Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Στα Γ.Α.Κ. το αρχείο της Επιτροπής Αναγνώρισης της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944
Στα Γ.Α.Κ. το αρχείο της Επιτροπής Αναγνώρισης της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944

Στα Γ.Α.Κ. το αρχείο της Επιτροπής Αναγνώρισης της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944

Την αντιπεριφερειάρχη και Σποράδων επισκέφθηκε την Τρίτη 09-02-2016 η προϊσταμένη Γενικών Αρχείων του Κράτους ομού δρ. Αννίτα Πρασσά, η οποία παρέλαβε το αρχείο της Επιτροπής Αναγνώρισης της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944.

Η κα. Κολυνδρίνη, ανταποκρινόμενη στο αίτημα της υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους Μαγνησίας το παρέδωσε, δεχόμενη από την προϊσταμένη της υπηρεσίας κ. Πρασσά τις θερμές ευχαριστίες για την άμεση ανταπόκρισή της και την παράδοση του αρχείου.

Η Μαγνησίας και Σποράδων τόνισε ότι τέτοια σημαντικά αρχεία στα οποία καταγράφονται ιστορικά γεγονότα και γενικότερα η ιστορία ενός ολόκληρου έθ θα πρέπει να αποκτούν τον φυσικό τους χώρο και να φυλάσσονται εκεί, όπου ο καθένας ενδιαφερόμενος ερευνητής μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά και να τα αξιοποιεί κατάλληλα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στο αρχείο περιέχονται αιτήσεις των αγωνιστών για την αναγνώριση της αντιστασιακής τους ιδιότητας, το ιστορικό της συμμετοχής τους στην Εθνική Αντίσταση, βεβαιώσεις, πιστοποιητικά, μαρτυρικές , δελτία αντιστασιακών οργανώσεων, εκθέσεις για τη δράση τους, απο βιβλίων και εφημερίδων και άλλα δικαιολογητικά. Επίσης τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής, τα διπλώματα και τα .

Στο αρχείο υπάρχει και υλικό που αφορά στην Επιτροπή Αναγνώρισης των Αντιστασιακών κατά της δικτατορίας του 1967-1974.

Το αρχείο καταγράφηκε και ταξινομήθηκε από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους . Μαγνησίας το καλοκαίρι του 2015 με την εποπτεία της προϊσταμένης δρ Αννίτας Πρασσά και της αρχειονόμου Αγγελικής Νικολάου και με τη βοήθεια φοιτητών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο πλαίσιο της Πρακτικής τους Άσκησης στα Γ.Α.Κ.

Πρόκειται για πολύ σημαντικό υλικό που φωτίζει το μεγάλο αυτό κεφάλαιο της νεότερης ιστορίας του τόπου, με πρωτογενείς ιστορικές πηγές και είναι πλέον ανοικτό για την ιστορική έρευνα και προσβάσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο ερευνητή.

"Αλιεύοντας" την είδηση