Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Κατά πλειοψηφία το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης του Δήμου Βόλου
Κατά πλειοψηφία το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης του Δήμου Βόλου

Κατά πλειοψηφία το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης του Δήμου Βόλου

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. Βόλου το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης του Δήμου Βόλου για την περίοδο 2015 – 2019, ενώ οι αντιπολιτεύσεις  έκαναν  λόγο για έλλειψη οράματος και για μεγαλεπήβολα έργα που δεν πρόκειται να υλοποιηθούν.

Ο επικεφαλής των «Δρόμων Συνεργασίας» Μαργ. Πατσιαντάς  επισήμανε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν πρόκειται να υλοποιηθεί γιατί δεν είναι διασφαλισμένη η χρηματοδότηση καθώς η χώρα  δεσμεύεται από τα μνημόνια. «Μακάρι να πετύχει η δημοτική αρχή να υλοποιηθούν κάποιες από τις 11 προτάσεις για έργα. Στη γειτονική Λάρισα έγιναν ήδη τέσσερις κυκλικοί κόμβοι».

Η επικεφαλής της παράταξης «Επιλογή Ευθύνης», Νατάσσα Οικονόμου η οποία είχε καταψηφίσει και το στρατηγικό σχεδιασμό μίλησε για έλλειψη σχεδιασμού και οράματος.

Ο  επικεφαλής της “ΔΥΝΑΜΗ ΒΟΛΟΥ” Μιχ. Μιτζικός τόνισε  ότι το στρατηγικό το ψήφισε η παράταξή του, ωστόσο  κάλεσε τη δημοτική αρχή να επενεξετάσει την πρόταση για απομάκρυνση του στρατοπέδου Γεωργούλα που αφήνει πάνω από ένα εκατομμύριο στην πόλη κάθε μήνα ενώ χαρακτήρισε υπερβολικό να ξοδέψει ο δήμος 850.000 ευρώ για να μετατραπεί το Κέντρο στο Πεδίο του Άρεως σε .

Ο Απ. Νάνος της ΛΑΣ είπε ότι η δημοτική αρχή δεν διεκδικεί πόρους για να βελτιώσουν την ποιότητα ς των κατοίκων και θα επικρατεί η φτώχεια και η εξαθλίωση.

Οι έξη ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι από την πλευρά τους τονίζουν ότι το θέμα τέθηκε προς συζήτηση και ψήφιση ως μια απλή διεκπεραιωτική υπόθεση χωρίς όραμα, αλλά μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων. «Μηδενικός σχεδιασμός για τη κοινωνική προστασία των κατοίκων της πόλης , έργα μεγαλεπίβολα και στόχοι που είναι ανεφάρμοστοι, καμιά στοχευμένη δράση για τη βελτίωση της ποιότητας ς ( προθέσεις μόνο για το νερό και τη ποιότητά του), το κυκλοφοριακό αντιμετωπίζεται με τελείως ερασιτεχνικό τρόπο χωρίς συνολικό σχεδιασμό , άνοιγμα κωδικών που υπάρχουν για να λέμε ότι υπάρχουν. Και σαν να μην έφτανε αυτό έχουν ξεχαστεί τα σχολειά μας , για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς δίνεται το ιλιγγιώδες ποσό των 45.000 Ευρώ ( για όλους) , στις καλένδες ο πολιτισμός ( ούτε βιβλιοθήκες, ούτε Πολιτιστικοί Σύλλογοι , ούτε… ούτε…), καμιά συνέργεια ή συνεργασία για τον αθλητισμό με σωματεία (ως να μην υπάρχουν), καμιά καθαρή θέση για την ανάπτυξη, καμιά δράση για το μέλλον μας. Αλλά πάντα βρίσκονται 312.358 Ευρώ για τεχνικούς Συμβούλους για τα έργα του ΕΣΠΑ, πλέον όλων των άλλων αμοιβών για επίσης τεχνικές συμβουλές για διάφορα άλλα θέματα. Κι ακόμη χειρότερα προτείνει αντικατάσταση συμβατικών λαμπτήρων ποσού 4.000.000 Ευρώ με σύμβασης παραχώρησης σε ιδιώτη. Δηλαδή μέχρι και τα ανταποδοτικά προτίθεται να δώσει σε ιδιώτες.

Δυστυχώς θα μπορούσαμε να πούμε πολλά αλλά νομίζουμε ότι δεν απαιτούνται άλλα. Εκείνο που απαιτείται είναι η εγρήγορση των Δημοτικών Παρατάξεων και Κινήσεων αλλά και των Δημοτών για τη περιφρούρηση τουλάχιστον κάποιων αξιών».

Σε ρύθμιση ο ΣΑΒ
Νωρίτερα, στη συνεδρίαση  προέκυψε ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να έρθει στο Συμβούλιο Βόλου, θέμα για να αρθεί η απόφαση για την καταγγελία σύμβασης με την εταιρεία για τον Σταθμό Αυτοκινήτου Βόλου ΣΑΒ), καθώς η εταιρεία κατέβαλλε στο Δήμο το 30% της οφειλής ( 70.000 ευρώ) και εντάχθηκε σε ρύθμιση.
Κατά την  ενημέρωση του σώματος ο εκτελών χρέη δημάρχου Θαν. Θεοδώρου, αναφέρθηκε σε αρκετά θέματα, με αφορμή κριτική των μειοψηφιών.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «Κατηγορηθήκαμε από τις αντιπολιτεύσεις το τελευταίο διάστημα ότι σε σοβαρά θέματα που αφορούν την πόλη μας, ότι δεν παίρνουμε θέση.  Όσον αφορά στο πιλοτικό πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, τα γεγονότα διέψευσαν τις αντιπολιτεύσεις και τους τοπικούς βουλευτές. Η αρμόδια υφυπουργός δεν ανέφερε πουθενά ότι ο Βόλου δεν είχε κάνει αίτημα. Ήμασταν οι πρώτοι που στείλαμε στον κ. Κατρούγκαλο κι αντιδράσαμε δυναμικά και στην α' φάση και στη β' φάση, ήμασταν εμείς που αναδείξαμε το θέμα κι όπως είδατε ήμασταν οι μόνοι που ενδιαφερθήκαμε.
Για την πράξη εφαρμογής στην Αγ. Παρασκευή, ύστερα από τόσα χρόνια από το '98, θα δώσουμε λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους κατοίκους, καθώς ζητήσαμε να γίνει χρήση του Νόμου κι ανασύνταξη κεφαλαίου Γ' της πράξης για χαμηλότερες εισφορές και σε χρήμα και σε γη και πήραμε το ΟΚ από τον αρμόδιο υπουργό την περασμένη Παρασκευή, ενώ για το λιμάνι ήμασταν ο μόνος που καταθέσαμε πρόταση για επαναχάραξη χερσαίας ζώνης για να τα απολαύσουν οι δημότες».
Όσον αφορά στο προσφυγικό, ο κ. Θεοδώρου επανέλαβε ότι ο Δήμος ήταν ο πρώτος που αντέδρασε για να μην εγκατασταθούν οι πρόσφυγες στο λιμάνι και στην Πορταριά. Άρα όπως είπε «δεν μπορείτε να λέτε ότι η Δ.Α. δεν παίρνει θέση σε σοβαρά θέματα. Αυτό πρέπει να σταματήσει».
Σύμβαση για ΣΑΒ – Πάρκινγκ Φιλελλήνων και Θεοξένια.
Για τη σύμβαση που καταγγέλθηκε με την εταιρεία για τον ΣΑΒ (Σταθμό Αυτοκινήτων Βόλου), ο κ. Θεοδώρου είπε «Σε προηγούμενη συνεδρίαση είχαμε προχωρήσει στην καταγγελία σύμβασης του ΣΑΒ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να φέρει η εταιρεία τις 70.000 ευρώ προχωρήσανε σε ρύθμιση και στις επόμενες συνεδριάσεις θα έρθει θέμα να πάρουμε πίσω την καταγγελία. Μία σύμβαση που έμενε στα συρτάρια είναι το πάρκινγκ της Φιλελλήνων. Όπως βλέπετε σήμερα λαμβάνουμε απόφαση για οριστική παραλαβή να είστε σίγουροι ότι το έργο θα χει γίνει μέχρι το 2019. Δε φοβόμαστε κανένα πολιτικό κόστος. Μας ενδιαφέρει το καλό της πόλης. Δεν έχουμε καμία κομματική αγκύλωση».
Για το θέμα της καταγγελίας της σύμβασης για το Θεοξένια, ο κ. θεοδώρου σημείωσε ότι από το 2004 έως σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα και η αντιδικία με την εταιρεία που έχει μισθώσει το ακίνητο έγκειται στο ότι το 2012 η προηγούμενη Δ.Α. είχε φέρει ως θέμα την καταγγελία της σύμβασης, την οποία μετά την πήρε πίσω και τροποποίησε τη σύμβαση, με όρους που κάνουν την εταιρεία να διεκδικεί κι από τον Δήμο πράγματα. Ο όρος ήταν να αναλάβει την διάνοιξη του για να γίνουν εργασίες.
Ο κ. Θεοδώρου πρόσθεσε ότι από τα εξώδικα αυτός είναι ο λόγος που προχωρήσανε πρώτοι στην καταγγελία σύμβασης, ωστόσο όπως είπε «θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για τη δια της πόλης. Για το ότι η Δ.Α. δεν κάνει έργο στελέχη του ΟΣΕ κι ΕΡΓΟΣΕ μας είπαν ότι κανείς δε μας πίεζε τόσα χρόνια από το 2013 για τους ελαστικούς τάπητες».
Ο εκτελών χρέη δημάρχου  ανέφερε ότι «ο Δήμος θα συνεχίσει να κάνει το αυτονόητο και σε αυτή την προσπάθεια  κάνω έκκληση «Ελάτε μαζί μας – Αγαπήστε την πόλη», γιατί αν συνεχίσετε το δρόμο της αντιπολίτευσης θα μας βρείτε απέναντί σας. Αλλά αν έχουμε μαζί μας την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών εμείς θα συνεχίσουμε και μετά το 2019».
Η επικεφαλής της α' ελάσσονος μειοψηφίας Νατάσσα Οικονόμου, απαντώντας στην έκκληση του κ. Θεοδώρου απάντησε: «Η προτροπή του «ελάτε μαζί μας», σημαίνει ότι δε θα χρησιμοποιείτε στρεψόδικα επιχειρήματα για να δημιουργείτε σύγχυση. Οι αντιπολιτεύσεις έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου πριν κάποιους μήνες. Για το θέμα των συμβάσεων – για τα χρόνια στα συρτάρια, να σας θυμίσω πως χειριζόσασταν το θέμα του πάρκινγκ Φιλελλήνων προεκλογικά και πως το χειριστήκατε μετά».
Όσον αφορά στο Θεοξένια χαρακτήρισε θράσος το πώς παρουσίασε το θέμα η Δημοτική Αρχή επισημαίνοντας ότι «η συμπληρωματική σύμβαση με τον τρόπο που έγινε σας δίνει τα «όπλα» για να παλέψετε. Εσείς έχετε καθυστερήσει από 2014. Εσείς πρέπει να πείτε γιατί αφήσατε να περάσει τόσος χρόνο και δεν απαντήσατε στα εξώδικα  αφήνοντας την εταιρεία να λέει γιατί δεν έγινε ο δρόμος και ειλικρινά δεν περίμενα αυτό το λογίδριο πριν, ως αντιδήμαρχος Δημοτικής Περιουσίας και σας έστειλαν τρία εξώδικα και δεν τα λάβατε υπόψιν σας λόγω των συμφερόντων σας».
Παρεμβαίνοντας ο κ. Θεοδώρου είπε προς την κ. Οικονόμου ότι αυτό δεν την τιμά καθόλου και την κ. Οικονόμου να απαντά ότι δεν χρειαζόταν να εξωθεί τα πράγματα στα άκρα.
Λαμβάνοντας το λόγο ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Μουλάς διευκρίνισε ότι ο ίδιος ο κ. Μπατζιάκας και ο κ. Ζαρκάδας ψήφισαν τότε την πρόταση της Δ.Α. για το θέμα αυτό, γιατί όπως εξήγησε «μέσα στο σκεπτικό της απόφασης είναι ότι κρίνεται απολύτως απαραίτητη η αναβάθμιση περιοχής. Όταν υπήρχε πρόταση για δημόσιο συμφέρον, τα ψηφίζαμε. Δεν πηγαίναμε στην Ασφάλεια για μηνύσεις, ούτε στην Αποκεντρωμένη. Αυτή είναι υπεύθυνη στάση δημοτικών συμβούλων και παρατάξεων».
Στο σημείο εκείνο ζήτησε το λόγο ο  αντιδήμαρχος  Χρ. Στεφόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για θράσος της κας. Οικονόμου, τονίζοντας: «Έχει θράσος η κα. Οικονόμου και η παρέα της και πριν επιστρέψουν το κλαρίνο πίσω να προσέχουν τι λένε. Το έχουν πάρει από το 2007 από τον Πολιτιστικό Οργανισμό Ν.Ιωνίας και δεν το έχουν γυρίσει πίσω».
Η κα. Οικονόμου έκανε λόγο για γελοιότητες και χυδαιότητες, ενώ και ο κ. Μουλάς ζήτησε από τον κ. Στεφόπουλο να μιλήσει ξεκάθαρα και να μην αφήνει υπόνοιες έτσι να αιωρούνται.
Ο αντιδήμαρχος Αναστ. Μπατζιάκας διερωτήθηκε, απαντώντας στην κα. Οικονόμου, πότε ψήφισε εκείνη μια πρόταση της Δημοτικής Αρχής, ενώ ο αντιδήμαρχος Θαν. Σταυρίδης απάντησε για τους ελαστικούς τάπητες ότι η μελέτη ήταν μισή.
Ο επικεφαλής της β' ελάσσονος μειοψηφίας Μιχ. Μιτζικός για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, τόνισε ότι την μεγαλύτερη ευθύνη την έχουν οι κυβερνητικοί βουλευτές, ενώ για το Θεοξένια συνέστησε στη Δημοτική Αρχή, όταν υπάρχουν δικαστικές εκκρεμότητες να είναι φειδωλή στις δηλώσεις της.
Τέλος ο επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Νάνος, απευθυνόμενος προς τον κ. Θεοδώρου του είπε ότι όταν απευθύνετε σε αντιπολιτεύσεις να διευκρινίζει καθώς όπως δήλωσε «Εμείς ούτε την υπερασπιστήκαμε την κοινωφελής εργασία, ούτε θα την υπερασπιστούμε, καθώς είναι «Δούρειος ίππος» για να καταστρατηγηθούν οι εργασιακές σχέσεις.
Για την Πράξη Εφαρμογής στην Αγ. Παρασκευή κρατήστε μικρό καλάθι, ενώ για την συνάντηση με το ΤΑΙΠΕΔ για το λιμάνι θα τα πούμε στην πορεία».
Τέλος για τις συμβάσεις ο κ. Νάνος διερωτήθηκε τι συμφέροντα θέλει να εξυπηρετήσει η τωρινή και προηγούμενη Δημοτική Αρχή του Δήμου ή των ιδιωτών, ενώ λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Θεοδώρου απάντησε στην κα. Οικονόμου ότι θέλει να κάνει το άσπρο – μαύρο. «Εσείς γιατί βάλατε όρο ότι, ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει στη διάνοιξη του ; Κι επί προσωπικού που αναφέρατε θεωρώ ηθικό το ατόπημά σας και δείχνετε το ποιόν σας. Όταν έρχεται επένδυση σε μία περιοχή έρχεται κι η ανάπτυξη» κατέληξε ο κ. Θεοδώρου.
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση