Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Η Κατερίνα Παπανάτσιου για τα κρούσματα κορωναϊού σε Ρομά
Η Κατερίνα Παπανάτσιου για τα κρούσματα κορωναϊού σε Ρομά

Η Κατερίνα Παπανάτσιου για τα κρούσματα κορωναϊού σε Ρομά

«Όλοι είμστε κρίκοι στην ίδι αλυσίδα»

«Οι Ρομά δεν είναι απειλή, είναι ευάλωτη ομάδα» με τα λόγια αυτά ο κ. παρέδωσε ένα μήνυμα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης που όφειλε να ακουστεί. Το μήνυμα αυτό ορθώθηκε απέναντι στις – λίγες ευτυχώς, μα υπάρχουσες – φωνές των άκρων, του στιγματισμού, της περιθωριος, της αναζήτησης «εσωτερικού εχθρού».

Σε ολόκληρη την Ευρώπη οι Ρομά είναι από τις πιο ευάλωτες ομάδες στον κορωναϊό, λόγω των δύσκολων συνθηκών διαβίωσής τους.

Στην 105.000 Έλληνες Ρομά ζουν σε 354 οικισμούς και καταυλισμούς. Οι 76 από τους ανωτέρω οικισμούς, με πληθυσμό 8.600 ατόμων, είναι καταυλισμοί από καλύβες και παραπήγματα που στερούνται όλες τις βασικές , το τρεχούμενο νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα, την αποχέτευση.

Οι συνάνθρωποί μας Έλληνες Ρομά, ζουν σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες εδώ και χρόνια, πολύ πριν την εμφάνιση του κορονοϊού, με την Πολιτεία να στρέφει το βλέμμα μακριά από το «πρόβλημα».

Η Ειδική ραμματεία Ρομά, που συστάθηκε το 2016, συνέδραμε τα μέγιστα στην καταγραφή και υποβοήθηση των πληθυσμών Ρομά στη Χώρα μας. Ωστόσο με απόφαση της σημερινής Κυβέρνησης, καταργήθηκε αιφνίδια το έτος 2019 και μαζί με αυτή καταργήθηκαν ή πάγωσαν προγράμματα 150 εκατομμυρίων, που θα συντελούσαν στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Ρομα συμπολιτών μας.

Πρόσφατα εντοπίστηκαν τα κορωναϊού σε οικισμό Ρομά στη , αυξάνοντας την ανησυχία όλων, με δεδομένες και τις συνθήκες διαβίωσης των συνανθρώπων μας. Η Κυβέρνηση θα πρέπει χωρίς καθυστέρηση να προχωρήσει σε δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλους τους οικισμούς Ρομά.

Παράλληλα θα πρέπει να αποσταλούν κινητές μονάδες υγειονομικής φροντίδας, οι οποίες θα ενημερώσουν τους οι συμπολίτες μας Ρομά για τους κινδύνους, θα απολυμάνουν τους χώρους των οικισμών και θα περιθάλψουν τους νοσούντες, ενώγια την καθημερινή σίτισή τους, θα πρέπει να αξιοποιηθούν τα 11.000 ημερήσια σχολικά γεύματα στην Περιφέρειά της.

Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η απόφαση για σφράγισμα των λαϊκών αγορών και η απαγόρευση του λιανεμπορίου στη Θεσσαλία, στερεί από όλους τους πωλητές των λαϊκών αγορών – μεταξύ αυτών και των Ρομά – το βασικό εισόδημά τους.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει η Κυβέρνηση να μεριμνήσει για τη χορήγηση επιδόματος στο σύνολο των συμπολιτών μας που πλήττονται από την συγκεκριμένη απόφαση.

Η πανδημία του νέου ιού πλήττει όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως. Οι διακρίσεις και οι διαχωρισμοί δεν υφίστανται σήμερα. Κι αυτό γιατί σήμερα όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι να ζει ο διπλανός μας σε αξιοπρεπείς συνθήκες και με εξασφαλισμένη την πρόσβαση στην υγεία, έχει άμεσο αντίκτυπο και στη δική μας . Όλοι είμαστε κρίκοι της ίδιας αλυσίδας. Κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να στοχαστούμε την επόμενη μέρα, όταν όλα αυτά θα είναι παρελθόν.

 

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση