Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Φιλικός στον χρήστη ο οικολογικός πλοηγός life green your move
Φιλικός στον χρήστη ο οικολογικός  πλοηγός life green your move

Φιλικός στον χρήστη ο οικολογικός πλοηγός life green your move

Προυσιάστηκε σε σημερινή εκδήλωση στο Υπερστικό ΚΤΕΛ Μαγνησίας

Ο οικολογικός  πλοηγός () παρουσιάστηκε σε εκδήλωση σήμερα το πρωί στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ Μαγνησίας, παρουσία, μετόχων, οδηγών και δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με τον επίκουρο  καθηγητή  του Τμήματος Μηχανολόγων και Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργο  Σαχαρίδη, που μαζί με την ομάδα του επινόησαν και υλοποίησαν  τη σχετική εφαρμογή που εδώ και δέκα ημέρες μπορεί να κατεβάσει ο καθένας από τα ηλεκτρονικά καταστήματα , Google Play και App Store.

Ο καθηγητής επισήμανε ότι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα  είναι από τρεις έως 15 φορές μεγαλύτερο είναι όταν κάποιος κινείται με Ι.Χ. από ό,τι με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ο οικολογικός πλοηγός () συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

“Στόχος μας είναι να ενώσουμε την με τα αστικά και τα υπεραστικά ΚΤΕΛ. Ο πλοηγός είναι ο πρώτος για Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην και αναπτύσσεται από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι δε διαθέσιμος στο Google Play και στο Appstore δωρεάν.

Έχει στην αρχική του έκδοση ένα μεγάλο πλήθος από δίκτυα μεταφορών, από την Αλεξανδρούπολη, τις Σέρρες, τη Φλώρινα, Κατερίνη, τη Λάρισα, τα Τρίκαλα, το Βόλο, τη Χαλκίδα, τη Λαμία, την Πάτρα και άλλες περιοχές.

Κάθε εβδομάδα οι συνεργάτες μου κι εγώ ψηφιοποιούμε καινούργια δίκτυα και συνέχεια εξελίσσουμε την εφαρμογή μας προσθέτοντας και άλλες αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες”, ανέφερε ο κ. Σαχαρίδης.

Στον συνδυασμό περιλαμβάνεται και το περπάτημα. Ο κ. Σαχαρίδης εκτίμησε ότι ο πλοηγός είναι εύχρηστος για τους επιβάτες και βελτιώνεται συνεχώς με νέες δυνατότητες. Σημείωσε δε ότι τις πρώτες δύο ημέρες της ενημερωτικής καμπάνιας για την εφαρμογή, την κατέβασαν 500 χρήστες και αυτό αποτελεί ένα  καλό αρχικό νούμερο.

Πανελλαδικά δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο, υπάρχουν όμως παγκόσμιοι πλοηγοί και κατά τόπους φορείς στην Ελλάδα ανέπτυξαν εφαρμογές με αρκετές όμως διαφοροποιήσεις.

Το LIFE Green Your Move αναπτύσσει ένας πλοηγός μετακίνησης (με πληροφορίες τόσο για τα δρομολόγια όσο και για τον τρόπο έκδοσης εισιτηρίων), που θα λαμβάνει υπόψη όλο το δίκτυο των δημόσιων μέσων μεταφοράς (αστικά και υπεραστικά , μετρό, τραμ, τρόλεϊ και τρένα) και εμφανίζει στον χρήστη εναλλακτικές διαδρομές που θα συνδυάζουν ένα ή περισσότερα μέσα μεταφοράς, εάν είναι απαραίτητο.

Οι διαδρομές θα είναι οι πλέον φιλικές προς το περιβάλλον, εφόσον για κάθε διαφορετικό σενάριο θα υπολογίζονται με αλγορίθμους οι αντίστοιχες εκπομπές αερίων.

Στον πλοηγό υπάρχει δυνατότητα πέρα από τα ΚΤΕΛ να ενταχθούν και το τρένο και το μετρό. Όλα τα διαθέσιμα ΜΜΜ μπορούν να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά και αυτό επεξεργάζεται η εφαρμογή και προτείνει την γρηγορότερη διαδρομή με το μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Οι εφαρμογές αυτές δεν έδιναν συνδυαστική μετακίνηση από έναν τόπο σε έναν άλλο και δεν έδειχναν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της μετακίνησής μας από ένα σημείο στο άλλο. “Είμαστε οι πρώτοι που το έχουμε πετύχει αυτό. Ο μπορεί να δει τη διαφορά χρήσης του αυτοκινήτου του σε σχέση με ένα δημόσιο μέσο μαζικής μεταφοράς αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος.

Επίσης ο χρήσης μπορεί να σει ηλεκτρονικό εισιτήριο και όποια άλλη παροχή του φορέα που συμμετέχει”, εξήγησε.

Τέλος εξήγησε  ότι το να κινηθεί κανείς με αυτοκίνητο σε σχέση με ένα μέσο μαζικής μεταφοράς σημαίνει ότι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα μπορεί να είναι από τρεις έως 15 φορές μεγαλύτερο. “Είναι άλλο να κινείται ένα με 50 ανθρώπους μέσα και άλλο να κινούνται 50 αυτοκίνητα. Ένα αυτοκίνητο μπορεί να παράξει 150 έως 200 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο, ενώ ένα λεωφορείο 20-50 γραμμάρια διοξειδίου. Οι διαφορές είναι πολύ σημαντικές”, τόνισε.

Τον πλοηγό «υιοθέτησε»  και το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Μαγνησίας, το οποίου ο αντιπρόεδρος, Ηλίας Μπάρδας χαρακτήρισε  πολύ σημαντική πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και για τον λόγο αυτό, από την πρώτη στιγμή, “αγκάλιασε” η εταιρεία.

Nα σημειωθεί  ότι κατά την σημερινή διάρκεια της παρουσίασης όποιος έκλεινε εισιτήριο είχε έκπτωση 25%.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση