Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Ημερίδα του ΕΚΕΤΑ/ΙΕΤΕΘ στο Μουσείο Τσαλαπάτα για τους συνεργατικούς σχηματισμούς
Ημερίδα του  ΕΚΕΤΑ/ΙΕΤΕΘ στο Μουσείο Τσαλαπάτα για τους συνεργατικούς σχηματισμούς

Ημερίδα του ΕΚΕΤΑ/ΙΕΤΕΘ στο Μουσείο Τσαλαπάτα για τους συνεργατικούς σχηματισμούς

Ημερίδα - με θέμα: «Ο Ρόλος των Συνεργατικών Σχηματισμών στην Ευφυή Εξειδίκευση και Ανάπτυξη – Delivering Smart Specialization and Economic Development through Clusters» διοργανώνει το Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας ς (ΕΚΕΤΑ/ΙΕΤΕΘ), στις 22 Μαΐου 2015 (09:30π.μ. – 16:30), στην Αίθουσα Διαλέξεων, στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν ομιλητές από την Ευρωπαϊκή Ένωση (European Cluster Observatory), εκπρόσωποι συνεργατικών σχηματισμών (clusters) από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Corallia, Agrofood Park-Δανία, CHORUS, HBio), από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Ακαδημαϊκούς φορείς, και την Περιφέρεια ς.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν οι μελέτες του ΕΚΕΤΑ/ΙΕΤΕΘ για τη συνεργατικών σχηματισμών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας που εκπονούνται σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος (), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και παραγωγικούς φορείς.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε επιχειρήσεις και συλλογικά όργανα αυτών, στο ερευνητικό δυναμικό και σε ενδιαφερόμενους φορείς της Θεσσαλίας και είναι ανοικτή στο κοινό.

Το εντάσσεται στις δράσεις του Έργου ΕΠΕΑ-Θ/ΚΡΗΠΙΣ (Ευφυής Πόλος Εξειδίκευσης και Ανάπτυξης Θεσσαλίας: Έρευνα, Καινοτομία, Στρατηγικές) που υλοποιεί το ΕΚΕΤΑ/ΙΕΤΕΘ με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Το έργο έχει ως αντικείμενο την υλοποίηση ερευνητικών δραστηριοτήτων που θα οδηγήσουν στο σχεδιασμό ενός Ευφυούς Πόλου Εξειδίκευσης και Ανάπτυξης στη Θεσσαλία, που αφενός θα στηρίξει τη στρατηγική του ΙΕΤΕΘ και αφετέρου θα διαμορφώσει μια στρατηγική ευφυούς εξειδίκευσης σε τρεις βασικούς πυλώνες της οικονομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας: Αγροτική Παραγωγή, Βιομηχανία, και Υπηρεσίες Υγείας -Ποιότητας Ζωής.

Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου ΕΠΕΑ-Θ/ΚΡΗΠΙΣ και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Workshop είναι ο Διευθυντής του ΕΚΕΤΑ/ΙΕΤΕΘ, καθηγητής Ηλίας Χούστης, ο οποίος αναφέρει πως οι δράσεις του έργου αφορούν ένα σύμπλεγμα καινοτομικών δραστηριοτήτων με κέντρο τον πρωτογενή τομέα και τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο του έργου, μεταξύ άλλων, υλοποιείται η ενίσχυση των υποδομών και δραστηριοτήτων Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας του ΕΚΕΤΑ/ΙΕΤΕΘ, με έμφαση στους κλάδους ευφυούς εξειδίκευσης της Θεσσαλίας.

Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

1η Ενότητα: Εγγραφή και Χαιρετισμοί

09:30 – 10:00 Εγγραφή
10:00 – 10:30 Χαιρετισμοί

• Καθ. Θωμάς Μαλούτας, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας
• Καθ. Ηλίας Χούστης, Διευθυντής ΕΚΕΤΑ/ΙΕΤΕΘ
• Καθ. Γεώργιος Πετράκος, Πρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
• Δρ Απόστολος Παπαδούλης, Πρόεδρος
• Κος νσταντίνος Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας
• Κος νσταντίνος Μπακογιάννης, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας
• Βουλευτές
10:30 – 10:50 «Ο ρόλος των cluster στην περιφερειακή ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία σε αναδυόμενες βιομηχανίες», Meier Zu Kocker, Συντονιστής του European Cluster Observatory, VDI/VDE Innovation + Technik GmbH
10:50 – 11:10 «Ελληνικοί συνεργατικοί σχηματισμοί: Ο ρόλος της ΓΓΕΤ», Παναγιώτης Χατζηνικολάου, Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας
11:10 – 11:30 «Ο ρόλος των clusters στις στρατηγικές ευφυούς εξειδίκευσης», Νικόλαος Κομνηνός, Urenio

11:30 – 12:00 Coffee Break

2η Ενότητα: Καλές Πρακτικές Συνεργατικών Σχηματισμών

12:00 –12:20 «Το Cluster Corallia», Βασίλης Μακιός, Συνιδρυτής και Γενικός Διευθυντής Corallia
12:20 –12:40 «Το ιταλικό cluster αγροδιατροφής», Riccardo Aleandri
12:40 –13:00 «Το CHORUS cluster», Αθάνασιος Κωνσταντόπουλος, Πρόεδρος ΔΣ ΕΚΕΤΑ
13:00 –13:20 «Το Hellenic Bio Cluster», Ανδρέας Περσίδης, Πρόεδρος του ΔΣ του ΗΒΙΟ Cluster και CEO της εταιρίας Biovista
13:20-13:40 «Συνεργατικοί σχηματισμοί και επιχειρηματικότητα», Δημήτρης Χατζαντώνης, ΣΕΒ
13:40 – 15:00 Γεύμα

3η Ενότητα: Το cluster Αγροδιατροφής και το cluster Μετάλλου Θεσσαλίας

15:00 – 15:20 «Agro-Thessaly Cluster», Θωμάς Μπαρτζάνας, Ερευνητής ΙΕΤΕΘ /ΕΚΕΤΑ, Τομέας Αγροτεχνολογίας
15:20 – 15:40 «Metal-Thessaly Cluster», Απόστολος Παπαδούλης, Πρόεδρος ΣΒΘΚΕ
15:40 – 16:00 Ο ρόλος των clusters στην οικονομική ανάπτυξη των Περιφερειών: Η περίπτωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Γεώργιος Σταμπουλής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
16:00 – 16:30 Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης-Συμπεράσματα

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση