Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Ιστορικός περίπατος ΚΚΕ και ΚΝΕ στο Βόλο
Ιστορικός περίπατος ΚΚΕ και ΚΝΕ στο Βόλο

Ιστορικός περίπατος ΚΚΕ και ΚΝΕ στο Βόλο

Ιστορικό περίπατο πάνω στα αγωνιστικά χνάρια των αγώνων του λαού της περιοχής ενάντια στην Γερμανική -Ιταλική ναζιστική και φασιστική κατοχή, την δράση του ΕΑΜ, ΕΛΑΣ και του την περίοδο 1941-1944 και 1946-1949, διοργάνωσε το πρωί της Κυριακής η ΤΕ Βόλου του μαζί με τις οργανώσεις της ΚΝΕ και το διοικητικό συμβούλιο Μαγνησίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, με την ευκαιρία της επετείου της απελευθέρωσης της πόλης στις 19 του Οκτώβρη του '44.

Δεκάδες νέοι συμμετείχαν στην εκδήλωση, ενώ παραβρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ στη Μαγνησία Κων. Στεργίου.
Πρώτος σταθμός οι φυλακές Ιωσαφάτ στην διασταύρωση των οδών Παπαδιαμάντη και Παγασών όπου η μεγάλη συγκέντρωση του λαού της περιοχής μετά από κάλεσμα του ΕΑΜ και του ΚΚΕ μετά την συνθηκολόγηση των Ιταλών κατόρθωσε να πετύχει την απελευθέρωση των κρατουμένων.

Δεύτερος σταθμός η διασταύρωση των οδών 2ας Νοεμβρίου με Παγασών, όπου η Χωρο και η Εθνο στις 13 του Γενάρη του 1946 δολοφόνησε τέσσερις αγωνιστές και τραυμάτισε και άλλα 17 άτομα που επέστρεφαν με πορεία από την του γραμματέα του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη στο γήπεδο της ΝΙΚΗΣ.

Τρίτος σταθμός η Κίτρινη Αποθήκη, διασταύρωση των οδών Ανθίμου Γαζή και Βασάνη, η οποία χρησιμοποιήθηκε ως χώρος βασανιστηρίων αγωνιστών κατά την διάρκεια της Κατοχής, από την Γκεστάπο και τα ΕΑΣΑΔ.

Επόμενος σταθμός το επονομαζόμενο «Στρατόπεδο» στην διασταύρωση των οδών Σαρακηνού και ς όπου κρατούνταν αγωνιστές οι οποίοι στην συνέχεια εξορίζονταν στα νησιά του Αιγαίου, την περίοδο 1946-1949.

Πέμπτος σταθμός το σπίτι στην διασταύρωση των οδών Γαλλίας με Μεταμορφώσεως όπου βρίσκονταν τα παράνομα τυπογραφεία του ΕΑΜ και του ΚΚΕ στο Βόλο, από το καλοκαίρι του 1941 μέχρι την άνοιξη του 1944.

Οι συμμετέχοντες στον ιστορικό περίπατο ακολούθως επισκέφθηκαν το κτίριο όπου ήταν οι φυλακές ς, διασταύρωση των οδών Ιωλκού με ς, οι οποίες λειτούργησαν, σαν φυλακές όπου κρατούνταν μελλοθάνατοι από την περίοδο της Κατοχής επί Ιταλών, στην συνέχεια επί Γερμανών και στην συνέχεια καθ' όλη την περίοδο του εμφυλίου πολέμου.

Ο περίπατος ολοκληρώθηκε στην Ελευθερίας όπου τα ΕΑΣΑΔ και οι κρεμούσαν την περίοδο της Κατοχής αγωνιστές, ενώ στον ίδιο χώρο έγινε η πρώτη συγκέντρωση την ημέρα της Απελευθέρωσης του Βόλου από τις δυνάμεις του 54ου συντάγματος του ΕΛΑΣ. Στο μνημείο που υπάρχει εκεί κατατέθηκαν στεφάνια από την ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ, την ΚΝΕ και την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, ενώ διαβάσθηκε το χρονικό της απελευθέρωσης.

Pagaswn_2asNeombriou

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση