Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΒΟΛΟΣ / ΙΑΤΡΙΚΑ / ΜΑΓΝΗΣΙΑ / ΙΣΜ: Πηγή κινδύνου για την υγεία η καύση σκουπιδιών
ΙΣΜ: Πηγή κινδύνου για την υγεία η καύση σκουπιδιών

ΙΣΜ: Πηγή κινδύνου για την υγεία η καύση σκουπιδιών

“Καμπανάκι” κινδύνου σχετικά με τα αποτελέσματα στην υγεία από την καύση σκουπιδιών, κρούει ο Ιατρικός Σύλλογος , σε συνέντευξη τύπου σήμερα το μεσημέρι. Επισημάνθηκε ότι ακόμα δεν υπάρχουν επιδημιολογικές μελέτες για την καύση RDF-SRF στην τσιμεντοβιομηχανία, παρά μόνο δύο που έχουν γίνει στις ΗΠΑ και μια στην γενικά για την καύση σκουπιδιών.

Ο πρόεδρος του Ευθ. Τσάμης παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα μελέτης από επιτροπή του συλλόγου υπογράμμισε ότι η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι η καύση σκουπιδιών σε αποτεφρωτήρες παλαιάς τεχνολογίας, δημιουργούν πολλά προβλήματα στην υγεία των κατοίκων που βρίσκονται κοντά σε αυτές τις μονάδες.

Παράλληλα επισημάνθηκε ότι δεν είναι δυνατό άμεσα να βγουν συμπεράσματα για τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, καθώς απαιτείται να περάσουν κάποια χρόνια από την έναρξη της καύσης του RDF-SRF για να υπάρξει μια σαφής .

Τονίστηκε ότι η αποτέφρωση των απορριμμάτων αποτελεί τμήμα και όχι συνολική λύση της διαχείρισής τους
και έπεται της ολοκληρωμένης διαχείρισης των σκουπιδιών, ενώ τα εναλλακτικά καύσιμα (RDF, SRF) απελευθερώνουν ρύπους στο περιβάλλον ανάλογα με την σύνθεση τους και την τεχνολογία καύσης τους. Υποστήριξαν ότι ο παλαιάς τεχνολογίας εξοπλισμός φαίνεται πως οδηγεί σε απελευθέρωση τοξικών ρύπων που επιβαρύνουν την υγεία του πληθυσμού και το περιβάλλον και στις ανεπτυγμένες χώρες η τεχνολογία αυτή έχει εγκαταλειφθεί και αντικατασταθεί.

Σημείωσαν απαραίτητα μέτρα για να μην υπάρχει πρόβλημα είναι ο σύγχρονος εξοπλισμός, οι αυστηροί ελεγκτικοί μηχανισμοί, τα σύγχρονα συστήματα ασφαλείας και η σωστή τοποθέτηση της μονάδας στο περιβάλλον.

Προτείνουν να υπάρχουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα μετρήσεις για διοξίνες, φουράνια και βαρέα μέταλλα στον περιβάλλοντα χώρο του εργοστασίου, αρχής γενομένης από τον χώρο έναρξης της καύσης αυτών των υλικών.
Θεωρούν δε απαραίτητο στις τσιμεντοβιομηχανίες που χρησιμοποιούν ως καύσιμο υλικό RDF, η αναγραφή
στην συσκευασία του τελικού προϊόντος (τσιμέντο) η χρησιμοποίηση αυτού του καυσίμου για την παραγωγή του, λόγω της τοξικότητας της εμπεριεχόμενης τέφρας.

Χαρακτήρισαν επίσης δικαιολογημένη την ανησυχία των πολιτών για επιπτώσεις στην υγεία τους από τη λειτουργία τέτοιων μονάδων και κάλεσαν την πολιτεία να αποδείξει στους πολίτες, μέσα από επιστημονικά δεδομένα, περιβαλλοντικές μελέτες και , ότι οι μονάδες αυτές δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία τους και το περιβάλλον, όταν δε αυτές οι μονάδες δραστηριοποιούνται πλησίον ή εντός του ιστού της πόλης.

Στην τοποθέτηση του ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου και μέλος της επιτροπής Ματθαίος , υποστήριξε ότι έγινε λάθος χωροθέτηση στην τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ και στην Βιομηχανική Περιοχή Βόλου, καθώς για να απομακρυνθούν οι ρύποι από την πόλη, θα πρέπει να φυσάει άνεμος έντασης 9 μποφόρ.

Ο παθολόγος του Νοσοκομείου Χαράλαμπος Μάνδρος, τόνισε ότι με βάση της επιδημιολογικές μελέτες για την καύση σκουπιδιών, παρατηρήθηκε ότι στις περιοχές ότι δραστηριοποιούνται που χρησιμοποιούν συγκεκριμένα καύσιμα, δεν παρατηρήθηκαν μόνο αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου, αλλά αναπνευστικά προβλήματα και πρόωρες γεννήσεις.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Π.Θ. Αποστολία Χατζηευθυμίου επισήμανε, ότι η τσιμεντοβιομηχανία που χρησιμοποιεί ως καύσιμα το RDF ή το SRF εκπέμπει φουράνια, διοξίνες και βαρέα μέταλλα.

Η επιτροπή αποτελούνταν από τους: Ευθύμιο Τσάμη Ειδικό Παθολόγο, Πρόεδρο Ιατρικού Συλλόγου , Ματθαίο Δραμητινό, Καρδιολόγος, Διοικητή Αχιλλοπούλειου Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, Δημήτριο Λύτρα, Χειρουργό, Επιμελητή Α’ Γενικής Χειρουργικής Κλινικής Αχιλλοπούλειου Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, Χαράλαμπο Μάνδρο, Ειδικό Παθολόγο, Επιμελητή Α’ Γενικής Παθολογικής Κλινικής Αχιλλοπούλειου Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, Σάββα Σάρκο, Πνευμονολόγο, Γεν. Γραμματέα Ιατρικού Συλλόγου και Αποστολία Χατζηευθυμίου, Νευρολόγο και Αν. Καθηγήτρια Ιατρικού Τμήματος Π.Θ. Η μελέτη έχει τίτλο «Οι επιπτώσεις στην Υγεία από την καύση απορριμμάτων και των παραγώγων τους (RDF και SRF) για παραγωγή ενέργειας».

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Υποψήφιοι για την Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας #ΕνωσηΞενοδόχωνΜαγνησίας - https://t.co/y1RBneCA55 -

  • Αποκατάσταση οδικού δικτύου Μαυρόλοφος- Φυλάκη-Πέρδικα #Αποκατάστασηοδικούδικτύου - https://t.co/rMDcE6nTe1 -

  • Κάτοικοι πολυκατοικίας ακινητοποίησαν ληστή #ληστεία - https://t.co/HhYqTDjwao -

"Αλιεύοντας" την είδηση