Βρίσκεστε εδώ:  / ΜΑΓΝΗΣΙΑ / Η Κ. Παπανάτσιου για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος
Η Κ. Παπανάτσιου για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος

Η Κ. Παπανάτσιου για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος

Διεθνής Ημέρα Μνήμης σήμερα για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, από το ναζιστικό καθεστώς, κατά τον Πόλεμο.Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε, καθώς στις 27 Ιανουαρίου 1945, τα προελαύνοντα σοβιετικά στρατεύματα- ο κόκκινος -απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς – Μπίρκεναου, στην Πολωνία.

Η ημέρα μνήμης των 6.000.000 θυμάτων του Ολοκαυτώματος, έρχεται να μας υπενθυμίσει τα ιστορικά γεγονότα και να μας φέρει αντιμέτωπους με τη σημερινή πραγματικότητα, αυτή της αναζωπύρωσης του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του μίσους.

Τα θύματα του Ολοκαυτώματος εκδιώχθηκαν λυσσαλέα, οι περιουσίες και τα τους υφαρπάχτηκαν βιαίως, καταδικάστηκαν σε εγκλεισμό σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και υποχρεωτική , υπέστησαν βασανιστήρια και τελικά οδηγήθηκαν μαζικά στο θάνατο.

Με βασικό αφήγημα την «κατωτερότητά τους» και την «πιθανή απειλή που αποτελούν», η εξόντωση βασίστηκε στον εμπεδωμένο αντισημιτισμό στην Ευρώπη γενικότερα, σε ρατσιστικά κίνητρα δηλαδή και εκστρατεία μίσους.

Ο Χίτλερ ηττήθηκε το 1945.

Ο ρατσισμός και το μίσος όμως, πρέπει να ηττώνται κάθε μέρα.

Ο διαχωρισμός που επιβάλλει η Ευρώπη σήμερα, ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες, οι λογικές για κλειστά κέντρα κράτησης και εγκλεισμό ανθρώπινων ψυχών, οι βάρκες που βουλιάζουν στο , πρέπει να μας θορυβήσουν.

Τα τείχη, η καταστολή, ο εξευτελισμός του ανθρώπου, με κριτήριο την καταγωγή και τη του και βασικό αφήγημα «την απειλή», ανασύρονται γύρω μας ξανά.

Η δίκη της Χρυσής Αυγής στη χώρα μας έχει την ευκαιρία να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι ο ναζισμός, ο ρατσισμός, ο , η εκστρατεία μίσους δεν θα περάσουν. Οι καιροί απαιτούν να επαγρυπνούμε.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • #διακομιδή 55χρονου από την Σκόπελο στο Βόλο #διακομιδή - https://t.co/Tp42jboffZ -

  • #διακομιδή 73χρονης από την Σκόπελο στο Βόλο #διακομιδή - https://t.co/AvNQLnFkfM -

  • Συνελήφθη αλλοδαπός για #παραεμπόριο #παραεμπόριο - https://t.co/bo8i4LndC4 -

"Αλιεύοντας" την είδηση