Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Στα Γ.Α.Κ. το αρχείο της Επιτροπής Αναγνώρισης της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944
Στα Γ.Α.Κ. το αρχείο της Επιτροπής Αναγνώρισης της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944

Στα Γ.Α.Κ. το αρχείο της Επιτροπής Αναγνώρισης της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944

Την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη επισκέφθηκε την Τρίτη 09-02-2016 η προϊσταμένη Γενικών Αρχείων του Κράτους Νομού Μαγνησίας δρ. Αννίτα Πρασσά, η οποία παρέλαβε το αρχείο της Επιτροπής Αναγνώρισης της ς Αντίστασης 1941-1944.

Η κα. Κολυνδρίνη, ανταποκρινόμενη στο αίτημα της υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους Μαγνησίας το παρέδωσε, δεχόμενη από την προϊσταμένη της υπηρεσίας κ. Πρασσά τις θερμές ευχαριστίες για την άμεση ανταπόκρισή της και την παράδοση του αρχείου.

Η αντι Μαγνησίας και Σποράδων τόνισε ότι τέτοια σημαντικά αρχεία στα οποία καταγράφονται ιστορικά γεγονότα και γενικότερα η ιστορία ενός ολόκληρου έθνους θα πρέπει να αποκτούν τον φυσικό τους χώρο και να φυλάσσονται εκεί, όπου ο καθένας ενδιαφερόμενος μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά και να τα αξιοποιεί κατάλληλα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στο αρχείο περιέχονται αιτήσεις των αγωνιστών για την αναγνώριση της αντιστασιακής τους ιδιότητας, το ιστορικό της συμμετοχής τους στην , βεβαιώσεις, πιστοποιητικά, μαρτυρικές καταθέσεις, δελτία αντιστασιακών οργανώσεων, εκθέσεις για τη δράση τους, απο βιβλίων και εφημερίδων και άλλα δικαιολογητικά. Επίσης τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής, τα διπλώματα και τα .

Στο αρχείο υπάρχει και υλικό που αφορά στην Επιτροπή Αναγνώρισης των Αντιστασιακών κατά της δικτατορίας του 1967-1974.

Το αρχείο καταγράφηκε και ταξινομήθηκε από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν. Μαγνησίας το καλοκαίρι του 2015 με την της προϊσταμένης δρ Αννίτας Πρασσά και της αρχειονόμου Αγγελικής Νικολάου και με τη φοιτητών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου ς στο πλαίσιο της Πρακτικής τους Άσκησης στα Γ.Α.Κ.

Πρόκειται για πολύ σημαντικό υλικό που φωτίζει το μεγάλο αυτό κεφάλαιο της νεότερης ιστορίας του τόπου, με πρωτογενείς ιστορικές και είναι πλέον ανοικτό για την ιστορική έρευνα και προσβάσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο ερευνητή.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση