Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Γευσιγνωσία από την «Μαγνήτων Κιβωτός»
Γευσιγνωσία από την «Μαγνήτων Κιβωτός»

Γευσιγνωσία από την «Μαγνήτων Κιβωτός»

Συνεχίζονται και τη νέα χρονιά οι δράσεις του φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού Αποθέματος», στο πλαίσιο του Θεματικού έτους, «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων», την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017, στις 7.00 το απόγευμα, στο Ξενοδοχείο «ΞΕΝΙΑ» Βόλου.

Ο οινοποιός Αντώνης Αργυρός από την θα παρουσιάσει τα του παγκοσμίως γνωστού αμπελώνα της ς και θα προβάλει ανέκδοτες φωτογραφίες από την οινική πορεία του νησιού από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα. «Ο Αμπελώνας της Σαντορίνης και τα του στην πορεία του χρόνου», είναι το θέμα της παρέμβασής του. Επίσης θα κάνει σύνδεση των καλλιεργούμενων ποικιλιών αμπέλου της περιοχής Νοτίου Πηλίου με τις ποικιλίες της Σαντορίνης.
Και αυτή η δραστηριότητα της «Μαγνήτων Κιβωτού», έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα και στοχεύει να αναδείξει τα οινικά προϊόντα της περιοχής του Νοτίου Πηλίου, τις ιδιαιτερότητες της καλλιέργειας του αμπελώνα και τις προοπτικές των παραγόμενων κρασιών.

Έτσι θα υπάρξει η δυνατότητα στους Πηλιορείτες οινοποιούς να καταθέσουν τις εμπειρίες, την ποιότητα και τις προοπτικές των παραγόμενων προϊόντων τους. Όσοι παραστούν στην εκδήλωση θα πραγματοποιήσουν μαζί τους ένα ταξίδι στο χρόνο, γνωρίζοντας και τους ανθρώπους που σημάδεψαν την πρόσφατη ιστορία του κρασιού στο Νότιο Πήλιο.

Το κλίμα του Νοτίου Πηλίου ευνοεί την ανάπτυξη αμπελώνων γιατί επηρεάζεται από τους υγρούς ανέμους που φυσούν από το , με αποτέλεσμα να έχουν οι ανατολικές πλαγιές πιο δροσερά καλοκαίρια και πιο ψυχρούς χειμώνες από τις δυτικές. Στη χαμηλότερη ζώνη του βουνού επικρατεί τυπικά μεσογειακό κλίμα, με ήπιο και βροχερό χειμώνα αλλά παρατεταμένο και ξηρό καλοκαίρι.

Ο Λάζαρος Καριπίδης από το «Κτήμα Μηλέα», ο Νίκος Ρακής από τους «Αμπελώνες Ρακή» και ο Οινολόγος Ανδρέας Πατιστής, η νέα γενιά από του «Βιολογικούς Αμπελώνες, Οινοποιείο Οικογένειας Πατιστή» θα αναφερθούν στις εμπειρίες τους και θα αναλύσουν στο κοινό τις ποικιλίες και την ποιότητα των προϊόντων του.

Η «Μαγνήτων Κιβωτός», το αμέσως προσεχές διάστημα, θα πραγματοποιήσει εκδήλωση και για την περιοχή της Νέας Αγχιάλου και Αλμυρού, όπου δραστηριοποιούνται ανάλογες επιχειρήσεις, ενώ καταληκτική θα είναι η παρέμβαση του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, Προέδρου του φορέα.
Εξαιρετική σημασία έχουν και δύο γεγονότα που θα λάβουν χώρα στη διάρκεια της εκδήλωσης, που δεν είναι και τόσο συνηθισμένα στην περιοχή μας.

Ο οινοποιός Αντώνης Αργυρός, θα μυήσει τους παρευρισκόμενους σε μια κεντρική γευστική δοκιμή του Ασύρτικου κρασιού Σαντορίνης, της ετικέτας «Άγιος Αύγουστος».

Επί πλέον θα απονεμηθεί το «Βραβείο του Κοινού», αποτέλεσμα από την τυφλή επιλογή του κρασιού μεταξύ των καταναλωτών. Το βραβείο, που θα απονεμηθεί σε δύο τυχερούς, αντιπροσωπεύει τρεις φιάλες κρασιού επιλογής με υπογραφή του παραγωγού.

Οι διοργανωτές προσκαλούν τους φίλους του εκλεκτού κρασιού, να ανακαλύψουν τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του Ασύρτικου και τη δυναμική των terroir της Σαντορίνης, αλλά και των ποικιλιών του Νοτίου Πηλίου μέσα από τη δοκιμή των οίνων του συνόλου των παραγωγών της περιοχής, συνοδεία τοπικών εδεσμάτων. Το κρασί είναι φτιαγμένο για να συνοδεύει και να συνοδεύεται από φαγητό. Για τον λόγο αυτό, το Ξενοδοχείο Ξενία έχει επιλέξει εξαιρετικές γεύσεις για να ανοίξει την όρεξη των παρευρισκόμενων.


Παραθέτουμε μια συνοπτική αναφορά στις επιχειρήσεις του Νοτίου Πηλίου, που συμμετέχουν.

«Κτήμα Μηλέα»
Μετά την επιτυχημένη δημιουργία και καθιέρωση του κτήματος Καριπίδη επί σειρά ετών, ο Λάζαρος Καριπίδης στράφηκε σε νέες προκλήσεις.

Αναζητώντας συγκεκριμένους μικροκλιματικούς και εδαφολογικούς συνδυασμούς οδηγήθηκε στη περιοχή του Νοτίου Πηλίου σε ένα τόπο εκπληκτικής ομορφιάς και ιστορίας. Στην άκρη της Αργαλαστής, στη περιοχή Μηλέα, βρήκε ακριβώς αυτό που αναζητούσε και ξεκίνησε τη δημιουργία ενός ενιαίου αμπελώνα.

Με μεγάλο σεβασμό στον περιβάλλοντα χώρο και δίνοντας έμφαση στη βιολογική διαχείριση του κτήματος, ο Λάζαρος δημιούργησε ένα αμπελώνα υψηλών προδιαγραφών με στόχο τη δημιουργία κρασιών εξαιρετικής ποιότητας. Η φιλοσοφία του είναι αρμονία και ισορροπία στον αμπελώνα. Στο κτήμα Μηλέα, το κρασί είναι ο αμπελώνας.
«Βιολογικοί Αμπελώνες, Οινοποιείο Οικογένειας Πατιστή»

Στο δρόμο από Αργαλαστή για Ξινόβρυση και Ποτιστικά, 800μ περίπου μετά το χωριό, στην κορφή ενός λόφου είναι το σπίτι και το οινοποιείο της οικογένειας Πατιστή, που περιβάλλονται από τα αμπέλια τους.

Ο Δημήτρης και η Ελένη Πατιστή κατοικούν μονίμως εκεί και με την υποστήριξη των δύο παιδιών, ο Ανδρέας έχει πραγματοποιήσει εξαιρετικές σπουδές Οινολόγου, καλλιεργούν μόνοι τους 34 στρέμματα αμπελιών, που από το 1996 είναι πιστοποιημένα για βιολογική καλλιέργεια από τη ΔΗΩ. Ξεκίνησαν με τις ποικιλίες ροδίτη, ξινόμαυρου και Λημνιό, ενώ στη συνέχεια προσέθεσαν νέα παραγωγικά αμπέλια με ασύρτικο, καμπερνέ, σοβινιόν και Syrah.

Η άδεια εμφιάλωσης αποκτήθηκε το 2002 και από τότε κυκλοφορούν αρκετές ετικέτες ποιοτικών κρασιών. Τα κρασιά χαρακτηρίζονται ως Τοπικοί Οίνοι Μαγνησίας, ένδειξη που θεσπίστηκε τον Ιούνιο του 2008.

Το οινοποιείο εξελίσσεται συνεχώς, υπάρχει ένας μικρός μεν αλλά πολύ προσεγμένος χώρος που υποδέχεται τους επισκέπτες και έχει επιπλέον δημιουργηθεί υπόγειο κελάρι, όπου έχουν αρχίσει πειράματα για παλαίωση του ερυθρού κρασιού σε βαρέλια.
Αμπελώνες Ρακή

Στην πανέμορφη Αργαλαστή στο Νότιο Δυτικό Πήλιο, βρίσκεται και το οινοποιείο Ρακή, ένα υπερσύγχρονο μικρό Ελληνικό οινοποιείο που παράγει ποιοτικά κρασιά από σταφύλια βιολογικής γεωργίας.

Η οικογένεια Ρακή διαθέτει μικρούς , 4 έως 8 στρεμμάτων που βρίσκονται γύρω από το χωριό της Αργαλαστής, καθένας από τους οποίους έχει την δική του ποικιλία.

Διαθέτει 10 διαφορετικές Ελληνικές ποικιλίες, όλες είναι παραγωγής της οικογένειας και η εμμονή της είναι και θα παραμείνει για την παραγωγή ενός ποιοτικού κρασιού από σταφύλια βιολογικής γεωργίας. Η παραγωγή ελέγχεται κάθε χρόνο και χορηγείτε πιστοποιητικό συμμόρφωσης με βάση το άρθρο 11 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ.834/2007.

Η αρχή της καλλιέργειας έγινε από τον δάσκαλο Ευστάθιο Ρακή, στις αρχές του 19ου αιώνα και μέχρι το έτος 1945, όπου πέρα από τα καθήκοντά του ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την αμπελουργία και με την παραγωγή του κρασιού.

Στη συνέχεια και ο γιός του Κωνσταντίνος Ρακής ο οποίος υπηρέτησε γιατρός στα χωριά του Νοτίου Πηλίου για πολλά έτη, ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την τέχνη της παραγωγής κρασιού. Από το 1990 η νέα γενιά της οικογένειας άρχισε να φυτεύει το πρώτο αμπέλι με κλώνους από ένα παλιό αμπέλι της οικογένειας.

Αργότερα φύτεψαν και άλλο αμπέλι και μέσα σε περίοδο 20 ετών δημιουργήθηκαν περίπου δέκα ελληνικές ποικιλίες.

Σήμερα η οικογένεια διαθέτει 50 στρέμματα , ενώ στα του 2015 δημιουργήθηκε και ένα υπερσύγχρονο οινοποιείο για ποιοτικά κρασιά από σταφύλια βιολογικής γεωργίας.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση