Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Γιορτές για τη διατήρηση της παράδοσης και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων
Γιορτές για τη διατήρηση της παράδοσης και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων

Γιορτές για τη διατήρηση της παράδοσης και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων

Με στόχο τη διατήρηση της ς αλλά και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων της περιοχής, ο Δήμος Βόλου σε συνεργασία με τα Συμβούλια των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων της πόλης και τους κατά τόπους πολιτιστικούς συλλόγους, διοργανώνουν στις κεντρικές πλατείες των ενοτήτων.

Γιορτή Λουκάνικου

Το Σάββατο 22 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η Γιορτή Λουκάνικου στην Πλατεία των Σταγιατών  σε συνεργασία του Δήμου Βόλου, του τοπικού εκπροσώπου και την ευγενική χορηγία της «Πηλιορείτικα Λουκάνικα Στράκα».

Το λουκάνικο είναι το πιο γνωστό προϊόν των Σταγιατών, ένα προϊόν με μεγάλη για την τοπική οικονομία της περιοχής που ξεκίνησε να παράγεται με «πρωτόγονα» μέσα από τον προπερασμένο αιώνα και με το μεράκι των παραγωγών αλλά και την εξέλιξη των μέσων παραγωγής, τα λουκάνικα Σταγιατών απέκτησαν φήμη και πέραν του ελληνικού χώρου, στην Αίγυπτο, την Ιταλία και τη Γαλλία. Πολλές από τις οικογένειες της περιοχής ασχολήθηκαν με την παραγωγή λουκάνικου, οι οικογένειες Βουρλογιάννη, Καρα, Καβούρα, Κορώνη, Ματή και Στράκα. Η οικογένεια Στράκα συνεχίζει έως σήμερα την παράδοση και στηρίζει κάθε προσπάθεια ανάδειξης του ιδιαίτερου αυτού τοπικού προϊόντος. Η επιχείρηση Στράκα στηρίζει και την  συγκεκριμένη εκδήλωση, προσφέροντας προϊόντα που θα διατεθούν δωρεάν στο κοινό της εκδήλωσης.

Στις 9.30 το βράδυ του Σαββάτου 22/7/ θα ξεκινήσει η εκδήλωση που εκτός από τη δοκιμή του γευστικού λουκάνικου των Σταγιατών περιλαμβάνει παραδοσιακό γλέντι υπό τους ήχους τοπικής ορχήστρας.

Την Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Ιουλίου 2017 ακολουθεί η στην κεντρική πλατεία του Διμηνίου  με φεστιβάλ παραδοσιακών χορών – την Παρασκευή 28/7/2017. Η γιορτή συνεχίζεται το Σάββατο 29/7/2016 στον ίδιο χώρο με την κεντρική εκδήλωση της διοργάνωσης, με παραδοσιακό γλέντι από τοπική ορχήστρα και διανομή δωρεάν πεπονιού που προσφέρουν οι παραγωγοί της περιοχής. Το πεπόνι του Διμηνίου θεωρείται κορυφαίας ποιότητας και είναι αναγνωρισμένο όχι μόνο σε ελληνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Η γιορτή πραγματοποιείται για 15η συνεχόμενη χρονιά και υλοποιείται σε συνεργασία των Δήμου Βόλου, Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Διμηνίου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Διμηνίου με τη στήριξη των τοπικών παραγωγών.

Το Σάββατο 29 Ιουλίου 2017 επίσης στην Πλατεία Αγίου Αθανασίου του Κατηχωρίου θα πραγματοποιηθεί η , η γιορτή του τοπικού προϊόντος που χαρακτηρίζει την τοπική κοινότητα του Κατηχωρίου καθώς η περιοχή είναι γνωστή για το πρώτης ποιότητας κρασί και τσίπουρο που παράγει από προηγούμενες ακόμη εποχές. Για να μη χαθεί η τέχνη παρασκευής τσίπουρου με την παραδοσιακή μέθοδο, στη Γιορτή Τσίπουρου παράγεται επί τόπου το προϊόν με την παραδοσιακή μέθοδο, της οποίας τη διαδικασία παρακολουθεί το κοινό στο οποίο προσφέρεται στη συνέχεια δωρεάν το παραγόμενο προϊόν. Ακολουθεί παραδοσιακό πανηγύρι με ήχους και μελωδίες της περιοχής. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Δήμο Βόλου και το  Συμβούλιο της τοπικής κοινότητας Κατηχωρίου.

 

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση