Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Κ. Παπανάτσιου: Άμεσα μέτρα για αποκατάσταση ζημιών σε Δήμους που επλήγησαν λόγω κακοκαιρίας στο Νομό Μαγνησίας
Κ. Παπανάτσιου: Άμεσα μέτρα για αποκατάσταση ζημιών σε Δήμους που επλήγησαν λόγω κακοκαιρίας στο Νομό Μαγνησίας

Κ. Παπανάτσιου: Άμεσα μέτρα για αποκατάσταση ζημιών σε Δήμους που επλήγησαν λόγω κακοκαιρίας στο Νομό Μαγνησίας

Ερώτηση κατέθεσε η βουλευτής προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Υποδομών & Μεταφορών Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Οικονομικών, ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών στους Δήμους που επλήγησαν από την στη Μαγνησία.

Η συνυπογράφεται από τον τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σπίρτζη και τον τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αραχωβίτη.

Στην ερώτησή της η κ. Παπανάτσιου αναφέρει ότι μέσα στο δύσκολο κλίμα που έχει δημιουργήσει η πανδημία του COVID-19 ο Νομός Μαγνησίας και οι πολίτες τους έρχονται αντιμέτωποι με νέες και μεγάλες καταστροφές καθώς τα τελευταία 24ωρα σημειώθηκαν εκτεταμένες ζημιές σε πολλούς Δήμους του Νομού, κυρίως δε σε όλη την ανατολική πλευρά της Μαγνησίας πλην της Αλοννήσου.

Στη συνέχεια η κ. Παπανάτσιου αναφέρεται στις ζημιές στο επαρχιακό και αγροτικό δίκτυο που έχει προκαλέσει η πρόσφατη σε πολλές περιοχές του Δήμου Νοτίου Πηλίου και του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, στη Σκιάθο και τη Σκόπελο όπου έχουν προκληθεί ζημιές και στο δίκτυο ύδρευσης και ς.
Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στο γεγονός της εμφάνισης μεγάλων ζημιών σε οικίες-μόνιμες κατοικίες δημοτών, τόσο στα χωριά Πουρί και Προμύρι του Πηλίου, όσο και στο νησί της Σκιάθου, που έχει ως αποτέλεσμα οικογένειες των ανωτέρω περιοχών να βρίσκονται σήμερα σε δεινή θέση λόγω και των τρεχουσών συνθηκών της πανδημίας του κορωναϊού.

Η κ. Παπανάτσιου σημειώνει στην ερώτησή της ότι στη περιοχή του Ανατολικού Πηλίου ζημιές είχαν υποστεί πολλές οικίες και από τις καταρρακτώδεις βροχές το 2018 και ότι μετά από την εκπόνηση της αναγκαίας τεχνογεωλογικής μελέτης από το ΙΓΜΕ, οριοθετήθηκαν οι πληγείσες περιοχές και εκδόθηκε ΚΥΑ για την χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιωθέντων κτιρίων.

Η βουλευτής τονίζει ότι προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα και κατάλληλα η κατάσταση και να αποκατασταθούν οι μεγάλες ζημιές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία πρέπει άμεσα τα αρμόδια Υπουργεία να προχωρήσουν σε έκτακτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την αποκατάσταση των ζημιών. Παράλληλα θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η λεπτομερής καταγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί οι ανωτέρω Δήμοι και η λεπτομερής καταγραφή των φθορών που έχουν υποστεί οικίες δημοτών, τους οποίους το κράτος οφείλει να προστατεύσει και να αποζημιώσει.

Τέλος η κ. Παπανάτσιου θέτει τα παρακάτω ερωτήματα στους υπουργούς:
1. Πρόκειται να προχωρήσουν άμεσα σε έκτακτη χρηματοδότηση των Δήμων που υπέστησαν καταστροφές λόγω κακοκαιρίας στο Νομό Μαγνησίας, με πόρους από το ΠΔΕ και τον τακτικό Προϋπολογισμό, ώστε να αντιμετωπισθούν ταχύτατα τα προτα στη περιοχή;
2. Έχουν δρομολογήσει τις απαραίτητες ενέργειες για την καταγραφή των ζημιών στις περιοχές που έχουν πληγεί και εντάσσεται σε αυτές η καταγραφή των σοβαρών φθορών που έχουν υποστεί οικίες οικογενειών σε Σκιάθο και Πουρί και το Προμύρι.
3. Πρόκειται, σε συνεργασία με τη Περιφέρεια και άλλες Υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών να αποστείλουν τα κατάλληλα κλιμάκια στελεχωμένα με τον απαραίτητο αριθμό μηχανικών ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών και ς – αποκατάστασης;
4. Σε ποιες άλλες ενέργειες πρόκειται να προβούν ώστε να διασφαλίσουν την άμεση αποκατάσταση των ζημιών που αναλύθηκαν σε υποδομές και κτίσματα και την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας των περιοχών;
5. Πρόκειται να δοθεί επιδότηση ενοικίου ώστε να στεγαστούν οι οικογένειες των οποίων οι κύριες κατοικίες υπέστησαν ζημιές μέχρι την πλήρη αποκατάσταση αυτών;
6. Πως θα εξασφαλιστεί η πρόσβαση των κατοίκων των περιοχών που έχουν υποστεί ζημιές τα οδικά τους δίκτυα στις δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας με δεδομένη κα την Πανδημία του κορονοϊού;
7. Όσον αφορά την αγροτική οδοποιία, ποια μέτρα θα παρθούν για την άμεση προσβασιμότητα των αγροτών στα αγροκτήματα, καθώς βρισκόμαστε σε περίοδο που είναι απαραίτητη η διενέργεια πολλών καλλιεργητικών φροντίδων ώστε να μην υπάρξει απώλεια της φετινής παραγωγής.
8. Θα ληφθούν υπ' όψιν οι μελέτες του ΙΓΜΕ που ξεκίνησαν με συμβάσεις που είχαν συναφθεί από τη προηγούμενη Κυβέρνηση με σκοπό τη γεωλογική μελέτη του Ανατολικού Πηλίου και τη λήψη μέτρων και πραγματοποίηση έργων ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα κατολισθήσεων λόγω έντονων βροχοπτώσεων;
9. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε να χρηματοδοτηθεί άμεσα ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου προκειμένου να πραγματοποιήσει τα έργα που προκύπτει ότι απαιτούνται από τη τεχνικογεωλογική μελέτη του ΙΓΜΕ για την αποκατάσταση των κατολισθήσεων του 2018 και την της περιοχής.
10. Ποια μέτρα θα παρθούν για να επισπευθεί η των πληγέντων με βάση την ΚΥΑ .(ΦΕΚ 824Β' 1-4-2020) για να προχωρήσουν οι στην επισκευή των κατοικιών τους.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση