Βρίσκεστε εδώ:  / ΜΑΓΝΗΣΙΑ / Η Κατερίνα Παπανάτσιου για τα κρούσματα κορωναϊού σε Ρομά
Η Κατερίνα Παπανάτσιου για τα κρούσματα κορωναϊού σε Ρομά

Η Κατερίνα Παπανάτσιου για τα κρούσματα κορωναϊού σε Ρομά

«Όλοι είμαστε κρίκοι στην ίδια αλυσίδα»

«Οι Ρομά δεν είναι , είναι ευάλωτη ομάδα» με τα λόγια αυτά ο κ. Τσιόδρας παρέδωσε ένα μήνυμα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης που όφειλε να ακουστεί. Το μήνυμα αυτό ορθώθηκε απέναντι στις – λίγες ευτυχώς, μα υπάρχουσες – φωνές των άκρων, του στιγματισμού, της περιθωριοποίησης, της αναζήτησης «εσωτερικού εχθρού».

Σε ολόκληρη την Ευρώπη οι Ρομά είναι από τις πιο ευάλωτες ομάδες στον κορωναϊό, λόγω των δύσκολων συνθηκών διαβίωσής τους.

Στην Ελλάδα 105.000 Ρομά ζουν σε 354 οικισμούς και καταυλισμούς. Οι 76 από τους ανωτέρω οικισμούς, με πληθυσμό 8.600 ατόμων, είναι καταυλισμοί από καλύβες και παραπήγματα που στερούνται όλες τις βασικές , το τρεχούμενο , το , την αποχέτευση.

Οι συνάνθρωποί μας Ρομά, ζουν σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες εδώ και χρόνια, πολύ πριν την εμφάνιση του κορονοϊού, με την να στρέφει το βλέμμα μακριά από το «πρόβλημα».

Η Ειδική Γραμματεία Ρομά, που συστάθηκε το 2016, συνέδραμε τα μέγιστα στην καταγραφή και υποβοήθηση των πληθυσμών Ρομά στη Χώρα μας. Ωστόσο με απόφαση της σημερινής Κυβέρνησης, καταργήθηκε αιφνίδια το έτος 2019 και μαζί με αυτή καταργήθηκαν ή πάγωσαν προγράμματα 150 εκατομμυρίων, που θα συντελούσαν στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Ρομα συμπολιτών μας.

Πρόσφατα εντοπίστηκαν κρούσματα κορωναϊού σε οικισμό Ρομά στη Λάρισα, αυξάνοντας την ανησυχία όλων, με δεδομένες και τις συνθήκες διαβίωσης των συνανθρώπων μας. Η Κυβέρνηση θα πρέπει χωρίς καθυστέρηση να προχωρήσει σε δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλους τους οικισμούς Ρομά.

Παράλληλα θα πρέπει να αποσταλούν κινητές μονάδες υγειονομικής φροντίδας, οι οποίες θα ενημερώσουν τους οι συμπολίτες μας Ρομά για τους κινδύνους, θα απολυμάνουν τους χώρους των οικισμών και θα περιθάλψουν τους νοσούντες, ενώγια την καθημερινή σίτισή τους, θα πρέπει να αξιοποιηθούν τα 11.000 ημερήσια σχολικά γεύματα στην Περιφέρειά της.

Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η απόφαση για σφράγισμα των λαϊκών αγορών και η απαγόρευση του λιανεμπορίου στη , στερεί από όλους τους πωλητές των λαϊκών αγορών – μεταξύ αυτών και των Ρομά – το βασικό εισόδημά τους.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει η Κυβέρνηση να μεριμνήσει για τη χορήγηση επιδόματος στο σύνολο των συμπολιτών μας που πλήττονται από την συγκεκριμένη απόφαση.

Η πανδημία του νέου ιού πλήττει όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως. Οι διακρίσεις και οι διαχωρισμοί δεν υφίστανται σήμερα. Κι αυτό γιατί σήμερα όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι να ζει ο διπλανός μας σε αξιοπρεπείς συνθήκες και με εξασφαλισμένη την στην υγεία, έχει άμεσο αντίκτυπο και στη δική μας . Όλοι είμαστε κρίκοι της ίδιας αλυσίδας. Κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να στοχαστούμε την επόμενη μέρα, όταν όλα αυτά θα είναι παρελθόν.

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Στον Ολυμπιακό Βόλου ο Θεόδωρος Βερνάρδος #ΠΑΕΟλυμπιακόςΒόλου - https://t.co/lV4wpoM2MG -

  • Στον Όλυμπο, σε συνθήκες καύσωνα, έτρεξαν οι δρομείς του ΣΔΥ Βόλου #ΣΔΥΒόλου - https://t.co/4XL00xIQHc -

  • Τριάντα τα θετικά κρούσματα covid-19 στη  Θεσσαλία #θετικάκρούσματαCovid19 - https://t.co/3eYYgtmiXo -

"Αλιεύοντας" την είδηση