Βρίσκεστε εδώ:  / ΜΑΓΝΗΣΙΑ / Η εστίαση «σε κώμα»
Η εστίαση «σε κώμα»

Η εστίαση «σε κώμα»

Ανάγκη στήριξης

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων . Μαγνησίας σε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών – Μπαρ Αναψυκτηρίων Εστίασης . Μαγνησίας Στέφανο Στεφάνου, εκφράζει την οδυνηρή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κλάδος της Εστίασης. Βρισκόμαστε σήμερα σε ένα lockdown που διαρκεί από το Νοέμβριο και με τις διαδοχικές παρατάσεις είναι άγνωστο πότε θα λήξει.

Οι «ματώνουν». Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων που αποτελεί την πιο προσοδοφόρα περίοδο του χρόνου έχει χαθεί οριστικά και «το πλήγμα για την εστίαση είναι ανεπανόρθωτο», τονίζει ο κος Στεφάνου. Επαγγελματίες και Εργαζόμενοι βρίσκονται σε απόγνωση και έχουν ανάγκη από μέτρα ουσιαστικής στήριξης.
Η ΟΕΒΕΜ και ο Σύλλογος Εστίασης Μαγνησίας ασπάζεται τους βασικούς άξονες στήριξης της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ. Συγκεκριμένα:
1. Επιδότηση με 30% του τζίρου στον κλάδο της εστίασης
2. Επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδότη – εργαζομένου) για το επόμενο εξάμηνο
3. Αναστολή όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών έως τον Μάιο του 2021
4. Γενναίο «», τάξεως 50%, των οφειλών που έχουν προκύψει το διάστημα της πανδημίας
5. Δυνατότητα αποπληρωμής των συσσωρευμένων χρεών σε 120
6. Ειδικό Πρόγραμμα Χρηματοδότησης του Κλάδου, με ευνοϊκότερους όρους από εκείνους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ώστε να ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου

Ο πρόεδρος Στέφανος Στεφάνου, επισημαίνει πως πλήθος επιχειρήσεων έμειναν εκτός της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ενώ αρκετοί έλαβαν ένα ποσό το οποίο δεν αρκεί για να καλύψει τα πάγια έξοδα της επιχείρησης, ακόμα και την περίοδο που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας.

Τα έσοδα για τον κλάδο της εστίασης το 2020 δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ισοσταθμιστούν την επόμενη χρονιά, για την οποία ήδη υπάρχει αβεβαιότητα.

Η Κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπόψη της πως ο κλάδος της εστίασης έχει ιδιομορφίες και πως πληθώρα των επιχειρήσεων λειτουργούν μόνο συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου, ειδικά στα νησιά, όπου το καλοκαίρι του 2020 ο συνολικά συμπεριλαμβανομένης της εστίασης δεν δούλεψαν.

Η Μαγνησία είναι ένας κατ’ εξοχήν τουριστικός προορισμός, και η εστίαση στο και τις Βόρειες Σποράδες έχει υποστεί ανυπολόγιστη ζημιά.

Ακόμα και όταν θα ανοίξει η εστίαση, υπάρχει η ανησυχία για τον τρόπο λειτουργίας τόσο της ίδια όσο και των υπόλοιπων επιχειρήσεων.

Για παράδειγμα ένας αυστηρός περιορισμός ωραρίου σίγουρα δεν επιτρέπει την λειτουργία πλήθους επιχειρήσεων του κλάδου. Επίσης, για να μπορέσει η εστίαση να δουλέψει, θα πρέπει να υπάρξει και το άνοιγμα της υπόλοιπης αγοράς, αφού εστίαση και αγορά είναι συγκοινωνούντα δοχεία.

Μην ξεχνάμε ότι πλέον έχουμε να κάνουμε με την χειμερινή περίοδο, οπότε η χωρητικότητα κλειστών αιθουσών δεν μπορεί να ισορροπήσει με εκείνη της καλοκαιρινής περιόδου.
Το άνοιγμα των επιχειρήσεων δεν είναι ένα απλό θέμα, ούτε το μόνο ζητούμενο. Σημασία έχουν οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι περιορισμοί που θα τεθούν. Τα προβλήματα είναι ήδη μεγάλα και η εστίαση χρειάζεται ουσιαστική στήριξη. Χρειάζονται μακροπρόθεσμα μέτρα στήριξης και όχι απλά μέτρα ανακούφισης!
«Η Εστίαση είναι σε «κώμα».Ένα ποσοστό της τάξεως 30%, ίσως και παραπάνω, δεν θα ανοίξουν ξανά. Και αν τελικά «ξυπνήσουν», πόσοι θα αντέξουν τις οικονομικές συνέπειες και τα προβλήματα που θα έχουν συσσωρευτεί;» τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών – Μπαρ Αναψυκτηρίων Εστίασης . Μαγνησίας Στέφανος Στεφάνου.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Υποψήφιοι για την Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας #ΕνωσηΞενοδόχωνΜαγνησίας - https://t.co/y1RBneCA55 -

  • Αποκατάσταση οδικού δικτύου Μαυρόλοφος- Φυλάκη-Πέρδικα #Αποκατάστασηοδικούδικτύου - https://t.co/rMDcE6nTe1 -

  • Κάτοικοι πολυκατοικίας ακινητοποίησαν ληστή #ληστεία - https://t.co/HhYqTDjwao -

"Αλιεύοντας" την είδηση