον και καινοτόμες μεθόδους για την αντιμετώπιση της κάμπιας του πεύκου, χωρίς χημικά και τοξικές ουσίες για τον άνθρωπο και τα φυτά και τα ζώα, γιατί και τα οικόσιτα ζώα υποφέρουν από αυτά τα πράγματα όπως και εμείς και καμιά φορά και πιο πολύ, ειδικά το χειμώνα από τη σκόνη της κάμπιας.

Αυτή την περίοδο στη βρίσκονται συνεργάτες του εργαστηρίου μας που χρησιμοποιούν φερομόνες για να πιάσουν τα έντομα, κάποιες ουσίες αποτρεπτικές για ωοτοκία κ.α. Εμείς το κάνουμε πιλοτικά στη Γορίτσα, αλλά αν επεκταθούν όπως το κάνουν οι Ισπανοί, οι Ιταλοί, οι Σκωτσέζοι, μπορούν αυτές οι μέθοδοι σε συνεργασία με τους δήμους να επεκταθούν πολύ ποιο αποτελεσματικά σε μεγάλες περιοχές. Στο αστικό πράσινο όπου έχουμε θύλακες με πεύκα είναι πολύ εφαρμόσιμες και πολύ αποτελεσματικές. Π.Χ. στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου που έχει να κάνει με 50 ή 60 πεύκα και μπορείς μέσα σε δύο ώρες να πας και να καθαρίσεις την κάμπια χωρίς σταγόνα χημικού
Εμείς εφαρμόζουμε το πρόγραμμα στη Γορίτσα που έχει πολλά πεύκα και στο κτήμα Συγγρού στο Μαρούσι που το ΙΓΕ έχει ένα μεγάλο κτήμα με πεύκα. Αυτές είναι οι δύο βασικές πιλοτικές περιοχές.

Επίσης, στην εκδήλωση έγιναν παρουσιάσεις από ομιλητές από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.

kampia1 (1)

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση