Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Η ΕΡΓΗΛ οφείλει στη ΔΕΥΑΜΒ σύμφωνα με πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ
Η ΕΡΓΗΛ οφείλει στη ΔΕΥΑΜΒ σύμφωνα με πραγματογνωμοσύνη  του ΤΕΕ

Η ΕΡΓΗΛ οφείλει στη ΔΕΥΑΜΒ σύμφωνα με πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ

“Η έκθεση πραγματογνωμοσύνης του ΤΕΕ έρχεται να επιβεβαιώσει, με τον πιο έγκυρο και αδιάβλητο επιστημονικά τρόπο, τις μεγάλες ποσοτικές διαφορές μεταξύ των εργασιών που στην πραγματικότητα εκτελέστηκαν από την ΕΡΓΗΛ, σε σχέση με εκείνες που πιστοποιήθηκαν και πληρώθηκαν από τη ΔΕΥΑΜΒ”.

Αυτό επισημαίνει με ανακοίνωσή η δημοτική παράταξη “Επιλογή Ευθύνης-Πάμε Μπροστά”.

Ταυτόχρονα, “επιβεβαιώνει τα πορίσματα των δύο προβλεπόμενων από τη περί δημοσίων έργων Επιτροπών, που συγκροτήθηκαν με απόφαση της προηγούμενης Διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ”.

Αποδεικνύεται πλέον, τονίζεται στην , ότι “δεν είναι η ΔΕΥΑΜΒ αυτή που οφείλει στην ΕΡΓΗΛ, αλλά η ΕΡΓΗΛ οφείλει στη ΔΕΥΑΜΒ”, ενώ υπογραμμίζεται “η ανάγκη για ένα συμπαγές μέτωπο για την τελική της ΔΕΥΑΜΒ”.

Ολόκληρη η της δημοτικής παράταξης “Επιλογή Ευθύνης-Πάμε Μπροστά” έχει ως εξής:«Η έκθεση πραγματογνωμοσύνης του ΤΕΕ για το έργο “Ύδρευση Βόλου-Επέκταση και Βελτίωση Δικτύου Ύδρευσης”, με φορέα υλος τη ΔΕΥΑΜΒ και ανάδοχο την εταιρεία ΕΡΓΗΛ ΑΤΕ, τα βασικά σημεία της οποίας είδαν το φως της δημοσιότητας, έρχεται να επιβεβαιώσει, με τον πιο έγκυρο και αδιάβλητο επιστημονικά τρόπο, τις μεγάλες ποσοτικές διαφορές μεταξύ των εργασιών που στην πραγματικότητα εκτελέστηκαν από την ανάδοχο του έργου, σε σχέση με εκείνες που πιστοποιήθηκαν και πληρώθηκαν από τη ΔΕΥΑΜΒ.

Η έκθεση πραγματογνωμοσύνης του ανεξάρτητου τεχνικού συμβούλου της πολιτείας επιβεβαιώνει, με άλλα λόγια, τα πορίσματα των δύο προβλεπόμενων από τη περί δημοσίων έργων Επιτροπών, οι οποίες συγκροτήθηκαν με απόφαση της προηγούμενης Διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ και οι οποίες αποκάλυψαν το “μυστικό” που επί χρόνια κρυβόταν κάτω από τους δρόμους της πόλης.

Τα πορίσματα των δύο αυτών Επιτροπών (Πρωτόκολλο Επιτροπής Προσωρινής και Οριστικής Παραλαβής του έργου και Πρακτικό Επιτροπής που συγκροτήθηκε σύμφωνα με τα οριζόμενα στην διάταξη του άρθρου 75 παρ. 7 Ν. 3669/2008) άνοιξαν το δρόμο για να κριθεί επιτέλους δικαστικά η ουσία της υπόθεσης, τόσο με τη διεκση από τη ΔΕΥΑΜΒ στα πολιτικά Δικαστήρια του ποσού που πληρώθηκε χωρίς να αντιστοιχεί σε πράγματι εκτελεσθέν έργο (“αχρεωστήτως καταβληθέν”), όσο και με την απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών σε κάθε εμπλεκόμενο πρόσωπο, είτε της αναδόχου εταιρείας, είτε του τεχνικού συμβούλου του έργου, είτε των αρμοδίων οργάνων της ΔΕΥΑΜΒ, καθώς και τυχόν πειθαρχικών ευθυνών. Η έκθεση πραγματογνωμοσύνης του ΤΕΕ ενδυναμώνει σημαντικά τη θέση της ΔΕΥΑΜΒ και την προοπτική της δικαστικής δικαίωσής της.

Επισημαίνεται ότι αυτό που έχει κριθεί δικαστικά μέχρι τώρα, είναι η παράλειψη των αρμοδίων οργάνων της Επιχείρησης να προβούν, εντός των νομίμων προθεσμιών, στον έλεγχο και τη διόρθωση της τελικής επιμέτρησης των εργασιών, όσο και στην παραλαβή του έργου (για το θέμα αυτό εκκρεμεί η απόφαση για την αναίρεση που έχει ασκήσει η ΔΕΥΑΜΒ στον Άρειο Πάγο), και όχι η ουσία της υπόθεσης.

Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ότι ενώ όταν ανέλαβε η προηγούμενη Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ, στις 16.6.2011, η υπόθεση αυτή, η πιο σοβαρή από τις πάμπολλες που “κληρονόμησε”, φαινόταν εντελώς χαμένη και οι συνέπειες για τη ΔΕΥΑΜΒ προδιαγράφονταν ολέθριες, σήμερα είμαστε πλέον στο σημείο όπου η ΔΕΥΑΜΒ διαθέτει πολύ δυνατά όπλα που της επιτρέπουν, αν σωστά τα αξιοποιήσει η σημερινή Διοίκηση, να υπερασπιστεί αποτελεσματικά τα συμφέροντά της, τα οποία είναι και συμφέροντα ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας.

Για να φτάσουμε στο σημείο αυτό, χρειάστηκε μια Διοίκηση που εργάστηκε με , υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα, χωρίς δεσμεύσεις και με υψηλή αίσθηση του δημοσίου συμφέροντος.

Οφείλουμε, άλλωστε, να υπενθυμίσουμε ότι ο Ηλ.Ξηρακιάς, ως πρόεδρος της Επιτροπής Παραλαβής, καθώς και οι τεχνικοί της ΔΕΥΑΜΒ που είτε υπήρξαν μέλη των δύο πιο πάνω Επιτροπών είτε υπέγραψαν τις αναγκαίες αποφάσεις για την επιστροφή των χρημάτων που είχαν καταβληθεί χωρίς να οφείλονται, έχουν στην “πλάτη” τους αγωγές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από την ΕΡΓΗΛ για την υπεύθυνη και σθεναρή στάση τους.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μετά και την έκθεση πραγματογνωμοσύνης του ΤΕΕ, η σημερινή Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ έχει πλήρως πεισθεί ότι δεν είναι η ΔΕΥΑΜΒ αυτή που οφείλει στην ΕΡΓΗΛ, αλλά η ΕΡΓΗΛ οφείλει στη ΔΕΥΑΜΒ.

Και, συνεπώς, θα συνεχίσει σταθερά στη γραμμή αυτή, χωρίς τις αρχικές παλινωδίες για (επώδυνο, αναμφισβήτητα) “συμβιβασμό” με την ΕΡΓΗΛ, δίνοντας αταλάντευτα και αποφασιστικά μια μάχη, βασισμένη στο γεγονός ότι υπάρχει πλέον αξιόπιστη καταγραφή των εργασιών που πράγματι εκτελέστηκαν, όπως και του ποσού που έχει πληρωθεί χωρίς στην πραγματικότητα να οφείλεται.

Έχουμε πολλές φορές τονίσει ότι το “σκάνδαλο ΕΡΓΗΛ” αποτελεί πραγματικό δυναμίτη στα θεα της ΔΕΥΑΜΒ.

Αντιμετωπίζοντας την αμαρτωλή αυτή υπόθεση με το επιβαλλόμενο αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωφελή αυτή Επιχείρηση, την πόλη και το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον, επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά, διατηρώντας φυσικά τις απόψεις μας ως προς τους χειρισμούς, ότι αυτό που απαιτείται, είναι ένα συμπαγές μέτωπο για την τελική της ΔΕΥΑΜΒ».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση