Βρίσκεστε εδώ:  / ΜΑΓΝΗΣΙΑ / Με έξι επιχειρήσεις θα συμμετάσχει στην 4η FOOD EXPO το Επιμελητήριο Μαγνησίας
Με έξι επιχειρήσεις θα συμμετάσχει στην 4η FOOD EXPO το Επιμελητήριο Μαγνησίας

Με έξι επιχειρήσεις θα συμμετάσχει στην 4η FOOD EXPO το Επιμελητήριο Μαγνησίας

 

 

Για 1η φορά θα παρουσιαστεί η αρχαία διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου

 

Το Μαγνησίας συμμετέχει για δεύτερη συνεχή χρονιά στη μεγαλύτερη και ποτών που διοργανώνεται στην Ελλάδα, την «4η FOOD EXPO – ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ» που διοργανώνεται στο Metropolitan Expo στην Αθήνα από 18 έως και 20 Μαρτίου 2017. Το περίπτερο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας θα φιλοξενήσει έξι τοπικές επιχειρήσεις, από τον κλάδο των τροφίμων, ενώ στην Έκθεση θα υπάρχουν και άλλες επιχειρήσεις του Νομού.

Έχοντας ως κεντρικό σύνθημα «Η ποιότητα συναντά την παράδοση», το Μαγνησίας φιλοδοξεί με τη δεύτερη παρουσία του στην FoodExpo 2017 να ξεχωρίσει και να αναδείξει τα τοπικά μας . Μάλιστα, για πρώτη φορά φέτος θα παρουσιαστεί ένα από τα αρχαιότερα ελαιοτριβεία που βρέθηκε στην περιοχή του Πτελεού, ενώ θα τεθεί και σε λειτουργία για να δουν από κοντά οι επισκέπτες την αρχαία διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου!

Η της τριφασικής έκθλιψης ελαιολάδου θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της έκθεσης στο περίπτερο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, από την εταιρεία παραγωγής ελαιοκομικών προϊόντων «ΑΙΩΝΕΣ –AEONS» της οικογένειας Παπαστεργίου, από τον Πτελεό.

Η της ελιάς, εξάλλου, μετρά χιλιάδες χρόνια στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ στην Ελλάδα τοποθετείται χρονικά κατά την 3η χιλιετία π.Χ.

Η διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου διατηρήθηκε ίδια για 3.000 χρόνια περίπου και μέχρι το 1930-1940, οπότε χρησιμοποιήθηκαν καινούργιες τεχνολογίες.

Η παραγωγή διακρίνεται σε τρεις φάσεις:

Σύνθλιψη καρπού,

Συμπίεση πολτού

Διαχωρισμός του ελαιολάδου από τα υπόλοιπα υγρά του καρπού.

Τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν προέρχονται όλα από τον Πτελεό και χρονολογούνται από τα αρχαία χρόνια, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως στην περιοχή έχουν ανακαλυφθεί κι άλλα τέτοια εργαλεία που αποδεικνύουν την μακραίωνη παράδοση στην παραγωγή ελαιολάδου.

Πιο συγκεκριμένα, θα χρησιμοποιηθεί  κύλινδρος που έσπαζε τις και που αντίστοιχος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τον 8ο – 7ο αιώνα π.Χ. και διατηρήθηκε ως μέθοδος για 3.000 χρόνια, η συμπίεση θα γίνει με τον τρόπο που γινόταν από τη 2η χιλιετία π.Χ, ενώ ο διαχωρισμός του λαδιού από τα άλλα υγρά υπήρξε ο ίδιος μέσα στους αιώνες.

Στο περίπτερο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας θα προβληθούν τοπικά υψηλής ποιότητας, όπως τυροκομικά , αρτοσκευάσματα, βότανα κ.λπ.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συνεχίζεται το πρόγραμμα της κουνουποκτονίας στη Μαγνησία #πρόγραμμακουνουποκτονίας - https://t.co/6Xqir6y8bE -

  • Δύο βραβεία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας από τα Hellenic Responsible Business Awards 2021 - https://t.co/PfHr41UMga… -

  • Αναφορά Κ. Παπανάτσιου για την λειτουργία γραφείου ΕΦΚΑ στο Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου #ΔήμοςΖαγοράςΜουρεσίου - https://t.co/DWPKyF4q1t -

"Αλιεύοντας" την είδηση