Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Η Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας τιμά την δημοσιογράφο Νίτσα Κολιού
Η Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας τιμά  την δημοσιογράφο Νίτσα Κολιού

Η Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας τιμά την δημοσιογράφο Νίτσα Κολιού

 

 

Με εκδήλωση αφιερωμένη στη δημοσιογράφο, ερευνήτρια και συγγραφέα Νίτσα Κολιού η Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας μαζί με το Μορφωτικό της Ίδρυμα θα τιμήσουν φέτος στις 8 Μαρτίου την Ημέρα της Γυναίκας.

Η εκδήλωση: «Νίτσα Κολιού-Μνήμες και αποτύπωμα. Η , η συγγραφέας, ο άνθρωπος», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2023, στις 7.00 το απόγευμα, στο Μουσείο Πόλης (Φερών 17, , Βόλος).

Για την Νίτσα Κολιού θα μιλήσουν οι δημοσιογράφοι Θανάσης Σαμαράς και Ελένη Σταμούλη, η ιστορικός και προϊσταμένη Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΕ-ΔΗΠΕΘΕ Βόλου Αίγλη Δημόγλου, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών και του Μορφωτικού Ιδρύματος Γ. Τσιγκλιφύσης και η Αναστασία Κολιού, στενό συγγενικό πρόσωπο της αείμνηστης δημοσιογράφου.

Η σπουδαία Νίτσα Κολιού έφυγε από την ζωή το 2005. Είχε εργαστεί για δεκαετίες στις εφημερίδες του Βόλου «Ταχυδρόμος» και «Θεσσαλία» και παράλληλα ήταν ανταποκρίτρια αθηναϊκών εφημερίδων. Είχε επίδοση σ' όλους τους τομείς της συντακτικής εργασίας και είχε μετάσχει σε δημοσιογραφικές αποστολές στο εξωτερικό. Ιδιαίτερα κατέγινε στην έρευνα μεγάλων ιστορικών θεμάτων του τόπου, όπως μαρτυρεί και το συγγραφικό της έργο.

Παράλληλα η Νίτσα Κολιού υπήρξε τακτικό μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του ΔΗ.Κ.Ι. έως το 2002. Με τη διαθήκη της δώρισε στο ΔΗ.Κ.Ι. το προσωπικό της Αρχείο, που περιλαμβάνει σπάνιο υλικό για σημαντικά ιστορικά θέματα του τόπου. Εκτός από το πολύτιμο και ογκώδες Αρχείο της, μεγάλη κληρονομιά είναι και τα παρακάτω :
-«Άγνωστες πτυχές ς και Αντίστασης 1941-1944», σε δύο τόμους, όπου το 1985 συγκέντρωσε πλήθος τεκμηρίων για εκείνη την περίοδο, όπως φωτογραφίες, διοικητικά έγγραφα, ανεξάντλητη αλληλογραφία, συνεντεύξεις με προσωπικές μαρτυρίες, καθώς και φύλλα του αντιστασιακού Τύπου.
-«Οι ρίζες του εργατικού Κινήματος και ο «Εργάτης» του Βόλου», Εκδόσεις Οδυσσέας, Αθήνα 1988.
Το Τυπο-φωτο-γραφικό Πανόραμα του Βόλου», Δύο τόμοι, Λογότυπο, 1991.
-«Η Βιομηχανία του Βόλου», 1993.
-«Οι πρωτοπόροι της περιοχής Αλμυρού», Εκδόσεις Οδυσσέας, 1996.

-Ενθύμιον Εκπαιδεύσεως Θηλέων 1997

-«Μαθητριών ιστορίες στο Αμιγές Θηλέων», 2001.
-«Τα Βελεστινιώτικα», Χρονικά Δήμου Φερών, 2001.

Η Νίτσα Κολιού ήταν η πρώτη της θεσσαλικής μαχόμενης δημοσιογραφίας και η πρώτη πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών. Επί της προεδρίας της, επί 4 διετείς θητείες στην Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, συνέβαλε στην επίλυση θεσμικών προβλημάτων του κλάδου. Ανέπτυξε και κοινωνική δραστηριότητα ως μέλος διαφόρων σωματείων και οργανισμών (ιδρυτικό μέλος Λέσχης Εργαζομένου Κοριτσιού, Εταιρίας Μελέτης και Προστασίας Περιβάλλοντος Νομού Μαγνησίας, Σοροπτιμιστικού Ομίλου, Ομίλου Ουνέσκο, μέλος Δ.Σ. του υ Βόλου και του Δημοτικού Κέντρου Ιστορικών Ερευνών).

Έτυχε τιμητικών διακρίσεων από τους δήμους Βόλου, Αλμυρού και ς, από το Εργατικό Κέντρο Βόλου, από τον σύλλογο Βελεστινιωτών Αθηνών και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ).

 

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Dark Mode

"Αλιεύοντας" την είδηση