Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Ημερίδα με πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου για τα Μαρτυρικά Χωριά και τις Γερμανικές αποζημιώσεις
Ημερίδα με πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου για τα Μαρτυρικά Χωριά και τις Γερμανικές αποζημιώσεις

Ημερίδα με πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου για τα Μαρτυρικά Χωριά και τις Γερμανικές αποζημιώσεις

Ημερίδα με τίτλο «Μνήμη και Δικαιοσύνη» για το θέμα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, τα ιστορικά δεδομένα, την εξέλιξη του δικαστικού αγώνα και τη διαχείριση της Μνήμης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο αύριο Σάββατο 6 Ιουνίου στις 10.00 το πρωί στο με τη διοργάνωση του Δήμου Βόλου, του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ) και την Πανελλήνια Ένωση Δικηγόρων για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων (ΠΕΔ).

Η ημερίδα, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του δημάρχου Βόλου Αχ. Μπέου, αποκτά ιδιαίτερη αξία για τη Μαγνησία καθώς όπως είναι γνωστό στο ομό τέσσερις περιοχές έχουν πληρώσει με αίμα την Γερμανική Κατοχή και τέσσερις περιοχές έχουν χαρακτηριστικά Μαρτυρικές : η Δράκεια, η Κερασιά, η έα Αγχίαλος και Ριζόμυλος.

Θα μιλήσουν : Σαράντος Θεοδωρόπουλος, δικηγόρος, με θέμα «Η καταστροφή της Ελλάδας, 1941 – 1944», Χριστίνα Σταμούλη, δικηγόρος με θέμα «Η δικαστική μάχη για τις Γερμανικές οφειλές», Δημήτριος Κούρτης δικηγόρος «Νεότερες εξελίξεις στο Πεδίο της Διεκδίκησης των Ατομικών Αποζημιώσεων εναντίον της Γερμανίας μετά την Απόφαση του Ιταλικού Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Η αποκατάσταση της Δικαϊκής Τάξης και πάλι σε Κίνηση», Μάρκος Χαρίτος, επικοινωνιολόγος με θεμα «Αντίσταση και Μνήμη».

Θα προηγηθεί χαιρετισμός του Γεωργίου Λαζουρά, δημάρχου Καλαβρύτων και προέδρου του Δικτύου Μαρτυρικών Δήμων και Χωριών καθώς και εκπρόσωποι των τεσσάρων μαρτυρικών χωριών της Μαγνησίας. Οι εισηγήσεις θα εμπλουτιστούν από την προβολή σχετικού οπτικού υλικού και ντοκυμαντέρ.

Όπως είναι γνωστό το Εθνικό Συμβούλιο για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα [ΕΣΔΟΓΕ] και η Πανελλήνια Ενωση Δικηγόρων για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων [ΠΕΔ] έχουν ως πρώτιστο στόχο τους την πλήρη και αντικειμενική του κοινού για το θέμα των καταστροφών και της διεκδίκησης των οφειλόμενων επανορθώσεων.

Ο Σαράντος Θεοδωρόπουλος, που θα αναφερθεί στις επιπτώσεις της γερμανικής Κατοχής καθώς και στο άγνωστο ζήτημα του κλήρινγκ μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας πριν και κατά τη διάρκεια της Κατοχής, είναι δικηγόρος παρ΄ Αρείω Πάγω. Μιλά και Ιταλικά. Δικηγορεί στην Αθήνα από το 1995 και υποστηρίζει υποθέσεις ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είναι μέλος: του Προεδρείου της Πανελλήνιας Ένωσης Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις (ΠΕΔ), του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διεκδίκηση των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ) και της Επιτροπής του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις. Αρθρογραφεί για κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος. Μελετά την ιστορία και δημοσιεύει άρθρα, μελέτες, μονογραφίες για ιστορικά θέματα, συνδέοντας το φασιστικό φαινόμενο με την του Ελληνικού Λαού κατά την Κατοχή. Με αρθρογραφία και πλήθος ομιλιών σε όλη Ελλάδα για της οφειλές της Γερμανία, συμβάλλει στην τεκμηρίωση του Ελληνικού Ολοκαυτώματος και στη μορφοποίηση μιας νομικής και κοινωνικής ς για την αποτροπή της επανεμφάνισης του ρατσιστικού και φασιστικού φαινομένου στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η Χριστίνα Σταμούλη, που θα αναφερθεί στο ιστορικό των δικαστικών αγώνων αλλά και το παρασκήνιο της 20ετούς μάχης που μπαίνει πλέον σε άλλη φάση, είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μιλά Γαλλικά, και Ισπανικά. Εργάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως βοηθός Ευρωβουλευτή (1989-1993) και από το 1994 είναι διοικητική υπεύθυνη του Δικηγορικού Γραφείου Ι. Σταμούλης & Συνεργάτες. Παρακολουθεί ανελλιπώς την υπόθεση της διεκδίκησης αποζημιώσεων για τη Σφαγή του Διστόμου από τη γέννησή της (1995) μέχρι και σήμερα. Από το 2011 είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διεκδίκηση των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ). Έχει λάβει μέρος, ως εισηγήτρια, σε συνέδρια και ημερίδες – στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία) σχετικά με το θέμα της ευθύνης των κρατών στο πλαίσιο του Δικαίου του Πολέμου, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και ειδικότερα το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων, κάνοντας δεκάδες ομιλίες γύρω από τα συγκεκριμένα θέματα. Αρθρογραφεί συχνά στον ελληνικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο με στόχο την όλο και λεπτομερέστερη των συμπολιτών μας για το πολύπλοκο (νομικά, οικονομικά και ιστορικά) θέμα των διεκδικήσεων της Ελλάδας και τη διάδοση της σχετικής γνώσης.

Ο Δημήτρης Κούρτης, που θα αναφερθεί στις νομικές διαδικασίες, είναι Δικηγόρος Λάρισας, κάτοχος Master Δημοσίου Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ, P. Dip. Rhet CMU, Υ.Δ.Ν. με ειδίκευση στα ζητήματα της κρατικής ετεροδικίας, των εγκλημάτων πολέμου και της γενοκτονίας. Είναι ένα από τα νεαρότερα μέλη της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Διεθνούς Δικαίου και αρθρογραφεί τακτικά στον ημεδαπό και αλλοδαπό νομικό τύπο. Ομιλεί Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Ισπανικά και Πορτογαλικά.

Ο Μάρκος Χαρίτος, που με την εισήγησή του θα αναφερθεί σε ενδείξεις και αποδείξεις στη διαχείριση της ιστορικής μνήμης, , ασχολείται με την διαφήμιση και την επικοινωνία και τις καλές τέχνες. Σπούδασε Οπτικές τέχνες και Σκηνοθεσία στην Ελλάδα (Σχολή Βακαλό, Σχολή Χατζήκου) και τον Καναδά (York University of Torontο), μιλά Αγγλικά.
Είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διεκδίκηση των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ). Μελετά και ερευνά την σχετική με τον Ναζισμό και τον Β΄ ΠΠ βιβλιογραφία και παρακολουθεί την διαχρονική πολιτική, ιδεολογική και επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος του πολέμου, των επανορθώσεων και της κατοχής εκ μέρους της Γερμανίας και παράλληλα την διαχείριση του θέματος εκ μέρους άλλων χωρών που ήρθαν αντιμέτωπες με την Γερμανική επιθετικότητα και βίωσαν κατοχή. Παρεμβαίνει με αρθρογραφία και ομιλίες σε εκ, ημερίδες, και συνέδρια, πιστεύοντας ότι η διατήρηση, η εμβάθυνση και η αναζωογόνηση της μνήμης συντελούν αποφασιστικά στην περιθωριοποίηση της ναζιστικής απειλής.
Θεωρώντας αναγκαία προϋπόθεση την ευνοϊκή διαμόρφωση της διεθνούς κοινής γνώμης, με κάθε διαθέσιμο μέσον, ως το απαραίτητο υπόβαθρο για την επιτυχία του διεκδικητικού αγώνα έναντι της Γερμανικής αδιαλλαξίας, εργάζεται για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Μετά τις εισηγήσεις θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και θα δοθούν απαντήσεις σε ερωτήσεις.

Η ημερίδα «Μνήμη και Δικαιοσύνη» είναι ανοικτή για το κοινό.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση