Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Κατά πλειοψηφία η παραχώρηση χώρων ενόψει δημοψηφίσματος
Κατά πλειοψηφία η παραχώρηση χώρων ενόψει δημοψηφίσματος

Κατά πλειοψηφία η παραχώρηση χώρων ενόψει δημοψηφίσματος

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε στην έκτακτη μεσημεριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου η παραχώρηση χώρων στα κόμματα, πλην της Χρυσής Αυγής, ενόψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής.

Ο επικεφαλής της β' ελάσσονος μειοψηφίας Μιχ. Μιτζικός πρότεινε να προβλεφθούν συγκροτημένες επιτροπές στήριξης ή όχι του δημοψηφίσματος, πέρα από τα κόμματα και τους συνδυασμούς και ψήφισε λευκό.

Ο δημαρχεύων Αναστ. Μπατζιάκας διευκρίνισε ότι ο νόμος δεν το αναφέρει αυτό και πρόσθεσε ότι όποιος θέλει μπορεί να απευθύνεται στα κόμματα.
Η Μίνα Καλογήρου τόνισε πως σε κανένα νόμο και πράξη νομοθετικού περιεχομένου δεν προβλέπεται να δοθεί χώρος και απευθυνόμενη στον κ. Μιτζικό είπε: «Είστε δικηγόρος και ζητάτε κάτι μη νόμιμο».

Η επικεφαλής της α' ελάσσονος μειοψηφίας Νατάσσα Οικονόμου ζήτησε να υπάρχει ηρεμία για να σκεφτεί κι αποφασίσει ήρεμα ο κόσμος και να μη γεμίσει η πόλη αφίσες. Η ίδια πρότεινε να μη δοθεί διευκόλυνση στη και στα υπόλοιπα δήλωσε σύμφωνη.

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Αχ. Καλυβιώτης τόνισε πως το ίδιο παράνομο είναι να κάνουν προσηλυτισμό τα κόμματα για να ψηφίσουμε όσο με το να δοθεί χώρος στη .

DSB1 (2)

Η Επιτροπή

Νωρίτερα συνεδρίασε η Επιτροπή Καθορισμού Κατανομής των χώρων ενόψει του δημοψηφίσματος και η αποφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε:

  • Να διατεθούν για την πραγματοποίηση των ομιλιών των εκπροσώπων των κομμάτων οι χώροι: αίθουσα Δημαρχείου Βόλου, πρώην Δημαρχείων όλων των συνενωθέντων Δήμων, Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας, Μεταξουργείου, Εκθεσιακού Κέντρου Π. Άρεως, Αχιλλείου. Οι παραπάνω χώροι διατίθενται από το Δήμο κατόπιν αιτήσεως των ενδιαφερομένων με χρονολογική προτεραιότητα υποβολής στις υπάρχουσες ελεύθερες ημερομηνίες.
  • Να υπάρξει δέσμευση όλων για το σεβασμό των κοινοχρήστων χώρων και του περιβάλλοντος με την ελαστικότητα της περιόδου και με τον όρο να αποφευχθεί κάθε υπερβολική και αλόγιστη χρήση που θα αποβεί σε βάρος της εικόνας της πόλης και να τηρηθούν οι κανόνες τάξης και ασφάλειας.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ. Αριθμ. 14473/11-4-2012 απόφασης του ΥΠ.ΕΣ. επιτρέπεται:

-Η προβολή των συνδυασμών στα υπάρχοντα νόμιμα και σταθερά πλαίσια του Δήμου, τα οποία μπορούν να διατίθενται επί ίσοις όροις και αναλογικά, καθώς και σε προσωρινά και κινητά πλαίσια που κατασκευάζουν και τοποθετούνται με δαπάνες των συνδυασμών (παρ. 4 αριθμ. 14473/11-2-2012 απόφασης του ΥΠ.ΕΣ.) οι συνδυασμοί μπορούν να κατασκευάζουν κινητά πλαίσια, τα οποία θα τοποθετηθούν σε διάφορες θέσεις του κέντρου της πόλης, χωρίς να παρεμποδίζουν την ομαλή διέλευση πεζών και οχημάτων αριθμ. 14473/11-4-2012 απόφασης του Υπ.ΕΣ και γενικά την κυκλοφορία.

-Η τοποθέτηση,κατ΄εξαίρεση, καλαίσθητων περιπτέρων ή άλλων κατασκευών από τους συνδυασμούς στους διατιθέμενους χώρους σε διαστάσεις όχι μεγαλύτερες από 2 χ 2 χ 2 μέτρα και όχι μεγαλύτερα από τέσσερα μέτρα, χωρίς χρήση μεγαφωνικών συσκευών ( σύμφωνα με την παρ. 5 της αριθμ. 14473/11-4-2012 απόφασης του ΥΠ.ΕΣ.).

Η τοποθέτηση θα γίνεται μετά από σχετική αίτηση που θα υποβληθεί στο Δήμο σε θέση που δε θα συμπίπτει με αυτή που έχει ζητηθεί από άλλο υποψήφιο .Οι θέσεις που καθορίστηκαν είναι: Πλατεία Αγίου Νικολάου, πλατεία ς, Ερμού, Αργοναυτών- Ιάσονος (πεζοδρόμιο Πανεπιστημίου), Ιάσονος- Φιλελλήνων- Δημητριάδος (πεζοδρόμιο Green Park), πλατεία Πανεπιστημίου, πλατεία πρώην Δημαρχείου Ν. Ιωνίας και οι πλατείες των Δημοτικών Ενοτήτων. Η αντίστοιχη κατανομή θα γίνει σύμφωνα με τα αιτήματα που θα διατυπωθούν.

-Η προβολή φωτεινών διαφανειών σε ανοικτούς χώρους (επιφάνειες πολυκατοικιών), με την προϋπόθεση ότι δεν παρεμποδίζεται η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων και δεν δημιουργούνται προβλήματα για την ασφαλή κυκλοφορία (παρ. 8 της υπ. Αριθμ. 14473/11-4-2012 αποφ. Υπ.ΕΣ.)

Αναφορικά με τα παραπάνω θα υποβάλλονται γραπτά αιτήματα από τα κόμματα και τους συνδυασμούς προς την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της αριθμ. 14473/11-4-2012 απόφασης του ΥΠ.ΕΣ. απαγορεύεται:

  • Η ανάρτηση πανώ, αεροπανώ και πάσης φύσεως άλλων αντικειμένων πάνω από δρόμους, πλατείες και λοιπούς χώρους (παρ. 7 αριθμ. 14473/11-4-2012 απόφασης του ΥΠ.ΕΣ.)

-Η χρήση πλαστικών σημαιών και γενικά προεκλογικού διαφημιστικού υλικού (πλαστικά) και η χρήση διαφημιστικών τρυκ, εφόσον το υλικό δεν είναι ανακυκλώσιμο και επιβαρύνει το περιβάλλον. Επίσης η χρήση χρωστικών ουσιών (σπρέι, χρώματα κ,λ.π.) και η αναγραφή συνθημάτων σε εξωτερικές επιφάνειες δημοσίων ή ιδιωτικών χώρων ( σύμφωνα με την παρ. 9 αριθμ. 14473/11-4-2012 απόφασης του Υπ.ΕΣ. Και τις διατάξεις του αρθ. 2 του Ν, 2946/2001)

-Η χρήση διαφημιστικών τρυκ γιατί η μαζική ρίψη τους συμβάλει στη ρύπανση των πόλεων και χωριών και καθίσταται έτσι προβληματικός ο καθαρισμός των φρεατίων.

  • η επικόλληση αφισών ή άλλων εντύπων σε πλαίσια καθώς και η χρήση χώρων που έχουν διατεθεί , σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σε άλλους συνδυασμούς

Μετά τη διάθεση ή τη χρήση χώρων, όσων επιτρέπονται, οι συνδυασμοί οφείλουν να φροντίζουν την ευπρεπή εμφάνισή τους με την περισυλλογή των αφισών και τον καθορισμό των χώρων από κολλητικές ουσίες κ.λπ.

Οι συνδυασμοί ή τα κόμματα οφείλουν να προβούν στην απόσυρση των κατασκευών τους (περίπτερα, άλλες κατασκευές και τροχόσπιτα) σε διάστημα πέντε ημερών από τη διεξ του δημοψηφίσματος. Μετά την πάροδο της ς αυτής οι Δήμοι υποχρεούνται να τα απομακρυνθούν ή να τα καταστρέψουν.

Οι ώρες λειτουργίας και ο βαθμός ς των μεγαφωνικών εγκαταστάσεων των γραφείων των κομμάτων, των οχημάτων τους ρυθμίζονται από την αριθμ. 51774/31-12-2014 ΚΥΑ των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Τέλος κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε να μη δοθεί διευκόλυνση στο κόμμα της Χρυσής Αυγής για την προβολή των θέσεών του, μειοψηφούντος του εκπροσώπου του κόμματος της Ν.Δ., Δημ. Βαϊτση ο οποίος δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με την άποψη αυτή καθώς ο Νόμος προβλέπει ίση μεταχείριση όλων των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Προηγήθηκε διαλογική συζήτηση των μελών με επιμέρους τοποθετήσεις στις οποίες τονίστηκε ότι πρέπει να προστατευτεί το περιβάλλον και η αισθητική της πόλης.

Ο εκπρόσωπος της , Παντ. Μαστρογιάννης, ζήτησε ισότιμη μεταχείριση από τα ΜΜΕ, γεγονός το οποίο αναγνώρισε ότι δεν αφορά άμεσα τις εργασίες της Επιτροπής, ζήτησε να μην υπάρχουν διχαστικοί τρόποι προβολής αντίθετα να διασφαλιστεί ασφαλής και ήρεμος διάλογος. Να υπάρξει εγκράτεια στη χρήση διαφημιστικών μέσων και συμφωνία κυριών ώστε να μην αλληλοκαλύπτονται στην προβολή τους τα κόμματα.

Ο Μιχ. Τσιώνας, εκπροσωπώντας το ΚΚΕ, επεσήμανε ότι δεν τηρούνται οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις Επιτροπές και πως υπάρχει άνιση μεταχείριση του κόμματός του από τα ΜΜΕ έναντι άλλων κομμάτων. Το ΚΚΕ δε μετέχει σε καμία επιτροπή στήριξης, ούτε του ΝΑΙ ούτε του ΟΧΙ, ενώ θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο ώστε να επικοινωνήσει τις θέσεις του με κάθε νόμιμο τρόπο. Κλείνοντας ζήτησε να μη δοθεί καμία διευκόλυνση στη Χρυσή Αυγή για την προβολή των θέσεών της και των ναζιστικών της απόψεων.
Με τη θέση αυτή συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων , ( κ. Μαστρογιάννης ) και Ποτάμι (Χρ. Φώτου).

Ο κ. Πατσιαντάς εκπροσωπώντας το ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι συμφωνεί με το περιεχόμενο της εγκυκλίου το οποίο γίνεται σεβαστό κατά μεγάλο ποσοστό στην πόλη.

Συμφώνησε με την άποψη του κ. Τσιώνα να μη δοθούν διευκολύνσεις στο κόμμα της Χρυσής Αυγής διαχωρίζοντας τη θέση του κόμματός του, επεσημαίνοντας παράλληλα πως είναι άλλοι οι λόγοι που οδηγούν το ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση του ΟΧΙ και εντελώς διαφορετικοί από αυτούς της Χρυσής Αυγής.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση